LETO - ČAS AKO STVORENÝ NA INTENZÍVNEJŠIU A DÔSLEDNEJŠIU STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU

Leto, konečne je tu. A s ním aj naša predstava o tom, aká krásna, opálená, hladká a žiarivá bude naša pokožka za pár týždňov. Realita sa však môže od tejto predstavy veľmi líšiť, a nie je vylúčené, že sa namiesto toho budeme denno-denne trápiť s potením, spálením, pigmentovými škvrnami, predčasným starnutím pleti kvôli nadmernému slnečnému žiareniu a prílišnému opaľovaniu...V panike sa potom budeme zúfalo snažiť dobehnúť zanedbanú starostlivosť o pleť ešte z čias zimy a zaobstaráme si prehnane veľa rôznych kozmetických výrobkov dúfajúc, že tak zachránime čo sa dá...

1. CHCE TO MALÉ A POSTUPNÉ ZMENY

Tak, ako postupne zhadzujeme zimné oblečenie a meníme ich za letné, rovnako je treba zmeniť sadu našich kozmetických produktov. Prejsť z čistiacich pleťových vôd a odličovacích prípravkov, ktoré našej pleti pomáhali udržiavať vlhkosť a hydratáciu počas suchých zimných mesiacov, na také, ktoré budú svojím zložením pleť dôkladne čistiť a súčasne k nej budú veľmi šetrnné a nebudú ju zaťažovať.

2. LETO SA VÁS OPÝTA, ČO STE ROBILI V ZIME.

Niektorí z nás sa o pleť starajú počas celého roka rovnako, používajú rovnaké kozmetické prípravky, bez ohľadu na ročné obdobie, počasie, apod. Pleť by sa mala totiž prispôsobovať zmeneným podmienkam sama, bez akéhokoľvek zásahu zvonku. Treba jej preto dať šancu, aby sa sama prispôsobovala inej vlhkosti, teplotám apod. Prílišná starostlivosť o pleť a príliš ťažké krémy, séra, atď pleť zbytočne zaťažujú, skúste teda pleť najprv pár týždňov pozorovať a všímať si, či si skutočne vyžaduje veľké zmeny alebo nie.

3. OCHRANA PROTI SLNKU – NA PRVOM MIESTE!

Ochranu pred slnečnými lúčmi odporúčame aplikovať nielen v lete, ale počas celého roka. Dôvodom je to, že zatiaľčo páliace UVB žiarenie sú slabšie v zime než v lete, naproti tomu UVA žiarenie, ktoré spôsobuje starnutie pleti nemení až tak na svojej intenzite celý rok. Aby ste spomalili proces starnutia vašej pleti, radíme aplikovať krémy s ochranným faktorom SPF30 až SPF 50, ak ste naň aj počas zimy či jari zabudli – určite na to pamätajte teraz!

4. ZABRÁŇTE SPÁLENIU POKOŽKY

Snažte sa všetkými možnými spôsobmi zabrániť tomu, aby slnečné lúče vašu pokožku spálili. To platí pre všetky typy pleti. Ľudia s bledou pleťou by sa opaľovaniu mali vyhnúť úplne. Napriek starostlivej ochrane totiž riskujete spálenie pokožky.

5. HYDRATÁCIA

Dobrý ochranný faktor SPF vašu pleť nielen chráni ale aj hydratuje, preto zvyčajne nie je potrebné nanášať ďalšiu vrstvu hydratačného prípravku, s výnimkou veľmi suchej pleti. V tom prípade odporúčame aplikovať veľmi ľahké sérum s obsahom kyseliny hyaluronovej pod ochranný krém s SPF.   

6. ZAMERAJTE SA AJ NA DEODORANTY

Ďalším veľmi dôležitým, ba priam povinným kozmetickým prípravkom v lete je kvalitný deodorant. Opäť však odporúčame aplikovať deo počas celého roka.

7. NEBOJTE SA VITAMÍNU A...

Odporúčame používať najmä retinol , ktorý podporujú tvorbu kolagénu. Pleť rozžiari, zredukuje nepravidelnú pigmentáciu a podporuje obnovu pleti po poškodení slnečnými lúčmi.  Je síce pravda, že retinoidy môžu zapríčiniť to, že vaša pleť bude citlivejšía na slnečné lúče, ale pokiaľ používate krémy s ochrannými faktormi SPF 30 až SPF 50 každý deň a súčasne sa vyhýbate ostrému slnku, nemusíte sa ničoho obávať. Okrem toho, z užívania retinoidov môžu mať benefit všetci mladí ľudia, naľkolko vytváranie kolagénu v tele sa okolo dvadsiateho až tridsiateho roku života začína viditeľne spomaľovať.

8. … NEBERTE SI HO VŠAK NA DOVOLENKU

Nezabúdajte sa užívania vitamínu A vzdať počas vašej letnej dovolenky, mali by ste ho prestať užívať už niekoľko dní pred začatím dovolenky.

9. OPATRNE SO ZAČERVENANÍM POKOŽKY

Niektorí z nás sa v lete stretávajú s tým, že sa im na tele vyskytnú svrbivé vyrážky, môže sa jednať o slnečnú alergiu, reakciu na UV sveto, alebo o vyrážku z tepla (vzniká pri zvýšenom potení ako dôsledok potu, ktorý sa zachytil pod kožou upchatými kanálmi).  Aby ste sa tomu vyhli, odporúčame sa vystavovať slnečným lúčom postupne a samozrejme obmedziť potenie, pokiaľ je to možné (napr. chladnejšou sprchou, nosením vzdušného oblečenia, apod.).

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz