Svrbiaca pokožka na tvári či hlave – takto sa prestanete svrbiť!

Svrbenie na tvári či hlave alebo v podstate kdekoľvek na tele vie byť extrémne nepríjemné. Svrbiaca pokožka hlavy či na tvári môže mať hneď niekoľko príčin. Vybrali sme tie najčastejšie. 

Hoci svrbiaca pokožka môže mať naozaj tisíc príčin, pokiaľ ide o pokožku hlavy, najčastejšie príčiny sú tri. V tomto článku ich nielen rozoberieme, ale poradíme vám aj to, čo na svrbiacu pokožku. 

Nesprávny šampón či vlasová kozmetika

Ak ste až doteraz nikdy nemali závažnejšie problémy so svrbením hlavy či tváre, hlavným vinníkom môže pokojne byť aj váš šampón či iná vlasová kozmetika. Vyhnite sa klasickým šampónom z drogérií, ktoré sú často plné rôznych chemikálií a zvoľte si prírodnú vlasovú kozmetiku. Prírodné šampóny obsahujú čisto rastlinné zložky a vašej pokožke hlavy nijako neškodia. Ak si nie ste istí, či je daný produkt naozaj prírodný, sledujte, či je certifikovaný. Vďaka tomu si môžete byť istí, že kupujete naozaj pravý prírodný produkt. 

A veľký pozor na suché šampóny! Nikdy, naozaj nikdy si nelíhajte spať so suchým šampónom na hlave a vyvarujte sa toho, aby ste ho mali na hlave dlhšie ako len pár hodín.

 

Ak si večer ľahnete so suchým šampónom na hlave, je úplne možné, že ráno vás zobudí nepríjemná svrbiaca pokožka, ba dokonca si môžete nájsť aj lupiny. Suchý šampón by mal byť skutočne výnimočným last-minute riešením. Viac o tom, čo všetko môžu suché šampóny spôsobiť, si prečítate v našom blogovom článku: So suchými šampónmi opatrne: Čo všetko môžu spôsobiť? 

Dehydratácia pokožky

Leto je za nami a zimné mesiace už náhlivo klopú na dvere. Práve počas zimných mesiacov sa môžete často stretnúť so svrbiacou pokožkou hlavy, ktorá je spôsobená dehydratáciou. Ak vás trápi svrbenie na tvári, nohách či inde na tele, ani vaša hlava nebude výnimkou. V tomto prípade je potrebné pokožku hlavy upokojiť, a to ideálne použitím prírodných hydratačných šampónov. Vyskúšať môžete napríklad Logona hydratačný šampón s BIO aloe vera alebo aj hydratačný šampón od značky Sante s BIO mango a aloe. 

Za svrbením môže byť aj ochorenie

V neposlednom rade sa za svrbením pokožky hlavy, tváre alebo aj inej časti tela môže skrývať aj ochorenie. Rôzne ekzémy či dokonca psoriáza sú ochorenia, ktoré je treba liečiť a konzultovať aj s odborníkom. Ak vás teda svrbenie trápi naozaj dlhodobo, výmena šampónu či kozmetiky nepomohla, navštívte vášho lekára a poraďte sa s ním o ďalšom postupe.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz