Čistenie skla od vodného kameňa – TAKTO si s ním poradíte

Ako vyčistiť sklo v sprchovom kúte? Ako vyčistiť kúpeľňu či kuchyňu od vodného kameňa? Poradíme vám niekoľko trikov. 

Vodný kameň je jedným z najväčších strašiakov domácností. Nielenže vám pomaly a „neviditeľne“ ničí spotrebiče, ale poškodzuje aj batérie, dlaždice či sklo v sprchovom kúte. Vodný kameň nielenže škodí povrchom, ale ničí aj ich celkový vzhľad. 

Možno to poznáte aj vy. Kúpili ste novú sklenenú zástenu do sprchového kútu a nemôžete sa vynadívať na to, aká je krásna a čistá. No a stačí, aby sa tam jeden člen vašej domácnosti raz osprchoval a už si všímate drobné kvapôčky a nánosy vodného kameňa, ktoré sa na nej začínajú objavovať. Ako s nimi zatočiť? 

Ako vyčistiť sklo od vodného kameňa?

Vsaďte na overené ingrediencie, ktoré má doma každý z nás. Sú to kyselina citrónová a ocot. Vodného kameňa sa (dočasne) zbavíte aj tak, že skombinujete tieto dve ingrediencie a všetky povrchy tým dôkladne vydrhnete. Prípadne si len do rozprašovača pripravte zmes octu s teplou vodou. Výborne funguje aj biely ocot alebo kombinácia sóda bikarbóna a ocot na obzvlášť zanesené povrchy. 

Nezabudnite následne vlhké batérie či sklo doleštiť suchou utierkou alebo papierovou vreckovkou a ich povrch sa bude znova lesknúť, ako keď vám ich po prvý raz namontovali. 

A čo ocot – je bezpečný na čistenie skiel? 

Síce všetci dobre vieme, že ocot výborne funguje, mnohí z nás práve nehíkajú od radosti po tom, ako ho z domácnosti nevieme celý deň vyvetrať. Ste aj vy jedným z nich? V takom prípade môžete siahnuť po octovom čistiacom prostriedku Sodasan. Ten obsahuje bezpečnú koncentráciu BIO octu a kyseliny citrónovej. 

Octový čistiaci prostriedok je skvelý na intenzívne čistenie skla, kúpeľní či kuchýň od vodného kameňa a zápachu. Má schopnosť viazať invazívne pachy, odstraňuje vodný kameň a udržuje hygienickú čistotu. 

TIP: Aj pri vodnom kameni znova platí, že najlepšia je prevencia. Ak máte v sprchovom kúte sklenenú zástenu, naučte sa po každom sprchovaní používať stierku. Tak odstránite zvyšky vody a udržíte sklo dlhšie čisté a bez nánosov vodného kameňa. 

Čo robiť v domácnosti s extra tvrdou vodou?

Ak ste čistenie skla, kúpeľne či kuchyne od vodného kameňa na istý čas zanedbali alebo máte v domácnosti naozaj mimoriadne tvrdú vodu, možno budete potrebovať silnejšie produkty. Netreba však hneď kupovať agresívne chemikálie. 

Na silno zanesené sklo či povrch nastriekajte klasický ocot. Následne použite čistič na povrchy Sodasan do kúpeľní. Ten účinne odstraňuje vápenaté usadeniny a zbytky mydla, má prirodzenú sviežu vôňu a použiteľný je na všetky typy povrchov. Mimoriadne sa hodí na čistenie skla od vodného kameňa ale aj do sanitárnych zariadení a na obklady či batérie. 

Nestaňte sa otrokom vodného kameňa vo vašej vlastnej domácnosti. Sklo či batérie sa snažte po používaní vždy utrieť suchou handričkou a pri čistení používajte prírodné produkty. S čistým svedomím vám môžeme povedať, že účinnejšie prostriedky na boj s vodným kameňom, ako sú ocot a kyselina citrónová ešte aj tak nik nenašiel.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz