STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU BÁBÄTIEK

Aj vás pri pomyslení na bábätká napadne bezchybná, mäkučká a jemná pokožka? Nie vždy je však samozrejmosťou a dokáže nejednu maminku potrápiť. V nasledovných riadkoch vám popíšeme, čo je podstatné v starostlivosti o citlivú pokožku našich malých ratolestí.

Každý z nás si pokožku bábätka predstavuje ako úžasne jemnú, mäkkú a voňavú. V skutočnosti však môže byť suchá, šupinatá, veľmi citlivá, ba dokonca sa na nej môžu vyskytnúť zvláštne zafarbenia, najmä keď je dieťatko vo veku novorodenca...Poďme sa teda pozrieť, ako sa o pokožku bábätiek správne starať, ak nie je taká bezchybná, ako sme očakávali.

S kúpaním to nepreháňajte

Aj keď vaše telo možno potrebuje sprchu každý deň, nie je to tak v prípade bábätka. Lekári sa zhodujú v tom, že dva až tri kúpania bábätiek do týždňa sú úplne postačujúce. Samozrejme, čistenie oblasti okolo plienky je dôležité, a malo by sa robiť vždy, keď je to potrebné. Časté kúpanie však pokožku bábätiek vysušuje a odstraňuje z nej potrebné oleje a iné látky, ktoré ju chránia pred infekciami a podráždením.

Zvoľte jemné a šetrné produkty

Pravdepodobne to už viete, no pripomíname, že mydlá a šampóny, ktoré bežne používame my, v žiadnom prípade nie sú vhodné v starostlivosti o bábätko. Až do jedného roka bábätka je potrebné používať špeciálne určenú kozmetiku. Jedná sa totiž o produkty, ktoré sú „netoxické“, obsahujú len minimum alebo len veľmi málo farbív, deodorantov, alkoholov a ostatných zložiek, ktoré múžu pokožke bábätka škodiť. Pri množstve produktov, ktoré sú momentálne na našom trhu, je naozaj veľmi ťažké sa vyznať...my radíme – pozrite sa bližšie na etiketu daného produktu a zvoľte ten, v ktorom je čo najmenší počet chemikálií. Produkty, ktoré sa vyznačujú tým, že ich zloženie nespôsobuje slzenie v prípade kontaktu s očami sú menej škodlivé k očkám bábätiek. Keď bábätko kúpete, vedzte, že niektoré detské mydlá nevytvárajú bohatú penu...to ale neznamená, že mydla treba do kúpeľa pridať viac. Bábätko bude čistučké aj bez  peny.

Zabudnite na detský púder

Je veľmi pravdepodobné, že v jednej zo sád pre bábätká, ktorú dostanete alebo zakúpite bude aj detský púder. My odporúčame sa mu vyhnúť. odborníci to radia najmä preto, lebo bábätko by mohlo inhalovať tento púder do pľúc, čo by malo za následok ich poškodenie. Ak ale púder musíte  použiť,najprv ho rozprášte vo vašich rukách, v bezpečnej vzdialenosti od bábätka, tľapnite dlaňami , aby ste odstránili nadbytočný púder a aplikujte veľmi tenkú vrstvu na pokožku bábätka. Na suchý zadoček úplne postačí potľapkanie s čistým uterákom.

Telové mliečko je kamarát

Pokožka bábätka má silný sklon k vysušovaniu, preto sa snažíme ju zvláčňovať ako sa len dá. Keď bábätko vyberiete z vane, zľahka ho utrite plienkou, prípadne uteráčikom a okamžite na pokožku aplikujte telové mlieko. Pravdepodobne budete bábätko krémovať aj počas dňa, nielen po kúpeli, telové mliečka nedodávajú pokožke vláčnosť, ich funkcia spočíva v tom, že zabraňujú vlhkosti obsiahnutej v pokožke, aby sa odparila, preto treba mliečko aplikovať tak často, ako sa len dá, samozrejme v tenkej vrstve. Okrem iného môže pokožke prospieť aj vlhký vzduch, preto môžete do detskej izby umiestniť zvlhčovač vzduchu.

Opatrne so slnením

Pre bábätká mladšie než šesť mesiacov sa neodporúča aplikácia akýchkoľkvek opaľovacích krémov. I keď opaľovacie krémy nie sú schválene pre bábätká mladšie než šesť mesiacov, nakoľko neboli pre tak malé bábätká testované, odborníci sa zhodujú v tom, že vo výnimočných prípadoch, keď je potrebné bábätko vystaviť slnečnému žiareniu, aplikácia krému na opaľovanie je bezpečnešia, než vystaviť pokožku bábätka nechránenú slniečku.

S bábätkom samozrejme nemôžete byť stále doma, a prechádzky na čerstvom vzduchu určite prospejú tak bábätku, ako aj mamine. Len buďte opatrní a snažte sa o to, aby bolo vaše bábätko chránené pred slnečnými lúčmi, bábätku obliekajte klobúčik, alebo čiapočku so šiltom, a nezabúdajte oblečením pokryť celé telo. Pri jazde autom inštalujte slnečné clony na tej strane, kde bábätko cestuje. Pokiaľ plánujete dovolenku pri mori, či bazéne, s bábätkom sa zdržiavajte výlučne pod slnečníkom, alebo v tieni. Od šiesteho mesiaca bábätka vyhľadajte opaľovacie krémy s minerálnym filtrom (napr. oxidom zinočnatým), tie totiž nedráždia pokožku a oči bábätka.

Čistite „faldičky“

Zatiaľčo krémovanie a zvlhčovanie pokožky bábätiek je veľmi dôležité, sú určité miesta na ich tele, ktoré je treba pred prílišnou vlhkosťou chrániť. Jedná sa hlavne o miesta s tenkou pokožkou náchylné na podráždenie a vznik potničiek. Prejavuje sa to najmä u bábätiek starších než 3 mesiace, nakoľko je to vek, v ktorom bábätká začínajú slintať viac a skúmať všetky predmety okolo seba ochutnávaním. Aby ste ich ochránili od začervenania, popraskania a lúpania, umývajte bábätku okolie kútikov úst aspoň dva krát denne čistou vodou, pri papaní používajte podbradník .

Drobné vyrážky sa zvyčajne vytratia po pár dňoch, ak však ostávajú červené a vypuklé, môže sa jednať o vonkajší prejav infekcie, pri ktorom treba kontaktovať detského lekára aby postihnuté miesta preskúmal.

Pripravte sa na čudné veci...

Je úplne normálne, že bábätkám sa tu a tam spravia vyrážky, preto sa hneď neľakajte, ak nejakú na pokožke vášho bábätka nájdete. Vyrážky sa väčšinou vytratia rovnako rýchlo ako sa objavia. Najčastejšie sú vyrážky typu akné na tváričke, malé bodky po celom tele, ktoré môžu pripomínať uštipnutie blšky, suchá a šúpajúca sa pokožka pripomínajúca pokožku v lete po spálení slnkom a šúpaní. Najlepšie bude, ak sa o týchto zmenách na pokožke vášho bábätka porozprávate s pediatrom, aby sa jasne stanovila príčina týchto zmien. Najmä ak na pokožke zbadáte príznaky infekcie. Vyznačujú sa tým, že sú podobné pľuzgierikom, vriedikom a sú to výrazne červené, boľavé miesta, často v okolí plienok. Ak sa k tomu ešte pridá horúčka a celková podráždenosť bábätka, okamžite kontaktuje lekára.

Nie sú zapareniny ako zapareniny

Zapareniny potrápia veru každé bábätko. Zvyčajne nejde o nič vážne a zapareniny po pár dňoch a aplikovaní vhodného krému , a udržiavaním postihnutého miesta v suchu  vymiznú. Dôležité však je poznať rozdiel medzi klasickými plienkovými zapareninami a tzv. kvasinkovými zapareninami. Tie klasické plienkové zapareniny zvyknú zmiznúť aplikovaním vhodného krému, treba zistiť , ktorý z nich pokožke  vášho bábätka najviac vyhovuje. Ak sa však jedná o zapareniny kvasinkové, treba sa poradiť s lekárom, krém na ošetrenie takéhoto druhu zaparenín bude pravdepodobne na predpis. A čo pomáha najviac efektívnemu a rýchlemu hojeniu zaparenín? Nechávajte bábätko chvíľku bez plienky, aby postihnutá pokožka mala možnosť voľne dýchať a presušiť sa.

Pomoc pre extrémne suchú pokožku

Ďalším kožným problémom u bábätiek zvykne byť ekzém, suchá a svrbivá pokožka, ktorá sa zvykne vyskytovať v oblasti líc, na čele, ale môže napadnúť aj iné miesta. Prvými príznakmi ekzémov sú začervenané, šupinkové a svrbivé fliačky suchej  pokožky. Jedná sa o pomerne častý problém u bábätiek, vyskytuje sa však až od štvrtého či piateho mesiaca, u niektorých bátätiek aj neskôr. Väčšinou sa dá vyliečiť použitím vhodného krému z lekárne, ak však nezaberá, treba opäť vyhľadať pomoc pediatra. V každom prípade odporúčame nechať bábätko vyšetriť detským lekárom.

Čo s materskými znamienkami?

Materské znamienka nie sú ničím výnimočným aj u bábätiek, zväčša bývajú neškodné, treba ich však pravidelne kontrolovať a sledovať akékoľvek zmeny na nich alebo v ich okolí. Ak by ste na materskom znamienku spororovali náznaky hrbolčekov, zmenu tvaru, prípadne ak rýchlo rastie, konzultujte to ihneď s lekárom. Lekára upozornite aj na červené alebo ružovo sfarbené materské znamienka, ak sa na pokožke bábätka vyskytujú, môže sa jednať o tzv. hemangiosarkóm.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz