UVA, UVB ČI UVC - AKO VPLÝVA SLNEČNÉ ŽIARENIE NA NAŠU POKOŽKU?

Poznáte rozdiely medzi UVA, UVB a UVC žiarením a viete, ako sa pred ním chrániť? Radi vám to vysvetlíme.

Niet pochýb o tom, že Slnko k nášmu životu bezpodmienečne potrebujeme. Pozitívne pôsobí nielen na psychiku človeka, ale aj celkový zdravotný stav. Pomáha tvoriť vitamín D či dokonca pozitívne vplýva aj na niektoré kožné ochorenia. Dlhodobé vystavovanie sa slnečným lúčom však so sebou nesie aj niekoľko rizík.

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI UVA, UVB A UVC ŽIARENÍM?

Slnečné žiarenie obsahuje okrem iného aj ultrafialové (UV) žiarenie, ktoré sa podľa vlnovej dĺžky delí na UVA, UVB či UVC žiarenie. Aké sú medzi nimi rozdiely?

●        UVA žiarenie - typ žiarenia, ktoré kompletne prechádza cez ozónovú vrstvu. Jeho dlhodobé pôsobenie na pokožku spôsobuje tvorbu voľných radikálov a tým aj predčasné starnutie pokožky.

●        UVB žiarenie - toto žiarenie ozónová vrstva pohlcuje asi na 50 %. Spôsobuje krásne hnedé opálenie, ale jeho nadmerná dávka aj začervenanie kože, spálenie, narúša DNA bunky a tým zvyšuje aj riziko rakoviny kože.

●        UVC žiarenie - najnebezpečnejšie žiarenie, ktoré však celkom pohltí a absorbuje ozónová vrstva.

 

NEZAŤAŽUJTE VAŠU OPÁLENÚ POKOŽKU CHEMIKÁLIAMI

Samotné slnečné žiarenie výrazne zaťažuje našu pokožku. Najmä, ak patríte k tým ľuďom, ktorí sa slnia radi a opaľovanie je v lete jednou z ich najobľúbenejších činností. V takom prípade by ste určite mali siahnuť po kozmetike na opaľovanie, ktorá vašu pokožku už viac nezaťaží zbytočnými chemikáliami.

Vaša pokožka potrebuje prvotriednu starostlivosť a regeneráciu, ktorú jej poskytuje aj prírodná kozmetika na opaľovanie v našej ponuke.

PRED ČÍM BY VÁS MALI CHRÁNIŤ OPAĽOVACIE KRÉMY

Kvalitný opaľovací krém alebo opaľovacie mlieko by vás mali ochrániť ako pred UVA, tak aj pred UVB žiarením, mali by byť odolné voči vode - aby sa vám pri vstupe do mora či bazéna hneď nezmyli a mali by sa rýchlo a ľahko vstrebávať. Presne také opaľovacie krémy ponúka aj rad prírodnej kozmetiky Alga Maris. Prírodné opaľovacie krémy od tohto výrobcu nezaťažia vašu pokožku žiadnymi chemikáliami, ľahko sa nanášajú a udržiavajú vašu pokožku vláčnu a hydratovanú.

Ak sa ešte toto leto chystáte na dovolenku s malými deťmi a zaujíma vás, ako chrániť ich citlivú a jemnú pokožku, prečítajte si náš starší článok Krémy na opaľovanie pre bábätká - aký zvoliť a odkedy je vhodné dieťa natierať?

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz