ZDRAVÉ OPAĽOVANIE - CENNÉ RADY AKO NA TO.

Pravidelné, mierne a nechránené vystavovanie pokožky slnečným lúčom je pre naše telo prospešné. Ak sa teda opaľujete s rozumom, môžete veľmi jednoducho a lacno docieliť zdravé opálenie. Vystavenie sa slnečným lúčom je totiž jediný spoľahlivý spôsob, ako vášmu telu dodať potrebnú dávku vitamínu D, ktorý je podstatnou zložkou pri optimalizovaní zdravia a prevenciou pred mnohými ochoreniami. Na druhej strane však platí aj to, že nezodpovedné a príliš intenzívne opaľovanie je bezpochyby škodlivé a vyžaduje si následné ošetrenie pokožky.

Za posledných približne 30 rokov nás lekári a dermatológovia neustále presviedčali o tom, že vystavovanie slnku je takmer smrteľné a mali by sme sa mu vyhýbať. Je to však veľmi zjednodušený pohľad. Prílišné slnenie je totiž iba jedným z množstva faktorov, ktoré prispievajú k vzniku ochorení kože. Dalo by sa teda povedať, že z tohto pohľadu sú ich tvrdenia prehnané a milióny ľudí dohnali k panickému strachu zo slnka. Ľudia tak prichádzajú o množstvo benefitov spojených s rozumným  vystavením sa slnečným lúčom.

A ako dosiahnuť optimálnu hladinu vitamínu D v našom tele? Ide to veľmi ľahko – bezpečným, postupným  a limitovaným slnením. Pomôžeme tak našej pokožke produkovať D vitamím, ktorý organizmus potrebuje pre stavbu kostí, potláča zápaly, či posilňuje imunitný systém.

Samozrejme, aj pri opaľovaní platí – všetko s mierou. Slnečné lúče nám na jednej strane prinášajú zdravie, na strane druhej však kožu treba chrániť pred prílišným opálením, či dokonca spálením. Chvíľkový pobyt na priamom slnku tu a tam určite nezaškodí. My vám predstavíme zopár tipov, ako si slniečko užiť a posilniť pritom svoje zdravie.

DOVOĽTE SLNIEČKU, ABY VÁM DODALO VITAMÍN D

Váš vek, vzhľad a typ pokožky, miesto, kde bývate, ročné obdobie, či to, koľko je hodín..to všetko môže mať vplyv na to, ako dlho vaše telo potrebuje byť vystavené slnečným lúčom. Čím severnejšie žijete, tým viac slnka budete potrebovať pre vygenerovanie vitamínu D. Napríklad, človeku žijúcemu v New Yorku s bledou pleťou, sediacemu na pláži v júni, medzi 10. a 15.hodinou miestneho času bez ochrany pred slnkom sa vyprodukuje equivalent o hodnote 15,000-20,000 IU’ vitamímu D. Ak by sa tá istá osoba vystavila slnečným lúčom na severe Veľkej Británie, či Kanady, potrebovala by na dosiahnutie rovnakého efektu 20-30 minút. Na druhej strane, ľudia s tmavším odtieňom pleti by potrebovali o 20-30 minút pre dosiahnutie rovnakého efektu a vygenerovanie rovnakého množstva vitamínu D.

POMALY A POSTUPNE ZVYŠUJTE POHYB NA SLNKU

Poznáte to, prvé lúče letného slnka nás priam ženú k tomu sa rýchlo opáliť a získať krásny brondzový odtieň pokožky... No začať leto s tým, že sa niekoľko krát zprudka opálime a spálime je nielen bolestivé, ale môže to spustiť vznik ochorení. Preto radíme – nikdy sa nespáľte! Postupne odhaľujte vašu pokožku slnečným lúčom deň za dňom.  Vytvoríte si tak prirodzenú odolnosť pomaly, počas niekoľkých týždňov.  

Len sa pritom neponáhľajte!

NAUČTE SA OPAĽOVAT S ROZUMOM

Krátke,pravidelné vystavovanie pleti slnečným lúčom sa ukázalo ako oveľa efektívnejšie a bezpečnejšie, než jednorázové a intenzívne slnenie. Povestné vysedávanie za oknom a vyhrievanie sa na slnku za oknom nám vitamín D nepridajú...UVB žiarenie, ktoré je potrebné pri generovaní tohto vitamínu je totiž absorbované sklom. Aby ste teda zvýšili hodnotu vášho D vitamínu, budete sa musieť vybrať von. Na slniečku sa zdržiavajte v krátkych intervaloch. Začnite potom s krátkymi 5-minútovými pobytmi na slniečku každý druhý deň, po dobu asi jedného týždňa , ďalší týždeň tento pobyt predľžte na 10 minút, ďalší týždeň 20, atď. Aby ste zvýšili úroveň vášho D vitamínu na maximum, zdržiavajte sa 20-30 minút každé ráno/skoré dopoludnie na slniečku, zvyšok dňa sa už slnka stráňte.

SLNKO NIE JE NEPRIATEĽ, SPÁLENÁ POKOŽKA VŠAK ÁNO

Ako sme už spomínali, vystavovanie sa slnečným lúčom je pre vaše telo prospešné, zdržiavanie sa na priamom a prudkom slnku pridlho však môže byť nebezpečnejšie, než hra s ohňom. Čím menej spálených miest, tým lepšie. A to hlavne a najmä u detí, ktorých pokožka je oveľa citlivejšia a náchylnejšia na spálenie.

Aby ste sa už toto leto mohli tešiť z krásneho počasia, užili si slnečné lúče a boli príťažlivo a hlavne zdravo opálení – riaďte sa nasledovným:

  • Nikdy nezaspite na slnku bez ochrany (krém, prikrývka tváre, citlivých partií, apod.).
  • Nenechajte sa oklamať zamračenými dňami – slniečko môže pôsobiť rovnako intenzívne ako počas tých s jasnou oblohou
  • Chráňte vašu pokožku aj v prípade, že sa kúpete, ste na lodi, či bicykli. Vietor môže byť klamlivý a môže vytvoriť pocit chladu, napriek tomu, že vaša pokožka sa začína červenať .
  • Noste klobúky, slnečné okuliare a oblečenie svetlých farieb, aby ste sa chránili pred slnkom,najmä ak sa váš pobyt na slnku predĺži
  • Keď treba použit opaľovací krém, preštudujte si jeho zloženie a zvoľte ten s čo najmenším množstvom chemikálií.
  • Optimalizujte úroveň vitamínu D a jeho ochranné účinky v kombinácii s kontrolovaným pobytom na slnku a vystavovaním pokožky slnečným lúčom a môžete dopĺňať vitamín D3.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz