Aký je rozdiel medzi suchými a mastnými lupinami?

Lupiny sú pomerne bežným vlasovým problémom, a to u rovnako u mužov ako aj u žien. Čo však nemusí byť rovnaké je ich forma - všeobecne poznáme suché a mastné lupiny, pričom oba typy si vyžadujú celkom inú starostlivosť. Čo ich však spája je nekonečné svrbenie pokožky hlavy a rovnako tak šupiny, ktoré vôbec nepridávajú nič na kráse. Bez správneho ošetrenia sa môžu príznaky ešte aj zhoršiť.

Čo sú to lupiny?

Vločky lupín sú v skutočnosti odumreté kožné bunky, ktoré prirodzene odpadávajú z pokožky hlavy, buď zo suchej pokožky alebo príliš mastnej pokožky hlavy.  Čím rýchlejšie sa pokožka hlavy zbavuje odumretej kože, tým horšie sú lupiny. 

Na pokožke hlavy sa nachádza huba nazývaná Malassezia, ktorá väčšinou nespôsobuje u zdravých ľudí žiadne problémy. Ak sa však táto huba premnoží, môže mať za následok práve spomínanú tvorbu lupín. 

Enormná tvorba lupín však často skrýva väčší problém v pozadí. Môže to byť pokojne ochorenie alebo nezdravý životný štýl, ktorého dôsledkom lupiny vznikajú vo väčšom počte.

Suché lupiny

Suché lupiny sú spôsobené suchou pokožkou hlavy bez prirodzenej ochrany proti mazu, ktorá zadržiava vlhkosť na pokožke hlavy. Vrchná vrstva pokožky vysychá, praská a odlupuje sa ako jemné vločky. Sprievodným javom suchých lupín je aj svrbenie. Lupiny sú menšie a majú bielu farbu.

Ako sa zbaviť suchých lupín vo vlasoch?

Najlepším a najúčinnejším spôsobom, ako riešiť suchú pokožku hlavy, je zvýšiť hydratáciu a pravidelne zvlhčovať pokožku hlavy. Výbornou voľbou je aj používanie šampónov s probiotikami. Dbajte na to, aby ste nezmývali šampón veľmi horúcou vodou a snažte sa, aby frekvencia umývania nebola príliš krátka. Medzi umytiami použite sérum na suchú pokožku hlavy.

Mastné lupiny

Mastné lupiny sú primárne spôsobené mazovými žľazami, ktoré vylučujú prebytočný maz. V tomto procese môže nastať premnoženie baktérií spôsobujúce hubové ochorenie pokožky hlavy. Spoznáme to tak, že pokožka svrbí, je veľmi mastná a lupiny majú sfarbenie dožlta a lepkavú konzistenciu. Dávajte POZOR a nešampónujte si pokožku hlavy žiadnymi šampónmi nabitými chemikáliami, ako je napr. sodium lauryl sulfát (SLS). SLS je povrchovo aktívna látka, ktorá síce odstráni nečistoty, ale zároveň naruší rovnováhu vrchnej ochrannej vrstvy pokožky. Po použití tejto látky sa pokožka prejavuje nadmerným mastením.

Ako sa zbaviť mastných lupín vo vlasoch?

Vlasy umývajte 1- 2 krát týždenne šampónmi určenými na mastné lupiny, napr. s borievkovým olejom.  V tomto prípade je potrebné našampónovať vlasy a zmyť  dvakrát po sebe.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz