Ako kontúrovať tvár? Jednoduchý návod

Hoci z kontúrovania tváre majú mnohé z nás obavy, naozaj nemusíte byť skúsená vizážistka na to, aby ste zvládli toto umenie. Stačí zvládnuť pár základných krokov a sama budete z výsledku príjemne prekvapená. Tak poďme na to…

Čo je to kontúrovanie tváre?

Ide o techniku líčenia, ktorá dodá vašim črtám prirodzenú hĺbku a rozmer a to prostredníctvom vytvárania tieňov a zvýraznení v rôznych oblastiach tváre. V podstate tým, že umiestnite tmavšie odtiene líčidla na určité strategické miesta vašej tváre dokážete vášmu výzoru pridať hĺbku či zvýrazniť určité črty (napr. lícne kosti). 

Pri kontúrovaní platí, že jasnejšie líčidlá (zvýrazňovače) pomáhajú zvýrazniť určitú oblasť tváre, zatiaľ čo tmavšie odtiene zase slúžia na zmiernenie niektorých vybraných čŕt. 

Úplne zjednodušene sa dá povedať, že celým výsledkom kontúrovania by mal byť dokonalejší a krajší tvar vašej tváre.

Ako kontúrovať tvár?

Krok 1: Vyberte si svoj obľúbený korektor/kontúrovač

Tu je to naozaj len o vašej preferencii a tom, aké produkty máte v obľube. Za nás však musíme opäť odporúčať prírodné produkty a korektory, ktoré neobsahujú žiadny zbytočný chemický balast a vašu pleť nijako nezaťažia. 

V našej ponuke nájdete minerálový krémový korektor aj prírodný púdrový zvýrazňovač. Ak máte zmiešanú alebo mastnú pleť, vhodnejšie sú práve púdrové korektory, zatiaľ čo suchšia pleť viac ocení krémovú alebo tekutú štruktúru. K obom typom korektorov budete, samozrejme, potrebovať aj nadýchaný štetec. 

Odtieň korektora vyberajte taký, ktorý nie je tmavší ako prirodzená farba vašej pokožky o viac ako dva odtiene.

Krok 2: „Vyrežte“ lícne kosti.

Na „vylepšenie“ lícnych kostí sa odporúča nakresliť zvoleným kontúrovačom čiaru, ktorá začína od vrchu ucha a smeruje k nosu. Končí tam, kde sa začína vaše oko. Nakreslite presnú a ostrú čiaru. 

Teraz prichádza na rad miešanie (blendovanie). Štetcom pracujte smerom nahor. To pomôže pozdvihnúť vaše črty. Ak by ste blendovali nadol, tvár sa vám pretiahne smerom dolu.

Krok 3: Vytýčte vlasovú líniu

Ak chcete kontúrovaním najmä predĺžiť tvár, kĺžte kontúrovačom po oboch stranách vlasovej línie (na vrchu čela) bez toho, že by ste túto líniu v strede spojili. Pridajte krátku čiaru na spánky, presne na miesto, kde sa vám končí obočie.

Krok 4: Čeľusť

Čeľusť treba vytvarovať. Nakreslite dve čiary po stranách (hranách) vašej čeľuste, ktoré pokračujú dolu k brade. Končiť sa budú presne v tom istom bode ako čiary, ktoré máte na tvári vyššie, tie ktoré ste kreslili na lícne kosti v druhom kroku.

Krok 5: Naneste lícenku a rozjasňovač

Keď máte zmapované všetky kontúry, na lícne kosti môžete pridať lícenku. Pokiaľ ide o zvýrazňovač, jednoducho ho pridajte na miesta, na ktoré sa snažíte upútať pozornosť. Vhodné miesta sú napríklad spánky, lícne kosti, koreň nosa či vrchný obrys pier (tým vytvoríte ich plnší efekt). 

Ak potrebujete presný videonávod, ako na kontúrovanie tváre, môžete si pozrieť návod aj od obľúbenej slovenskej influencerky: 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz