STAROSTLIVOSŤ O VLASY POČAS LETA.

Pre mnohých z nás je leto tým najkrajším obdobím v roku, je to čas prázdnin, dovoleniek, príjemných   a uvoľnených stretnutí, či rozhovorov s priateľmi na terase do neskorej noci, voňavých trhovísk, horúcich záhrad, hmmm už nech je tu :-).

Leto nám však prináša aj rôzne nástrahy, napríklad v podobe príliš ostrých slnečných lúčov, ktoré (ak ich nevieme rozumne využívať a užívať) môžu našu pokožku poriadne ponamáhať. O tom, ako chrániť a udržať si zdravie našej pokožky v lete sme už písali. Ako je to ale s korunou našej krásy, s našimi vlasmi?

AKO VPLÝVA SLNKO NA NAŠE VLASY?

  • Môžete mať krásne, zdravé a pružné vlasy, no s príchodom leta vädnú, zostanú mdlé a po lesku ani chýru? Jedným z hlavných dôvodov je fakt, že zvýšená vlhkosť v atmosfére sa usádza aj na vašich vlasoch a zaťažuje ich, čoho výsledkom bývajú zvädnuté vlasy.
  • Pot a prach prispievajú k rôznym problémom s vlasmi, ako napríklad vzniku lupín, roštiepeným končekom vlasov, a zvyšujú samotné vypadávanie vlasov.
  • Horúce leto nemá s ničím zľutovanie a vysušuje všetko, čo mu príde do cesty, vrátane našich vlasov. Viete si predstaviť, čo sa s nimi udeje keď sa k tomu pridá ešte fénovanie, kulmovanie, prípadne žehlenie?
  • Leto môže byť neúprosné aj na pokožku vašej hlavy, horúčavy ju môžu vysušiť a prudké slnko spáliť. I keď sa to nezdá, vlasy túto pokožku neuchránia, preto buďte opatrní, okrem iného totiž hrozí poškodenie korienkov vlasov.
  • Leto je obdobím, počas ktorého sa vám vlasy môžu zdať vysušené a veľa ľudí často vlasy umývať a následne suší fénom...veľká chyba!
  • Nech už vás to láka ako chce, neumývajte si vlasy každý deň! Podobne to platí aj v opačnom prípade, vlasy, na ktorých sa pot držal príliš dlho majú tiež veľmi blízko k vypadávaniu.
  • Vplyvom ostrého slnka môžu byť vlasy náchylné na spálenie, niekedy dokonca môžu zmeniť farbu a môžu zhnednúť. Farbené vlasy môžu strácať na intenzite farby, najmä ak sa na priamom slnku zdržujete pridlho.
  • Zdá sa vám, že vaše vlasy sú neustále mastné? Môže to byť spôsobené zvýšeným potením, ale aj aplikovaním opaľovacieho krému či pleťového krému okolo vlasovej pokožky.

Znie to možno tragicky, no fakt je, že prílišné slnenie môže zanechať na vašich vlasoch viditeľné stopy. Nezúfajte však, na všetko existuje riešenie, no a my vám poradíme, ako sa v lete tešiť a pýšiť nielen krásne opálenou pokožkou, ale aj zdravým prekypujúcimi vlasmi.

AKO CHRÁNIŤ VLASY POČAS LETA?

Naše vlasy dostávajú v lete poriadne zabrať, sú vystavované rôznym škodlivým vplyvom, ako napríklad prílišné slnenie, pot, vlhkosť, chlór vo vode v bazénoch, atď. Všetky tieto vplyvy môžu spôsobiť dlhotrvajúce poškodenie vlasov. A pritom je to tak jednoduché, len trochu ošetrovania a starostlivosti, ktoré vlasy potrebujú, aby zostali aj počas leta zdravé a krásne. 

Predtým, než siahnete po produktoch, ktoré sľubujú zázraky, nezabudnite najprv preveriť:

1. typ pokožky na hlave  – mastná, suchá, pokožka so sklonomk tvorbe lupín, svrbivá, atď,
2. typ vlasov – rovné, kučeravé, zvlnené, farbené, melírované, vyrovnávané, atď.

1. VYHNITE SA PRÍLIŠ VEĽKÉMU MNOŽSTVU PRÍPRAVKOV, KTORÉ NA VLASY APLIKUJETE

Počas letných mesiacov sú naše vlasy namáhané a poškodzované vysušovaním, preto dobre zvážte, aké kozmetické prípravky a ošetrenia na vlasy použijete. Pokiaľ sa len dá, vyhnite sa príliš častému chemickému farbeniu, či už doma alebo v kaderníckych salónoch. Ak túžite po novej farbe vlasov počas leta, aplikujte ju mesiac alebo dva predtým, než je leto v plnom prúde. Ale použite len čisto prírodné farby na vlasy.

2. ZAMILUJTE SI SVOJ KONDICIONÉR

Zatiaľčo slnko vysušuje naše vlasy, vlhkosti napomáhame používaním kondicionéra. Vyberte taký, ktorý bude vyhovovať typu vašich vlasov, rovnako ako ich štruktúre. Ak plánujete ísť do bazéna, nezabudnite aplikovať nezmývateľný kondicionér a nosiť kúpaciu čiapku.

3. OŠETRUJÚCI ŠAMPÓN

Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí si vlasy umávajú každý deň. Mali by ste však vedieť, že vlasom tak viac škodíte, než pomáhate. Príliš časté umývanie šampónom totiž vedie k vysušovaniu nielen vlasov, ale aj vlasovej pokožky. Pokiaľ máte väčší sklon k poteniu a vaše vlasy rýchlo zmastnejú, siahnite radšej po jemnejšom prípravku na vlasy, špeciálne určenom na letné mesiace. Dôležité je aj to, akou technikou vlasy umývame. Zamerajte sa hlavne na umývanie pokožky, nie vlasov, tie sa prirodzene umyjú oplachovaním šampónu.

4. PLÁVANIE

Aj vy máte v obľube kúpanie? Ak áno, nezabúdajte, neumývajte si vlasy pred kúpaním, odstránili by ste tak z vlasov ochranné oleje a vlasy by mali väčší sklon k poškodeniu chemikáliami a soľou vo vode. Akonáhle z bazéna vyjdete a dáte si rýchlu sprchu, zmyte si vlasy jemným šampónom.

5. VYHNITE SA HORÚČAVE

Slnko samo o sebe na vlasy pôsobí výrazným teplom, preto pokiaľ je to len možné, nevystavujte vaše vlasy ďalším podobným vplyvom, akým je napríklad fén, preferujte pozvoľné a šetrné vysušenie vlasov, upustite aj od žehličky na vlasy, či kulmy.

6. PODSTRIHNUTIE VLASOV

Končeky vlasov dostávajú zabrať nielen v lete, ale počas celého roka. Rozštiepené a vysušené končeky vlasov vôbec nepôsobia zdravo. Leto môže byť preto práve tým správnym obdobím na zmenu účesu. Pokiaľ sa však vašich dlhých vlasov nechcete vzdať, skúste aspoň prestrihnúť končeky vlasov, vaše vlasy a celkový účes to zaručene oživí.

7. STARAJTE SA O FARBU VAŠICH VLASOV

Pokiaľ máte vlasy farbené, pomôže im špeciálna a zvýšená starostlivosť práve v lete. Chemickým ošetrením sa totiž farba stráca a vlasy rapídne strácajú na vlhkosti. Pri výbere prípravkov na vlasy zvoľte tie, ktoré sú určené pre farbené alebo inak ošetrené vlasy. Pokiaľ máte vlasy čerstvo chemicky zafarbené, snažte sa slnku vyhýbať, a to hlavne počas obedňajších hodín, prípadne noste klobúk alebo šatku.

8. OCHRANA PRED SLNKOM

Azda najlepší spôsob, akým ochrániť vlasy pred páliacim slnkom je nosenie šatky, alebo inej prikrývky hlavy a vlasov. Ak ale nie ste fanúšikom týchto módnych doplnkov, siahnite po kondicionéri určenom na ochranu proti slnku.

9. ZASTAVTE KUČERAVENIE

Letná horúčava môže na vaše vlasy vplývať aj tak, že sa začnú nekontrolovateľne kučeravieť a kaderiť. Aby ste tomu predišli, vypínajte si vlasy a vytvárajte rôžne účesy, viažte ich do vrkoča, drdolu, atď. Nielenže tým ochránite vlasy pred kučeravením, ale zredukujete tak aj samotné potenie.

10. PITIE TEKUTÍN JE ZÁKLAD

Ak aj vyskúšate všetky uvedené rady, vedzte, že aj čo sa týka vlasov, pitný režim a dostatočnýý príjem tekutín je základ. Vašim vlasom, rovnako ako vašej pleti tým nesmierne pomôžete, udržíte ich zdravé a hydratované. Do vášho jedálnička tiež zahrňte tak veľa čerstvého ovocia a zeleniny, ako sa len dá.

11. KOMBINUJTE ŠAMPÓN KONDICIONÉROM

Aplikovaním šampónu a kondicionéra nielen vlasy umyjete, ale z väčša vám to pomôže aj k tomu, aby ste ich nemuseli umývať každý deň.

12. HĹBKOVÉ OŠETRENIE

Najmä počas leta môžete na vašich vlasoch zbadať suché, tenké a lámave končeky. Pokiaľ sú vaše vlasy vystavované prudkému slnečnému žiareniu, budú potrebovať hĺbkové ošetrenie vlasovou kúrou.

13. TIE SPRÁVNE PRODUKTY PRE VAŠE VLASY

Vyhľadajte produkty vlasovej kozmetiky s označením obnovujúci, hydratujúci a zvláčňujúci. Vyhnite sa produktom s obsahom formaldehydu či alkoholu.

14. OŠETRENIE POČAS NOCI

Využite aj čas spánku na starostlivosť o vaše vlasy, ideálnym prípravkom je kondicionér bez oplachovania určený na suché a kučeravé vlasy. Vlasy následne zabaľte do plastového sáčku alebo uteráka. Zobudíte sa s hydratovanými a poddajnými vlasmi.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz