VODNÝ KAMEŇ V PRÁČKE ČI UMÝVAČKE – AKO HO ODSTRÁNIŤ?

Na Slovensku máme vo veľkom množstvo oblastí tvrdú vodu. Môže za to hneď niekoľko faktorov – jej nesprávna úprava, jej zdroje vo vápencových pohoriach, ale aj domáce studne, ktoré sú navŕtané doslova v skale. V dnešnom článku sa pozrieme na príčiny vzniku vodného kameňa v spotrebičoch, prevenciu, ale aj jednoduché spôsoby jeho odstránenia.

ČO SPÔSOBUJE VODNÝ KAMEŇ

Za vznikom nepekného vodného kameňa, ktorý ničí naše spotrebiče, môžu rôzne látky obsiahnuté vo vode. Najčastejšie ide o pozostatky rôznych hornín a minerálov, ktoré pochádzajú priamo zo zdroja pitnej vody vo vašej oblasti. Úprava vody v mestách je často nedostatočná – v niektorých prípadoch len preženú vodu cez jednoduchý filter pevných častíc a pridajú chlór, ktorý sa postará o prípadné choroboplodné zárodky.

Úprava vody tak zostáva vo vašej réžii. V dnešnej dobe nie je finančne náročné umiestniť systém na úpravu vody priamo na hlavný prívod vody do vášho domu alebo bytu – či už bývate v paneláku a máte mestskú vodu, alebo využívate vlastnú studňu.

ZÁKLADNÁ STAROSTLIVOSŤ O UMÝVAČKU RIADU

Ak sa chcete vyhnúť problému s vodným kameňom vo vašej umývačke riadu, pravidelne do nej dopĺňajte soľ do umývačky. Hneď, ako si vaša umývačka vypýta, nanič nečakajte a dopľnte ju. Odporúčame vyberať len kvalitnú soľ. Pri takejto starostlivosti vám umývačky aj s neupravenou vodou vydrží tisícky, často až desiatky tisíc pracích cyklov bez poruchy.

 

JEDNODUCHÉ DOMÁCE RECEPTY

Ocot a kyselina citrónová sú najväčší prírodní bojovníci proti vodnému kameňu. Najčastejšie ich využijete pri odstraňovaní vodného kameňa z vodovodných batérií, skiel sprchového kúta, obkladačiek v kúpeľni, ale napríklad aj pri čistení rýchlovarnej kanvice. Pri používaní rýchlovarnej kanvice a kávovaru (ktoré majú aj odvápňovacie programy) odporúčame používanie prefiltrovanej vody, ktorú získate napríklad z jednoduchej domácej filtračnej kanvice.

 

OCTOVÝ ČISTIACI PROSTRIEDOK

Do domácnosti vám odporúčame zakúpiť tento octový čistiaci prostriedok. Pravidelné používanie zamedzuje vzniku vodného kameňa, no ocot zároveň ničí aj baktérie a plesne. Je to veľký pomocník pri čistení kúpeľní, WC alebo kuchyne.

 

ODSTRAŇOVAČ VODNÉHO KAMEŇA

Odstraňovač vodného kameňa z našej ponuky pomôže odstrániť už vzniknutý vodný kameň. Môžete ho použiť do kávovaru, práčky, umývačky riadu a ďalších spotrebičov. Ak sa vám vytvorí vodný kameň napríklad v sprchovom kúte, odstráňte vodný kameň najskôr v rýchlovarnej kanvici a horúcu tekutinu z kanvice nalejte na dlažbu, aby ste odstránili vodný kameň na dlažbe – ušetríte prípravok a vyriešite dva problémy jednou ranou. :-)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz