PROBLÉM ZVANÝ PSORIÁZA.

Je veľmi dôležité rozpoznávať potreby našej pokožky a pomôcť jej s tou správnou starostlivosťou. Najmä pokiaľ vaša pokožka podľahne určitým ochoreniam. Jedným z ochorení, ktoré postihuje približne 2 až 5% ľudí po celom svete je tzv. psoriáza. V Európe sa vyskytuje asi u 1 až 2% ľudí. Jedná sa o kožné ochorenie, ktoré postihuje tak ženy ako aj mužov, bez ohľadu na vek, najčastejšie však na ňu trpia dospelí. Príčina tohto ochorenia nie je úplne známa, odhaduje sa, že ju spôsobujú problémy imunitného systému.  I keď existuje niekoľko podskupín tohto ochorenia, psoriázu možno rozpoznať podľa niekoľkých základných vonkajších prejavov, ako sú:

  • suchá pokožka,
  • výskyt najmä vo vonkajších oblastiach končatín (lakte, kolená), genitálií no v niektorých prípadoch sa môže prejaviť na celom tele
  • pocit svrbenia, popraskaná a začervenaná pokožka,
  • precitlivenosť na chemické, fyzické a mechanické podnety,
  • zvýšený výskyt uvedených prejavov najmä v období jari a jesene.

 Pri akútnych stavoch sú prejavy psoriázy samozrejme výraznejšie:

  • Šupinatý a zhrubnutý povrch kože, náchylnosť k vzniku rán, trhliniek
  • Červené a vystúpené rany s ostrými okrajmi
  • Šupinky sa často odlupujú a  uvoľňujú, čo môže mať za následok krvácanie v niektorých miestach.


Napriek tomu, že psoriáza je ochorenie, ktoré sa nedá úplne vyliečiť, v súčasnosti existujú mnohé spôsoby, ktoré prejavy tohto ochorenia pomáhajú zmierniť. Pokiaľ týmto ochorením trpíte aj vy, mali by ste dbať najmä na:

  • Celkové posilnenie imunitného systému, vďaka čomu je možné predĺžiť tú fázu ochorenia, ktoré neprepukne do vonkajších prejavov,
  • Vyváženú a pestrú stravu. Vyhýbajte sa produktom, ktoré zakysľujú organizmus a tiež rôznym doplnkom stravy. Pomôžete tak detoxikovať váš organizmus a stabilizovať imunitný systém.
  • Používajte prírodné čistiace prostriedky a čistiace prostriedky bez zmäkčovadiel
  • Perte šetrnými pracími prostriedkami vhodnými na citlivú pokožku
  • Uprednostňujte oblečenie vyrobené z bavlny, ľanu či hodvábu. Pre pokožku, ktorá trpí psoriázou sú omnoho vhodnejšie než umelé látky alebo vlna.
  • Pleť ošetrujte vhodnou kozmetikou napr. s obsahom urey.
  • Vlasy umývajte šampónom na ochorenie určeného v kombinácii so sérom
  • Pokiaľ to len je možné, vyhýbajte sa stresu. Ten je totiž považovaný za jeden z hlavných spúšťačov tohto ochorenia, často prejavy psoriázy ešte zhoršuje.

Každá z nás túži po pokožke, na ktorú môže byť hrdá. Preto ak nás postihne ochorenie, akým je psoriáza, so všetkými jej vonkajšími prejavmi, budeme si denno-denne želať, aby tie červené plochy boli menšie, nenápadnejšie. A to je presne to, čo dokáže make-up.

Mnohí experti sa zhodujú v tom, že make-up totiž pomáha maskovať začervenanie pokožky spôsobené psoriázou. Trik je ale v tom, že ho treba nanášať len veľmi zľahka. Čím menej mejkapu nanesiete, tým lepšie. Zatiaľ čo mejkap pomáha maskovať menšie fľaky na pleti a zjednocovať jej vzhľad, nie je možné ním úplne zakryť abnormálne tkanivo a prejavy psoriázy. Práve naopak, ak to s mejkapom preženiete,  môžete na oblasti s červenou, zhrubnutou a drsnou pokožkou ešte viac upozorniť. 

Pravidlo číslo dva, nikdy nenanášajte mejkap na miesta, kde sú ranky (tzv. lézie) otvorené alebo nie úplne zahojené, prípadne je pokožka podráždená, či nezahojená. Ak trpíte typom psoriázy  s názvom Psoriasa pustulosa alebo Psoriasa erythrodermica, je možné, že make-up nebudete môcť aplikovať vôbec. V týchto prípadoch sa totiž na pokožke vytvárajú lézie, ktoré sú náchylné na podráždenie spôsobené kozmetickými alebo inými produktmi. Ak máte akékoľvek pochybnosti, či otázky ohľadom používania mejkapu, alebo pocit páliacej, popichanej, či svrbiacej pokožky po jeho aplikácii, poraďte sa s kožným lekárom.

Tipy pre správnu aplikáciu mejkapu pri pokožke trpiacou psoriázou

Určite je vhodné sa najprv poradiť s odborníkmi , ako správne mejkap aplikovať, môžeme sa pritom naučiť tie správne „ťahy“. Nasledovné tipy môžu byť pre vás tiež skvelou pomôckou, ako začať:

  • Menej tieňovania – čím menej budete tieňovať, tým lepší efekt s maskujúcim mejkapom dosiahnete. Začnite najprv so samotným zvláčnením a hydratáciou vašej pokožky. Pred spaním aplikujte na miesta s výskytom lézií zvláčňujúci krém a následne ich zabaľte do plastového vrecka. Ráno ich následne osprchujte, aby ste sa zbavili šupiniek. Pomôcť môže rovnako aj 10 až 15 minútový kúpeľ s použitím oleja.  Následne šupinky jemne odstráňte s použitím uteráka.
  • Uprednostňujte tekuté produkty – pri výbere maskujúceho mejkapu odporúčame vyhnúť sa práškovým púdrom a práškovým make-upom.  Práškové formy môžu pokožku vysúšať. Rovnako aj tu platí zásada, že niekedy je menej viac, preto nanášajte len jemné a ľahké vrstvy. Nech máte akýkoľvek druh pleti, aplikujte na ňu najprv základný mejkap, až potom korektor. Dosiahnete tak omnoho prirodzenejší vzhľad a možno dokonca zistíte, že aplikácia korektoru je zbytočná.
  • Opatrne s výberom mejkapu – korektory sú veľmi podobné základným mejkapom, sú však hustejšie a menej priehľadné, preto môžu pomôcť zakryť lézie spôsobené psoriázou. Ubezpečte sa ale, že váš korektor má rovnaký odtieň ako vaša pokožka.
  • Buďte striedmi – čím viacej rôznych produktov používate, tým zvyšujete riziko, že vaša pokožka bude na ne citlivo reagovať.
  • Vyhnite sa lesku – vyhnite sa akýmkoľvek produktom s obsahom trblietok, alebo efektom lesku. Tieto produkty totiž priťahujú ešte viac pozornosti  na miesta, ktoré sa snažíte zakryť. Okrem toho môžu aj tieto produkty vašu pokožku dráždiť.
  • Preč s farebnými korektormi – zelené korektory môžu síce potlačiť začervenanie pokožky spôsobené psoriázou, radíme však ich použitie nechať na odborníkov. Ak ich budete aplikovať nesprávne, riskujete že budete vyzerať, ako by ste mali tvár posiatu zelenými škvrnami.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz