NECHTÍK LEKÁRSKY - VÝHODY A SPÔSOBY VYUŽITIA TEJTO UNIVERZÁLNEJ BYLINKY.

Nechtík je už po desaťročia známi pre svoje využitie v záhradách, v kuchyni a jeho lekárske účinky. V záhradke upúta svojou krásou a v lekárničke prvej pomoci svojimi účinkami.

Nechtík pôvodne pochádza zo Stredomoria Európy, hoci ho dnes nájdeme po celom svete. Rastlinky nechtíka vynikajú svojimi žltými alebo oranžovými okvetnými lístkami pripomínajúce slnečné lúče.

Rastlinka má široké využitie ako liečivá rastlina, ktorá má antibakteriálne, protiplesňové a protizápalové vlastnosti. Využívajú sa celé sušené kvety, môžu sa rozdrviť na prášok alebo sa z kvetov lisuje olej.

5 zdravotných benefitov nechtíka

1. Lieči rany

Nechtík je známi hlavne svojimi upokojujúci vlastnosťami. Je prospešný pre akékoľvek liečení rán, vrátane uštipnutia hmyzom, modrín, pľuzgierikov, oparov a rezných rán. Lokálne sa využíva na udržanie čistých rán a na podporu tvorby nového tkaniva. Pomáha pri hojení rán s príznakmi výraznej citlivosti, začervenania alebo zápalu.

Liečivá bylina je tiež veľmi účinná pri liečbe drobných popálenín a pri spálení od slnka.

2. Pomáha pri tráviacich problémoch a imunitnému systému.

Bylinka sa používa aj vnútorne. Upokojuje pri pálení záhy, má priaznivé účinky pri liečbe vredov a syndróme dráždivého čreva. Má ochranný účinok na žalúdok, zlepšuje trávenie.

Taktiež sa ukázalo, že nechtík posilňuje imunitný systém, pomáha mu bojovať s rôznymi infekciami spôsobenými chrípkou či pri prechladnutí.

3. Hydratuje a vyživuje suchú pokožku.

Nechtík sa využíva na zmiernenie mnohých kožných problémov spojených so suchou, svrbivou alebo podráždenou pokožkou. Upokojuje pokožku s príznakmi ekzému, dermatitídy a pri tvorbe lupín. Nechtík podporuje tvorbu kolagénu, upokojuje a hydratuje pokožku. Nechtík je extra vhodný pre ludí s citlivou kožou.

A kto má najcitlivejšiu a najjemnejšiu pokožku? Predsa naše deti. Rodičia sú veľmi opatrný pri používaní krémov a rôznych kozmetických produktov pri ošetrení pokožky svojich detí. Nechtík je však tak bezpečný a účinný, že sa objavuje v mnohých výrobkoch určených pre deti. Využíva sa pri prevencii a liečbe rôznych vyrážok a podráždení.

4. Spomaľuje tvorbu vrások.

Zistilo sa, že antioxidanty a protizápalové zložky ktoré nechtík obsahuje výrazne chránia pleť pre oxidačným stresom a kožných bunkách. Oxidačný stres hrá veľkú úlohu v procese starnutia a pri vývoji niektorých chorôb. Nechtík zanecháva pokožku dokonale hydratovanú a zdravú. Preto je vynikajúcou zložkou  v pleťových vodách a balzamoch na pery.  

5. Zmenšuje jazvy

Nechtík podporuje rýchly a zdravý proces hojenia, zabraňuje infekciám a podporuje rast zdravého nového tkaniva. V prípade kožných vredov ako kurie oká, akné, nechtík zmäkčuje a upokojuje pokožku, zabraňuje vzniku zápalového procesu, zvyšuje imunitnú reakciu, ktorá umožňuje rýchlejšie hojenie.

Ako získať nechtík?

Môžete si kúpiť sušené kvietky, zaobstarať bylinku v záhradníctve alebo si môžete kvietok zasadiť u seba v záhradke.

Na pestovanie je nechtík veľmi jednoduchý a zvládne to aj začiatočník. Je odolný voči suchu aj mrazu. Vyrastie Vám na slnečnom mieste i v tieni, vo vonkajších kvetináčoch aj v interiéri.

 Akonáhle nechtík začne kvitnúť, každé 2-4 dni pozbierajte kvietky.

 Spôsoby využitie nechtíka lekárskeho

1. Čaj.

Najčastejším spôsobom užívania je pitie čaju. Sušený nechtík zalejete vriacou vodou a necháte lúhovať 10 minút. Čaj môžete vypiť alebo použiť na výplach hrdla či ako liečivý obklad napr. pri zápale očí.

2. Olej z nechtíka

Je protizápalový a antiseptický. Vynikajúci pri hojení rôznych typov rán. Vyrobíte si ho vložením kvietkov do olivového alebo jojobového oleja. Proces trvá niekoľko týždňov. Presný postup nájdete v odbornej literatúre alebo posurfujte na internete ;-)

3. Krém a masť

Olej, ktorý vyrobíte z nechtíka môžete zamiešať do krému alebo masti. Potom krém používajte lokálne na postihnuté miesta. Priať môžete včelí vosk či éterické oleje.

4. Extrakt z nechtíka

Je to výťažok z kvetu nechtíka, ktorý je výborný ako prísaha do telových mliek a deodorantov. Takýmto spôsobom dostanete silu nechtíka do každodenného života.

68(1)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz