Ako správne prať oblečenie, bielizeň či uteráky? Kompletný prehľad do domácnosti

Pranie je vďaka moderným práčkam už pomerne jednoduchou záležitosťou. Ak ste sa však po prvý raz ocitli sami pred práčkou, zrejme sa vám základný návod zíde. Ako správne prať? Poradíme vám, čomu sa pri praní vyhnúť a ako sa starať o uteráky či bielizeň.

Ako prať? Dôsledne trieďte farby

Základom každého prania je dôkladne roztriediť farby. Naozaj platí, že tmavé farby sa perú s tmavými, farebné takisto spolu a biele samostatne. Ktoré konkrétne farby k sebe patria a ktoré radšej v práčke nespájať?

Tmavé farby

Sem patrí, samozrejme, čierna farba, tmavá sivá, tmavá modrá, tmavá zelená či tmavá fialová.

Farebné - pastelové farby

Farby ako sú pastelová modrá, ružová, zelená, žltá či oranžová sa tiež môžu prať spoločne.

Biela

Všetko biele perieme vždy samostatne. Biele oblečenie či bielizeň sa ľahko zafarbí. To klišé s bielym tričkom, ktoré je zrazu kvôli jednej červenej ponožke ružové, naozaj vychádza zo skutočných udalostí. 

Tip: Ak máte vo svojej skrini nový, výrazne farebný kúsok, skúste ho pred praním radšej párkrát ručne vyžmýkať v teplej vode. Výrazné farby, ako je červená, čierna či modrá môžu počas prvých praní pustiť farby a zafarbiť ostatné kúsky oblečenia.

Zohľadnite aj materiál oblečenia

Najlepšie by naozaj bolo, ak by ste si prečítali etiketu na každom kúsku vášho oblečenia. Poznáme však realitu a vieme, že to spraví len výrazná menšina ľudí. Napriek tomu by však bolo dobré oblečenie roztriediť aspoň na to bavlnené, to zo syntetických materiálov, prípadne úplne oddeliť vlnené či hodvábne kúsky. 

Viaceré moderné práčky majú aj programy vytvorené špeciálne na pranie bavlny, syntetiky či dokonca aj program ručné pranie určený pre jemné a delikátne materiály, ako je napríklad aj vlna či hodváb. Pri takýchto delikátnych materiáloch je veľmi dôležitý aj správny výber pracieho prostriedku. 

Na vlnu a hodváb používajte prací prostriedok pre chúlostivé prádlo Sodasan. Ten bol vytvorený špeciálne na pranie citlivých materiálov a je jemný k farbám aj materiálom. 

Tip: Ako prať špeciálnu bielizeň? Ak vlastníte napríklad čipkovanú spodnú bielizeň, odporúčame vám zadovážiť si sieťku na pranie. Praním čipkovaných materiálov v sieťke zabránite tomu, aby sa zachytili o ostatné kúsky oblečenia.

Na akej teplote prať?

Na bežne znečistené oblečenie akejkoľvek farby sa bežne používa teplota 40 °C. Uteráky či posteľná bielizeň sa zvyknú prať pri vyššej teplote - na 60 °C. 

Ak však ide o delikátne materiály, tu je naozaj dôležité skontrolovať etikety - vlnené oblečenie často toleruje napríklad len ručné pranie, iné typy materiálov môžu mať pranie obmedzené len do teploty 30 °C. Neodporúčame prekračovať odporúčanú teplotu, pretože privysoká teplota vody by mohla oblečenie znehodnotiť.

Aké prostriedky na pranie používať?

Výber pracieho prostriedku môže byť pre niekoho tiež pomerne náročný. Na výber dnes totiž máte tekuté pracie prostriedky, prací prášok aj kapsule. Vo všeobecnosti platí, že klasický prací prášok je účinnejší v boji s odolnými škvrnami, zatiaľ čo tekuté pracie prostriedky nezanechávajú na oblečení škvrny a sú voči nemu o čosi šetrnejšie. V zásade je ale výber len vecou vašej preferencie. Odskúšajte si pranie s rôznymi pracími prostriedkami a sami si zvoľte ten typ, ktorý vám najviac „sadne“.

Čo môže vaše pranie skomplikovať? Tvrdá voda. Tá je, žiaľ, bežným javom na takmer celom Slovensku. Tvrdá voda môže škodiť nielen kvalite vášho prania, ale aj samotnej práčke. Ak máte doma veľmi tvrdú vodu, pridajte do každého prania aj zmäkčovač vody Sodasan. Ten zvýši účinnosť pracieho prášku na maximum a ochráni aj vašu práčku.

A na záver. Opatrne s avivážou

Aviváž ľudia používajú, aby zvýraznili príjemnú vôňu oblečenia. Aviváž takisto zmierňuje elektrostatický náboj na oblečení, oblečenie je jemnejšie, mäkšie a menej sa krčí. To všetko hovorí v jej prospech. Od jej používania vás nechceme nijako odhovárať, najmä, ak si zvolíte ekologické aviváže, ale vedzte, že pri praní uterákov či funkčného športového oblečenia by ste aviváž používať nemali. 

Práve ona totiž dokáže nenávratne poškodiť funkčné vrstvy športového oblečenia či pripraviť uteráky o ich saciu schopnosť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz