ČO JE AVIVÁŽ A AKO SI VYTVORIŤ DOMÁCU AVIVÁŽ?

Pridávate ju do prania automaticky bez toho, že by ste sa nad tým vôbec zamysleli? Nie všetky typy textílií to potrebujú. Navyše, aviváž môže byť problémom nielen pre vaše odevy, ale aj životné prostredie.

Zvykli ste si dávať aviváž do prania automaticky ku každému typu bielizne? Robíte chybu. Niektoré textílie by s avivážou vôbec nemali prísť do kontaktu. Aj o tom vám povieme viac v tomto článku.

ČO TO VLASTNE AVIVÁŽ JE?

V textilnom priemysle je aviváž mokrý chemický proces, ktorým sa oživujú farby textílií. Názov sa preniesol aj na chemické látky a prípravky, ktoré sa pridávajú do vody behom prania. Ich účelom je zmäkčenie oblečenia a textílií a zamedzenie vzniku elektrostatického náboja na látke.

Aviváž vie byť veľmi užitočná pri odstraňovaní elektrostatického náboja, a to najmä z textílií vyrobených z umelých vlákien. Bez nej by sa lepili na pokožku a priťahovali by špinu. Pri ďalšom praní ide špina vďaka aviváži ľahšie dolu a látku tak jednoduchšie očistíte. Aviváž je tiež zodpovedná za príjemnú vôňu opranej látky, látka je hebkejšia, príjemnejšia na dotyk a menej sa krčí.

KEDY NEPOUŽÍVAŤ AVIVÁŽ?

Sú však aj typy textílií, na ktoré aviváž dobre nepôsobí. Aviváž by ste nemali nikdy používať na uteráky. Ich vlákna sa vďaka aviváži k sebe prilepia a uteráky tak stratia svoju savosť. Aviváž nie je vhodná ani na termooblečenie, termobielizeň či športové oblečenie. Upcháva štruktúru tkanín, ktorá zaisťuje odvod vlhkosti. Tým vlastne narúšate základnú úlohu tohto typu odevov.

AKO NA DOMÁCU AVIVÁŽ?

Ekológovia však varujú, že aviváž je biologicky ťažko rozložiteľná, a preto radšej ľuďom radia, aby siahli po ekologických typoch aviváže, prípadne aviváž nahradili akousi jej „domácou formou“. Čo je to domáca aviváž? Môže ňou byť obyčajný ocot.

Stačí pridať 30-100 ml (podľa tvrdosti vody) do prania. Nebojte sa typického zápachu octu. Ten počas prania vyprchá. Ocot však vaše textílie zmäkčí, vydezinfikuje a navyše aj vyčistí práčku od vodného kameňa. Keď vám chýba vôňa aviváže, skúste do prania pridať ešte pár kvapiek éterického oleja podľa vašej voľby.

Ak sa však predsa len octu obávate a tejto „domácej aviváži“ nedôverujete, pozrite si ponuku našich prírodných a ekologických aviváží, ktoré chránia ako životné prostredie, tak aj vašu pokožku. Neobsahujú žiadne zbytočné chemikálie a vaše odevy krásne rozvoňajú a zmäkčia.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz