Trápi Vás hyperpigmentácia?

Hyperpigmentácia sú tmavé škvrny (pigmentové škvrny), ktoré sa objavujú na našej koži. Hľadáme spôsoby ako si udržať krásnu pleť a zabrániť vzniku pigmentácií.

Čo je hyperpigmentácia?

Hyperpigmentácia je miesto, kde melanín (pigment, ktorý dáva našej pokožke jej farbu) v určitých oblastiach je silnejší a spôsobuje škvrny, ktoré sú tmavšie. Jedným z hlavných spúšťačom sú UV lúče zo slnka, ale aj hormóny a zápaly. V skutočnosti sa nedávno zistilo, že modré svetlo vyžarované z našich zariadení prispieva k vzniku týchto tmavých škvŕn spúšťaním voľných radikálov v koži, ktoré sú spúšťačom zvýšenej produkcie melanínu.

Ako môžem zabrániť hyperpigmentácii?

Ako prvé by ste mali začať používať na dennej báze SPF krém s faktorom SPF50. Predídete tak hyperpigmentácii spôsobenej slnkom. A nezáleží na tom, či ste v interiéri alebo je zamračené, UVA lúče zodpovedné za hyperpigmentáciu môžu preniknúť cez sklo a oblaky, takže ak je vaša pleť náchylná na pigmentáciu. Určite si natierajte SPF denne. A nehovorím o tom, že tak chránite pleť aj pred vznikom vrások. 

Dôležité je aj chrániť pleť v oblastiach, kde vzniknú jazvičky, či už po akné alebo z iného dôvodu.

Doprajte svojej pleti tú najlepšiu šancu na obranu proti voľným radikálom tým, že vo svojej starostlivosti o pleť doplníte antioxidanty. Vitamín C je silný antioxidant, ktorý tiež pomáha rozjasniť pokožku a zvyšuje produkciu kolagénu. Vitamín C môžete užívať ako výživový doplnok alebo tento vitamín môže byť aj obsiahnutý vo vašom obľúbenom kréme. Ďalším silným antioxidantom je aj zelený čaj, ktorý zaraďte do svojho pitného režimu.

No a ako na bežnú každodennú rutinnú starostlivosti o pleť?

Hyperpigmentácia je v skutočnosti pomerne zložitý proces. A podchytiť ho môžete správnou starostlivosťou. 

Krok č. 1 

Začnite so správnym čistením pleti prípravkom vhodným na bielenie pigmentových škvŕn. Ideálne z obsahom výťažku z granátového jablka, betaínu a arbutínu. 1- 2 krát za týždeň použite aj peeling so spomínanými aktívnymi látkami.

Krok č. 2 

Krok 2: vyčistite pleť so zosvetľujúcim pleťovým tonikom

Krok č. 3 

Naneste výživný pleťový krém so zosvetľujúcim účinkom a na záver krém alebo make-up s faktorom SPF50. Najlepšie, keď si zvolíte opaľovací krém na minerálnom základe, ktorý obsahuje oxid zinočnatý alebo titanium dioxid. 

Po náročnom dni nasleduje rutina pred spánkom.

Krok č. 4 

Začnite s jemným čistiacim pleťovým gélom, následne vyčistite pleťovým mliekom a tonikom určeným na pleť s hyperpigmentáciou.

Krok č. 5 

1- 2 krát týždenne použite pleťovú masku na bielenie pigmentových škvŕn alebo alginátovú masku na upokojenie pleti.

Krok č. 6 

Po vyčistení pleti naneste pleťové sérum s výťažkom z granátového jablka, betaínu a arbutínu. A následne ošetrite pleť krémom. 

Náš tip na predchádzanie vzniku pigmentových škvrň: ak denne pracujete s počítačom, používajte krémy, ktoré chránia pred modrým svetlom. A zaraďte SPF krémy do používania hlavne od mesiaca marec až do novembra.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz