Ako upokojiť podráždenú pokožku: Tipy pre zmiernenie svrbenia, začervenania a štípania

Keď nás niečo svrbí, prvý impulz je poškrabať sa. To je však zároveň asi tá najhoršia reakcia. Rozškrabané a podráždené miesto nielenže vyzerá neesteticky, ale zároveň môže byť ohrozené bakteriálnou infekciou. Ako upokojiť podráždenú pokožku, aby ste sa neškrabali? 

Dôvodov, prečo vás niečo na tele svrbí, môže byť naozaj neúrekom. Podráždenie mohli spôsobiť lieky, ekzém, psoriáza, nevhodná kozmetika, prehnane suchá pokožka či neurodermatitída. 

Najúčinnejším spôsobom, ako svrbenie zastaviť, je prísť na to, čo ho spôsobuje. Takisto je rozdiel, či vás svrbí len určité miesto na tele, alebo celá pokožka. Ak svrbenie pretrváva a nepomôžu vám ani naše rady, je vhodné navštíviť lekára a snažiť sa odhaliť skutočnú príčinu.

Ako upokojiť svrbenie pokožky na tele?

Ak vás obťažuje svrbenie celého tela, príčinou môže byť práve už spomínaná suchá pokožka, nevhodná kozmetika či neurodermatitída (nervová dermatitída).

Čo je neurodermatitída?

Neurodermatitída je chronické dermatologické ochorenie. Ide o dedičné ochorenie, ktorého prítomnosť zhoršujú alergické alebo iné dermatologické ochorenia v rodine. Spôsobená je často silným stresom, depresiou, ale aj kontaktom s alergénmi či nosením tesného syntetického oblečenia. Vzniknúť môže aj ako následok psoriázy, hormonálnych zmien v tehotenstve či po uštipnutí hmyzom. 

Jedným z prejavov neurodermatitídy je práve aj prehnane suchá pokožka a nepríjemné svrbenie. Vhodným ošetrením takejto podráždenej pokožky je Bioturm ovsené telové mlieko. Telové mlieko s regeneračnými zložkami ovsa zmierňuje svrbenie a zlepšuje vzhľad podráždenej pokožky. Vďaka BIO oleju z ovsa a BIO slnečnicovému oleju vyživuje pokožku a dodáva jej potrebné lipidy. 

Na suchú a šupinatú pokožku je takisto vhodné Bioturm telové mlieko s ureou, ktoré zvyšuje jej hydratáciu, účinne zmierňuje nepríjemné svrbenie a pocit napätia. Vyhladzuje šupinatú pokožku.

Ako upokojiť podráždenú pokožku na tvári?

V prípade, že vás trápi svrbenie pleti, odporúčame vám používať výživné pleťové krémy, ktoré pokožku premastia a hydratujú. Vhodné sú napríklad 24-hodinové pleťové krémy s obsahom avokáda. Logona vitamínový krém s avokádom vyživuje a zvláčňuje pleť. Zlepšuje aj jej celkovú pružnosť a elasticitu. Vďaka prítomnosti prírodného vitamínu E zároveň pleť chráni aj pred negatívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia. Zmierniť svrbenie a alergické reakcie však pomôžu aj krémy s obsahom probiotík. Okrem iného znižujú pocit napätia, začervenania a podráždenia a vytvárajú na pleti ochrannú vrstvu. 

Takisto netreba zabúdať na základné pravidlo starostlivosti o citlivú pleť. Ak je vaša pokožka náchylná na podráždenie a svrbenie, odporúča sa používať len prírodnú telovú kozmetiku bez akýchkoľvek umelých vôní, farbív a chemikálií, ktoré by jej mohli uškodiť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz