POMÔŽTE VÁŠMU ORGANIZMU K DETOXIKÁCII ZÁZRAČNOU RASTLINOU - PŔHĽAVOU

Pŕhľava (Urtica dioica) sa v našich záhradách a dvoroch vyskytuje bežne, takmer vždy sa jej však snažíme zbaviť, vytrhať a vyhodiť. Je to hlavne kvôli pŕhleniu, ktorým je povestná. Pamätajte však, že kedykoľvek sa pŕhľavy zbavujete, prichádzate o nespočetné výhody tejto liečivej rastliny.

Prvá písomná zmienka o použití pŕhľavy a o jej liečivých účinkoch pochádza už z čias starovekého Ríma. Odvtedy sa už pŕhľava rozšírila do celého sveta a používa sa v medicínskej praxi hlavne kvôli obsahu veľkého množstva látok a zlúčenín, ktoré pomáhajú nášmu telu a  optimálnemu fungovaniu nášho organizmu.

Napriek tomu, že mnohé medicínske štúdie neustále dokazujú a preukazujú význam tejto rastliny, väčšinou sa zatieňujú faktom, že je to neželaný člen našich záhrad.

Pŕhľava sa od ostatných rastlín odlišuje hlavne svojimi listami. Jedná sa o trvácu bylinu, ktorej stonka rovnako ako listy sú husto porastené pŕhlivými chĺpkami (miesto dotyku s pokožkou ostáva väčšinou boľavé a zapálené). A sú to práve jej listy, ktoré sú bohaté na triesloviny, kyselinu kremičitú, silice, vitamíny, zlúčeniny železa, vápnika a draslíka. Vďaka svojmu zloženiu je využitie pŕhľavy neskutočne rozmanité.

VÝHODY PŔHĽAVY: AKO VÁM TÁTO „BURINA“ MÔŽE POMÔCŤ?

Pŕhľava obsahuje vitamín C, K a B, ďaľšie minerály, napr. vápnik, horčík a železo. Obsahuje tiež aminokyseliny a antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti voľným radikálom. Medzi ďalšie výhody tejto rastliny patria nasledovné:

• Pomáha detoxikovať telo – škodlivých látok a nadbytku tekutín.  Pŕhľava je močopudná rastlina, čo znamená, že podporuje vylučovanie

• Podporuje zdravý krvný obeh a kardiovaskulárny systém – Pŕhľava obsahuje vitamín C a železo. Vitamín C zlepšuje vstrebávanie železa do tela, čo napomáha zmierňovať anémiu a vyčerpanie. Táto rastlina má tiež vysoký obsah draslíka, ktorý znižuje napätie v tepnách a cievach, znižuje riziko mŕtvice.

• Zmierňuje alergické reakcie – zatiaľčo fyzický kontakt s pŕhľavou zanecháva na pokožke alergickú reakciu, užívanie žíhľavového čaju je povestné tým, že tlmí reakciu organizmu na alergény, a to tým, že redukuje množstvo histamínu produkovaného organizmom. Pomáha tiež v prevencii pred sennou nádchou, či zápaloch nosonej sliznice.

• Zmierňuje reumatické bolesti – antioxidačné vlastnosti pŕhľavy boli preukázané aj pri zápaloch a zmierňovaní bolesti.

Ďalšie štúdie preukazujú, že pŕhľava má pozitívny vplyv na prostatu a pomáha v prevencii miernej hyperplázie prostaty.

AKO POUŽÍVAŤ PŔHĽAVU V KAŽDODENNOM ŽIVOTE?

Dobrou správou je, že v súčasnosti je už na trhu množstvo produktov vyrobených na báze žíhľavy, ktoré nám uľahčujú používať, resp. úžívať pŕhľavu rôznymi spôsobmi. Uvádzame hneď niekoľko z nich:

• Kapsule alebo tinktúra – pŕhľavové kapsuly sa bežne využívajú pri prejavoch sennej nádchy. Pŕhľavová tinktúra sa zvyčajne používa spolu s vysušenými listami, v niektorých prípadoch aj s koreňmi. Aby ste si boli istí, že aplikujete tú správnu dávku, poraďte sa so svojím lekárom.

• Extrakt -  šťava alebo extrakt z pŕhľavy sa zvyčajne používajú za účelom zmiernenia reumatických bolestí.

Vlákna z pŕhľavy sa okrem iného využívajú aj pri tkaní odevov. Počas prvej a druhej svetovej vojny sa dokonca používali ako náhrada za bavlnu, dnes je však už nahrádzaná lacnejšími materiálmi. Zaujímavosťou je, že v súčasnosti sa niektoré priemyselné odevné skupiny začínajú zamýšľať nad možnostou používať pŕhľavu ako alternatívu k iným tkaninám.

DOPESTUJTE SI VLASTNÚ PŔHĽAVU VO VAŠEJ ZÁHRADKE

I keď to znie čudne, a mnohí ľudia sa vám budú možno smiať, vypestovať vlastnú pŕhľavu vo vašej záhradke a využívať jej benefity môže byť výborný nápad. Niekoľkí ľudia dokonca dobrovoľne pestujú pŕhľavu aby zabránili divej zveri pásť sa na ich lúkach a pastvinách. Ďalšou výhodou pri vlastnom pestovaní je aj fakt, že listy pŕhľavy tak budete môcť zberať kedykoľvek budete potrebovať. Nuž a ako na to?

• Vyberte také miesto vo vašej záhrade, kde je úrodná a vlhká pôda. Dajte však pozor na to, aby pŕhľava rástla v dostatočnej vzdialenosti od ostatných rastlín, vyhnete sa tak zásahu do ich rastu.

• Semienka pŕhľavy vysádzajte v riadkoch a zľahka ich prihrňte asi 0,5 cm zeminy. Zeminu udržiavajte vlhkú. Semienka začnú klíčiť asi po 14 dňoch.

• Nové listy pŕhľavy sú vhodné na zber približne za 80 až 90 dní. Najlepšie je zbierať listy pŕhľavy hneď v prvých týždňoch jari, keď sú ešte mladé. Pri zbere nezabudnite používať rukavice aby ste sa vyhli popŕhleniu. Na zber, ktorý môžeme opakovať niekoľkokrát ročne, vyberáme mladé, nerozkvitnuté porasty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz