CERTIFIKOVANÁ PRÍRODNÁ KOZMETIKA – BIO KOZMETIKA

bdih cosmos cruelty-free natrue-vegan(1) soil-association(1)

V posledných rokoch sa prírodná kozmetika stala veľkým trendom a kozmetický trh prináša mnoho nových a neznámych značiek.  Neustále narastá povedomie o tom, že sme zodpovední za svet, v ktorom žijeme, aký ho zanecháme našim deťom a máme čoraz väčšie obavy o naše zdravie. Vážime si prírodu a snažíme sa udržať harmóniu medzi ľuďmi a ňou a hľadáme produkty, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, ktoré sú pre nás prospešné a neškodné pre Zem.

Ako sa dá rozhodnúť, čo je pre nás dobré a čo nie? Zistiť či ide o naozaj prírodný produkt pomôže certifikát. Certifikátom môžu byť označené iba produkty, ktoré spĺňajú prísne normy uvedené v smerniciach.

Certifikácia prírodnej starostlivosti je proces podobný procesu v priemysle BIO potravín, ale na rozdiel od certifikácií pre ekologické potraviny, kozmetika nie je regulovaná vládou, a zatiaľ neexistuje globálna harmonizácia.  

Ako funguje certifikácia?
Každý certifikačný orgán vytvára súbor usmernení, ktoré musí výrobok a výrobca spĺňať, aby mohol byť certifikovaný ako prírodný  či ekologický.

Napríklad:

  • ustanovuje minimálne percento prírodného podielu v produkte,
  • percentuálny podiel syntetických zložiek prijateľných podľa certifikácie,
  • určuje zložky, ktoré nemôžu byť použité či vo výrobe alebo v produkte,     
  • definuje výrobné procesy, ktoré môžu byť použité na výrobu surovín a finálnych produktov,
  • napríklad či voda môže alebo nemôže byť zahrnutá do výpočtu organického percenta produktu, atď.

Súčasťou požiadaviek je aj pravidelný audit surovín a výrobných procesov tretích strán s cieľom zabezpečiť, aby boli v súlade so všetkými pravidlami certifikačnej normy.

Existuje niekoľko všeobecných usmernení, ktoré sa vzťahujú na väčšinu osvedčení, napr.

  • zákaz testovanie na zvieratách,
  • žiadne zložky pochádzajúce zo zvierat, výnimka je ak sa vyrábajú bez zvieraťa, napr. med a včelí vosk,
  • vyhýbanie sa GM prísadám,
  • posúdenie spôsobu pestovania a zberu surovín,
  • ekologické požiadavky na balenie.

V súčasnosti existuje množstvo medzinárodných organizácií s normami o certifikácii kontrolovanej prírodnej kozmetiky.

BDIH

Štítok: BDIH Natural. Žiadna certifikácia pre Organic
Krajina pôvodu: Nemecko
Web: bdih.org

BDIH vyžaduje na dosiahnutie „prírodného“ štandardu 100% zložiek prírodného pôvodu. Na certifikáciu sa nevyžaduje žiadne uvedenie organického podielu, ale BDIH vyžaduje, aby výrobcovia používali organický obsah všade, kde je to možné. Prírodne identické konzervačné látky, ako je benzylalkohol a kyselina salicylová, sa môžu používať spolu s prírodnými konzervačnými látkami.

SOIL ASSOCIATION

Etiketa: SOIL ASSOCIATION Organic uzahŕňa „Made with Organic ingredients“
Krajina pôvodu: Spojené kráľovstvo
Web: soilassociation.org


SOIL ASSOCIATION je štandard pre „organické“ a „vyrobené z organických“ prísad. Povolené sú obmedzené množstvá syntetických konzervačných látok a prísad, napríklad benzylalkohol, kyselina dehydrooctová a fenoxyetanol. Nezahŕňa vodu pri výpočte organického obsahu.

Označenie „Organic“ - musia obsahovať najmenej 95% ekologicky vyrobených surovín.
Označenie „Made with Organic ingredients“ - musí obsahovať najmenej 70 % organických zložiek.
 
COSMOS

Štítky: COSMOS Organic a COSMOS Natural
Krajina pôvodu: Brusel / Európa
Web: cosmos-standard.org

COSMOS je prvou európskou normou pre ekologickú kozmetiku, ktorú vytvorilo prvých päť európskych certifikátov starostlivosti o telo - BDIH, SOIL ASSOCIATION, CosmeBio, EcoCert a ICEA. COSMOS je kozmetický štandard pre BIO a prírodné zložky. Pre niektoré typy výrobkov sú dovolené obmedzené syntetické zložky. Nezahŕňa minerály pri výpočte organického obsahu.

Logo je ako spojenie piatich certifikačných organizácií s pridaním loga COSMOS.

COSMOS Organic - musí obsahovať najmenej 95 percent prírodných zložiek, ktoré sa musia byť ekologicky vyrobené, zatiaľ čo najmenej 20% celkových zložiek musí byť v BIO kvalite, s výnimkou zmývateľných produktov, kde je stanovená hodnota na 10%.
COSMOS Natural - môže obsahovať prírodné / BIO zložky, ale neuvádza sa presné percento organického obsahu.

NATRUE

Štítky: NATRUE Natural, NATRUE Natural with Organic Portion a NATRUE Organic
Krajina pôvodu: Brusel, medzinárodný
Web: natrue.org

NATRUE je kozmetická norma, ktorá vyžaduje 100% prírodných surovín použitých v produkte. Pri výpočte prírodného a organického výpočtu sa nezahŕňa voda a soľ. 3-hviezdičkový systém.

Organická kozmetika (3 hviezdičky) - zaručuje najmenej 95 %  prírodných zložiek pochádzajúcich z kontrolovanej ekologickej produkcie.
Prírodná s organickým podielom (2 hviezdičky) - zaručuje najmenej 70 % prírodných zložiek pochádzajúcich z ekologickej výroby.
Prírodná kozmetika (1 hviezdička) - vyžaduje 100 percent certifikovaného čisto prírodného pôvodu.

ECOCERT

Štítky: ECOCERT Natural a ECOCERT Natural a Organic
Krajina pôvodu: Francúzsko
Web: ecocert.com

EcoCert vyžaduje ako základný vstup minimum 95 % prírodného pôvodu. Do výpočtu organického obsahu sa môže zahrnúť voda. Povolených je až 5% syntetických konzervačných látok, napr. kyselina dehydrooctová a hydroxid sodný.

Natural Standard (prírodný) - minimálne 50% všetkých rastlinných zložiek v produkte a minimálne 5% všetkých zložiek vzhľadom na váhu musí pochádzať z ekologického poľnohospodárstva.

Natural / Organic standard (prírodný / organický) - minimálne 95% všetkých rastlinných prísad v produkte a minimálne 10% všetkých prísad podľa váhy produktu musí pochádzať z ekologického poľnohospodárstva.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz