PLÁNUJETE LYŽOVAČKU ČI SKIALP? MYSLITE AJ NA OCHRANU PRED SLNKOM

Zimné prázdniny a dovolenky sú neoddeliteľne späté s dovolenkami v rôznych horských strediskách. Pri balení lyží a zimného oblečenia si len málokto spomenie aj na ochranu pred agresívnym slnkom. V dnešnom článku si povieme niečo o tom, prečo je slnečné žiarenie na horách často nebezpečnejšie, ako to počas horúcich letných dní a ako sa pred ním účinne chrániť.

NEBEZPEČENSTVO HORSKÉHO SLNKA

Spáleniny od slnka sa nám spájajú najmä s letnou dovolenkou pri mori. Keď je na severnej pologuli leto, slnečné lúče dopadajú na zem (a na naše telá) viac kolmo, prechádza cez menej atmosferických vrstiev a doslova nás bombarduje obrovskými dávkami UV žiarenia. Rovnaké, ak nie aj väčšie nebezpečenstvo nastáva počas zimnej dovolenky na horách. Pobyt vo vysokých nadmorských výškach nad hranicou inverzie je spojený so slnečným počasím bez jediného mraku. So stúpajúcou nadmorskou výškou sa navyše opäť zmenšujú ochranné vrstvy našej atmosféry. Aj práve preto sa vaše telo môže spáliť aj pri mínusových teplotách. 

ĎALŠIE HROZBY HORSKÉHO SLNKA

Predtým, než vám poradíme možnosti účinnej ochrany vašej pokožky pred slnkom na horách, nesmieme opomenúť ani ochranu vašich očí. Práve tie sú najzraniteľnejšie práve na lyžovačkách. Prečo? Je to spojené s predchádzajúcim bodom. Ostré slnko na jasnej oblohe sa odráźa od bielej snehovej pokrývky. Celé vaše zorné pole je ako obrovská biela lampa, ktorá doslova vypaľuje vaše oči. Pri pobyte na horách sa VŽDY chráňte kvalitnými slnečnými okuliarmi s vysokým ochranným UV faktorom. 

OCHRANA PLETI PRED HORSKÝM SLNKOM

Najlepšou voľbou pre ochranu vašej pleti pred horským slnkom sú pleťové produkty Alga Maris s SPF 30 a SPF 50 s ochranou pred UVA a UVB žiarením. Práve UVA lúče majú za následok starnutie pleti, vznik vrások. Tieto krémy majú, samozrejme, prírodné zloženie, ktoré nezaťaží vašu pokožku ako iné chemické koktejly.

Môžete vyskúšať aj tento tónovací krém s ochranným faktorom SPF 30, ktorý dokonale prekryje nedokonalosti vašej pleti. Výživa pleti, ochrana pred slnkom a make-up v jednej tube. 

CHRÁŇTE AJ VAŠE DETI

Deti majú oveľa jemnejšiu a citlivejšiu pokožku, a preto potrebujú silnejší ochranný faktor, a to najmä pri celodennom pobyte vonku. BIO krém na opaľovanie pre deti obsahuje kakaové maslo, ktoré intenzívne vyživuje pleť a chráni ju pred vysušovaním 

OŠETRENIE PLETI

Ak je vaša pleť po celodennom pobyte vonku vysušená vetrom a mrazom, môžete ju ošetriť pomocou krému alebo olejčeka s avokádovým olejom. Avokádo obsahuje veľa vitamínov, nenasýtených mastných kyselín, podporuje tvorbu kolagénu, obsahuje vitamín E, ďalej B,D,K,A,C a vápnik. Je ideálnym pomocníkom pri starostlivosti o vašu pleť.

Chráňte seba aj svoju rodinu a užite si ničím nerušenú lyžovačku.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz