VITAMÍN D: AKO SA PREJAVUJE JEHO NEDOSTATOK A AKÝ MÁ ÚČINOK NA ORGANIZMUS?

Nedostatok vitamínu D trápi väčšinu Slovákov najmä v zimných mesiacoch. Ako sa môže prejaviť a ako sa naopak správne chrániť v lete, keď je slnka zase možno až priveľa?

Nedostatok vitamínu D trápi najmä od jesene do jari väčšinu slovenskej populácie. Naša typická strava je na vitamín D pomerne chudobná a pre striedanie ročných období sa práve v jesennom a zimnom období na našu pokožku dostáva oveľa menej slnečných lúčov, ktoré sú hlavným zdrojom vitamínu D. Nedostatok vitamínu D sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, avšak najčastejšie prejavy sú:

  • zvýšená únava,
  • strata nálady, smútok, vo vážnych prípadoch až depresia
  • znížená obranyschopnosť organizmu,
  • zvýšená náchylnosť na zlomeniny, slabšie kosti a chrupavky,
  • pomalšia regenerácia organizmu…

 

Pri dlhodobom deficite vitamínu D však môžeme hovoriť aj o oveľa vážnejších prejavoch. Dlhodobý nedostatok vitamínu D môže viesť až k ochoreniam, ako sú roztrúsená skleróza, neplodnosť, obezita, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia či niektoré druhy rakoviny.

AKO CHRÁNIŤ POKOŽKU V LETE, KEĎ JE VITAMÍNU D POŽEHNANE

Slnko je naozaj výborný lekár a v lete sa nedostatku vitamínu D naozaj obávať nemusíme. Potrebné je však uvedomiť si, že aj pred slnkom sa treba chrániť, pretože nám môže spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Každý si zrejme už zažil, aké je nepríjemné mať spálenú pokožku. Nielen popálená pokožka, ale aj starnutie pleti, hlboké vrásky či, bohužiaľ, aj rakovina môžu byť negatívnymi dopadmi, aké má slnko na ľudskú pokožku, ktorá nie je chránená.

AKÝ OCHRANNÝ FAKTOR ZVOLIŤ

V lete je dôležité vybrať si najmä ten správny ochranný faktor - SPF. SPF (sun protection factor) označuje faktor, ktorý nás chráni pred slnkom a pomáha blokovať UVB lúče. Krémy s najvyšším ochranným faktorom 50+ by mali v lete jednoznačne používať tehotné a dojčiace ženy či ľudia s citlivou a alergickou pokožkou. V prípade detí je zase dobré siahnuť po opaľovacom kréme vytvorenom priamo pre ne.

Pri výbere opaľovacieho krému je takisto nutné si všimnúť, či vás ochráni aj pred lúčmi typu UVB a UVA. UV žiarenie sa totižto vyskytuje vo viacerých formách, ktoré pre vás môžu byť nebezpečné.

UVA žiarenie preniká hlboko do kože, spôsobuje jej starnutie, tvorbu vrások a pigmentových škvŕn. UVB žiarenie má zase na svedomí spálenie vašej pokožky, jej poškodenia aj možné ochorenia. Krém, ktorým v lete chránite vašu pokožku, musí obsahovať ochranu aj pred týmito dvoma typmi žiarenia.

Najrozumnejšou voľbou v prípade opaľovacích krémov sú tie, ktoré majú čisto prírodné zloženie. Mnohé opaľovacie krémy obsahujú chemikálie, ktoré zaťažujú nielen vašu pokožku, ale aj životné prostredie, moria a oceány. Neškoďte sebe ani planéte a už toto leto chráňte vašu pokožku opaľovacími krémami s čisto prírodným zložením.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz