Ako sa zbaviť kŕčových žíl a čo na ne zaberá?

Kŕčové žily sú problémom najmä vyspelých krajín, pričom postihujú 2 až 3x častejšie ženy ako mužov. Za výskyt kŕčových žíl môže predovšetkým dedičná predispozícia, sedavé zamestnanie, málo pohybu a aj nesprávna životospráva. Čo už však robiť, keď vás kŕčové žily trápia? 

Keď sa už kŕčové žily raz objavia, nie je ich možné úplne vyliečiť. Samozrejme, závisí to aj od štádia, v akom sa vaše nohy nachádzajú, no v niektorých prípadoch už liečba klasickými liekmi nestačí a žily sa dajú len odstrániť, a to buď chirurgicky, laserom či sklerotizáciou. 

O vaše nohy by ste sa mali starať po celý život, no najmä v čase, keď sa objavia prvé príznaky signalizujúce kŕčové žily. Medzi prvé príznaky kŕčových žíl patria svrbenie, nočné kŕče (najmä v lýtkach), pocit ťažkých nôh či opuch nôh. Ďalším štádiom sú už viditeľné kŕčové žily.  

Chirurgický zákrok nemusí byť niečo, čo je každý z nás len tak ochotný podstúpiť. Čo na kŕčové žily a ako si pomôcť, keď vám znepríjemňujú život? Tu je niekoľko rád, ktoré vám pomôžu s kŕčovými žilami. 

Ak vás trápia kŕčové žily, nezabúdajte na masáž nôh

Pravidelná masáž nôh vám prinesie úľavu. Nohy, ale pokojne aj celé leto, je vhodné masírovať napríklad olivovým olejom. Pred samotnou masážou je vhodné olej mierne zohriať. Olivový olej zlepšuje krvný obeh a pomáha aj pri zápaloch. Masáž olivovým olejom je vhodné si pri boľavých kŕčových žilách dopriať aj každý jeden deň. Ak máte čas, tak pokojne aj dvakrát. 

Dávajte pozor na to, ako sedíte

Ak máte sedavé zamestnanie, dávajte si pozor na to, ako celé hodiny presedíte. Ak sa to dá, snažte sa sedieť vzpriamene, neprekladajte si nohu cez nohu - tým zabraňujete dostatočnému prekrveniu dolných končatín.

 Po namáhavej práci (alebo aj po celodennom sedení za počítačom) si nohy vyložte na stôl. Pomôže vám to zmierniť opuch. Nohy natrite vhodnými olejmi a krémami s antioxidačnými a detoxikačnými vlastnosťami. Pomôžu aj oleje s omega mastnými kyselinami na hĺbkovú výživu. Voľte prírodné oleje so zložením, ktoré vám nijako neublíži, ale naopak prospeje. 

Ak sa to dá, športujte aj s kŕčovými žilami

Pri liečbe kŕčových žíl je mimoriadne vhodné, ba priam až potrebné, zvýšiť vašu fyzickú aktivitu. Doprajte si prechádzku, choďte na turistiku, plávajte, bicyklujte sa. To všetko vašim nohám len prospeje. Po náročnej turistike či inom športe si však nezabudnite nohy dôkladne natrieť krémom na ubolené a ťažké nohy, akým je aj Bioturm Arnika krém. 

No a v neposlednom rade, skončite so zlozvykmi. Fajčíte? Doprajete si sladké koláčiky alebo vyprážané jedlá? Ak vás trápia boľavé kŕčové žily, je čas sa týchto nezdravých „pôžitkov“ raz a navždy vzdať. Robíte to predsa pre vaše vlastné zdravie.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz