PREČO POUŽÍVAŤ PLEŤOVÚ A VLASOVÚ KOZMETIKU BEZ PARABÉNOV A SULFÁTOV?

V súčasnosti nás v rôzne média bombarduju s odkazom, že sulfáty, rovnako ako parabény sú pre nás a naše zdravie škodlivé. Prečo sa tomu tak deje? Veď celé roky sa uvedené látky používali. Čo sú vlastne parabény a sulfáty?

Parabény - dlhé roky sa považovali za bezpečné a používali sa v produktoch telovej, ako aj vlasovej kozmetiky. S pokrokom vo vývoji beauty produktov začali mnohí spochybňovať bezpečnosť parabénov. Pozrime sa bližšie o aké látky sa vlastne jedná. Pojmom  "parabény" sa označujú "para-hydroxybenzoáty", ktoré sa vyrábajú zo syntetických chemikálií, používaných na konzerváciu. Tieto chemické látky sa nachádzajú v krémoch na holenie, mydlách, leskoch na pery, telových mliekach, zubnej paste a stovkách ďalších produktov. To nás vedie k ďalšej otázke, a síce, pokiaľ sú parabény pre nás také škodlivé, prečo i ch výrobcovia stále používajú? Odpoveď je jednoduchá, parabény sú totiž lacné a veľmi efektívne konzervačné látky. Použitím týchto syntetických látok sa znižujú výrobné náklady a zabezpečujú sa dlhšie trvanlivosti produktov. Je dôležité na tomto mieste poznamenať, že napriek tomu, že parabény môžu prenikať do ľudského tela cez kožu, skutočné nebezpečenstvo nastáva, ak sa parabény prijímajú v potrave alebo sa priamo aplikujú na vašu pokožku.

Bolo preukázané, že parabény majú podobné vlastnosti a správanie ženský hormón estrogén. To znamená, že parabény môžu ovplyvňovať niektoré procesy v tele, ktoré sú spojené s hormonálnou aktivitou a môžu viesť k vzniku zdravotných problémov.

Produkty bez obsahu sulfátov, tiež známy pod skratkou SLS je síce lacným, zato ale silným rozpúšťadlom a odmasťovačom. Dodáva rôznym produktom napenený až penový vzhľad, formu. Používal sa hlavne v mydlách, šampónoch, v čistiacich prostriedkoch vďaka jeho odmasťovacej schopnosti. Sulfáty majú za následok podráždenie pokožky hlavy. Stalo sa vám už, že sa vám pri umývani vlasov dostal šampón do očí? Následne ste s najväčšou pravdepodobnosťou vyhodili celý šampón, nakoľko vás z neho oči doslova pálili a štípali...Nuž, aj toto je dôsledok obsahu SLS. A navyše, vplyvom sulfátov môže dôjsť k zničeniu samotných vlasových folikul, oslabeniu vlasov a ich spomalenému rastu.Sodium Lauryl Sulfate- Okrem parabénov nám odborníci radia vyhýbať sa aj sulfátom. Prečo? V Skratke

Ak si to teda zhrnieme, pokiaľ sa vyhneme používaniu produktov obsahujúcich parabény a sulfáty, môžeme očakávať zachovanie vláčnosti pokožky a vlasov. Produkty s obsahom sulfátov totiž vysušujú vlasy, vlasovú pokožku  a pleť. Naproti tomu produkty bez obsahu sulfátov veľmi jemne a šetrne čistia vašu pleť a vlasy, čo vláčnosť zachováva. Vaše vlasy samé produkujú isté množstvo prírodného mazu. Produkty bez obsahu sulfátov sú vyrábané tak, aby síce odstránili mastnotu a nečistoty z vašich vlasov, ale napomáhajú udržiavať prirodzené vlasy. Používaním prírodných produktov sa môžete vyhnúť mnohým rizikám a ohrozeniu vášho zdravia.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz