Je lakovanie nechtov v tehotenstve nebezpečné?

Mnohé budúce mamičky sa zamýšľajú, či je lakovanie nechtov v tehotenstve bezpečné. Môžete vystaviť seba alebo vaše bábätko pri lakovaní nejakým rizikám? Odpovieme vám v tomto článku. 

Počas tehotenstva a so všetkými zmenami, ktoré sa dejú v tele ženy, je prirodzené, že budúca mamička začne spochybňovať bezpečnosť určitých činností a produktov. Predsa len, tehotná žena je zodpovedná hneď za dvoch ľudí. Jednou z bežných obáv budúcich mamičiek je, či lakovanie nechtov predstavuje počas tehotenstva nejaké riziká. Ako to teda s lakovaním nechtov v tehotenstve je?

Lak na nechty a chemikálie

Nebudeme si klamať. Bežný lak na nechty z drogérie obsahuje rôzne chemikálie vrátane rozpúšťadiel, formaldehydu, toluénu a dibutylftalátu (DBP), ktoré môžu počas tehotenstva vyvolávať obavy. Zatiaľ čo množstvo týchto chemikálií absorbovaných nalakovanými nechtami sa vo všeobecnosti považuje za minimálne, niektorí odborníci tvrdia, že dlhodobé a opakované pôsobenie môže mať nepriaznivé účinky. 

Obavy sa týkajú predovšetkým vdýchnutia výparov alebo priameho kontaktu s pokožkou, čo by mohlo potenciálne viesť k alergickým reakciám alebo poškodeniu vyvíjajúceho sa plodu. Na minimalizáciu rizika je vhodné používať prírodné laky na nechty označené ako „3-free“ alebo „5-free“, ktoré sú formulované bez formaldehydu, toluénu a DBP. Všetky laky na nechty v našej ponuke spĺňajú tieto požiadavky a sú pre tehotné ženy maximálne bezpečné. 

Napríklad lak na nechty od značky Couleur Caramel u nás nájdete až v siedmich rôznych odtieňoch. Neobsahuje žiadne toxické látky, ako sú toluén či formaldehyd a poskytuje dokonalé krytie s extra dlhou životnosťou.

Ako si bezpečne lakovať nechty v tehotenstve

Správne vetranie je pri lakovaní nechtov počas tehotenstva kľúčové. Lakovanie nechtov sa odporúča vykonávať na dobre vetranom mieste, napríklad pri otvorenom okne alebo v miestnosti s dobrým prúdením vzduchu. To pomáha znižovať vystavenie sa akýmkoľvek potenciálnym výparom. Takisto je vhodné si počas lakovania urobiť prestávky. 

Ak si však zvolíte prírodné laky na nechty bez spomínaných chemikálií, nemáte sa čoho obávať. Lakujte si nechty s prírodným a bezpečným lakom pri otvorenom okne (už len pre váš vlastný dobrý pocit) a takéto drobné skrášlenie vám ani vášmu drobcovi nemôže nijako ublížiť. 

Ak práve čakáte bábätko, určite si nezabudnite prečítať aj náš článok Ako zabrániť vzniku strií v tehotenstve. Ženské telo je počas tehotenstva oveľa citlivejšie. Mamičkám sa môže zhoršiť pleť, niektorým sa zosilnia alergie, no tiež sa môžu objaviť aj strie na brušku či na iných partiách. 

Prevencia je, ako vždy, základ. Pripravte sa na to, že sa vám bude telo meniť aj s krémom Alga Cicosa. Ten neobsahuje žiadne parabény, silikóny ani plastické mikročastice. Charakterizuje ho len krásna vôňa esenciálnych olejov a dlhotrvajúci blahodarný účinok.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz