Ako urýchliť rast vlasov?

Nemáte trpezlivosť čakať, kým vám z krátkych vlasov narastú krásne dlhé vlasy až po pás? Alebo ľutujete rozhodnutie ostrihať sa na krátko a zaujíma vás, či je možné rast vašich vlasov urýchliť? Tak sa na to poďme pozrieť.

 

Je všeobecne známe, že za mesiac nám vlasy narastú priemerne o 1 až 2 centimetre. Za rok je to približne 15 centimetrov. Rýchlosť rastu vlasov je iná u mužov a u žien a závisí, samozrejme, aj od celkovej životosprávy, veku a genetiky. Dá sa teda rast vlasov nejako podporiť a je vôbec možné rast vlasov urýchliť?

 

Rast vlasov má 3 fázy

Najprv musíme pochopiť, že rast vlasov má 3 fázy. Prvé obdobie - anagénna fáza, charakterizuje obdobie rastu. Táto prvá fáza môže trvať 2 až 8 rokov. Druhá katagénna fáza je obdobím, kedy vlasy prestávajú rásť. Táto fáza je najkratšia a trvá len niekoľko týždňov. Posledná telogénna fáza znamená, že starý vlas vypadne, vlasové folikuly sa obnovujú a pripravujú na rast nového vlasu.

 

Počas poslednej telogénnej fázy už starý vlas nemáte ako zachrániť. Snahu o rýchlejší rast však ocenia vlasy, ktoré ešte stále rastú a nachádzajú sa v anagénnej fáze.

 

Ako podporiť rast vlasov?

Ak ste si už dlhšie vedomí, že vaša životospráva nepatrí medzi tie najzdravšie a vašej strave chýba pestrosť, dostatok zeleniny a ovocia, prvým krokom by mala byť úprava vášho jedálnička. To pomôže nielen rastu vašich vlasov, ale aj celkovému zdraviu. Aj v našom e-shope už dnes nájdete vitamíny na podporu rastu vlasov, ktoré zároveň prospievajú aj vašim nechtom či pleti.

 

Rýchlejšiemu rastu vlasov pomôže aj príroda

Vašim vlasom takisto výrazne pomôže, ak ich nebudete zaťažovať náročným stylingom a kozmetickými prípravkami s obsahom rozličných chemikálií. Voľte prírodné šampóny, ktoré obsahujú len rastlinné zložky. Látky, ktoré vám môžu pomôcť podporiť rast vlasov sú kofeín, pŕhľava, rozmarín či moringa.

Skúsiť však môžete aj nové tuhé šampóny. Tie obsahujú množstvo zdraviu prospešných prírodných látok a navyše sú aj ekologické. Tuhé šampóny sú ideálne na cestovanie alebo pri športe. Jeden tuhý šampón sa rovná 2x250 ml baleniu šampónu v klasickom plastovom obale. Naše tuhé šampóny sú však len v papierovom obale zo 100 % recyklovaného materiálu.    

Pozor aj na časté farbenie

Vo všeobecnosti platí, že čím menej budete vlasy zaťažovať, tým sa im bude ľahšie rásť a dýchať. Okrem náročného stylingu sa snažte obmedziť aj denné fénovanie či žehlenie a pozor aj na časté farbenie vlasov. Ak si už predsa len musíte vlasy farbiť, dbajte aj na správnu prípravu pred samotným farbením. Ako vyzerá, vám poradíme v našom blogovom článku Na farbenie treba vlasy pripraviť. S vlasmi narábajte naozaj jemne. Opatrne s hrubým rozčesávaním aj s nosením nevhodných gumičiek, ktoré vás vždy pripravia o zbytočne veľa vlasov.

Náš tip na záver: Dôkladná a relaxačná masáž hlavy vie pomôcť nielen uvoľniť celodenný stres, ale aj podporiť rast vlasov. Doprajte si denne 5 minút na masáž hlavy. Hlavu si masírujte bruškami prstov. Začnite na pravej strane a postupujte drobnými krúživými pohybmi. Najprv v smere hodinových ručičiek, neskôr proti smeru hodinových ručičiek.

Dôležité je premasírovať celú vlasovú pokožku až ku vlasovej línii. Na vlasy si nakvapkajte pár kvapiek prírodného oleja a uvidíte, že vaša vlasová pokožka bude ako znovuzrodená.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz