Ako na kúpanie bábätka a novorodencov?

Prvé kúpanie vášho novorodeniatka je veľká vec nielen pre rodičov, ale aj pre samotného drobčeka. Kúpanie bábätka však nie je len o jeho pobyte vo vaničke, dôležité je aj použiť tie správne produkty po jeho osušení. 

Ako často kúpať deti?

Odpoveď na otázku, ako často treba kúpať bábätko, sa líši asi u každého rodiča. Niekto kúpe bábätko každý deň, niekto každý druhý, tretí. Naozaj to závisí od vašich zvyklostí, toho, ako si drobec kúpanie užíva a od množstva okolností. Odborníci vo všeobecnosti odporúčajú, že bábätká stačí kúpať každý druhý až tretí deň. 

Ak sa dieťatko viackrát za deň pociká či pokaká do plienky, stačí, ak ho počas prebaľovania umyjete čistou vodou. Kúpanie bábätka nie je nevyhnutné.

Základné tipy na kúpanie bábätka: 

  • V miestnosti, v ktorej bábätko kúpete, by malo byť dostatočne teplo. Teplota vody by sa mala pohybovať okolo 36 až 37 stupňov Celzia.
  • Vaničku stačí naplniť vodou len do polovice. Pre novorodeniatko vám úplne postačí na kúpanie len čistá voda. U starších detí môžete siahnuť po detských penách do kúpeľa s čisto prírodným zložením, ktoré sú šetrné k detskej pokožke.
  • Bábätko vo vaničke stále pridŕžajte a majte pripravenú hladkú teplú osušku, do ktorej ho po kúpaní zabalíte.
  • Vlásky stačí umyť úplne na konci, aby bábätku nebola zima.

Rovnako dôležitý ako kúpanie je aj rituál po okúpaní

Či už budete bábätko kúpať každý jeden deň, alebo iba každý druhý, veľmi dôležité je aj vybrať tú správnu detskú kozmetiku, ktorou mu po osušení ošetríte pokožku. Vyhnite sa akýmkoľvek agresívnym prípravkom, ktoré lákavo a výrazne voňajú. 

Novorodeniatko má veľmi jemnú pokožku a nemá dostatočne vyvinutú ochrannú vrstvu. Preto je najlepšie hneď od narodenia používať prírodnú kozmetiku bez akýchkoľvek vôní. 

Bábätko po kúpeli dôkladne osušte hebkou a teplou osuškou. Skôr ho len zľahka osuškou hladkajte, vyhnite sa šúchaniu. Následne mu môžete na pokožku naniesť pár kvapiek olejčeka pre bábätká. Telový olej Baby s čisto prírodným zložením a bez vône je vhodný ako do kúpeľa novorodeniatok, tak aj na príjemnú masáž po kúpeli. 

Po dvoch mesiacoch, keď už je vaše bábätko väčšie, môžete prejsť aj na o niečo voňavejšie prípravky pre najmenších. Stále však odporúčame používať len rastlinnú kozmetiku bez zbytočnej chémie. Kozmetika pre bábätká od značky Bema je nielen 100 % prírodná, ale aj testovaná na prítomnosť ťažkých kovov. V našej ponuke nájdete nielen peny do kúpeľa pre bábätká, ale aj šampóny, olejčeky, ochranné a čistiace mlieka či balzam na nos a pery.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz