DOMÁCA STAROSTLIVOSŤ O VAŠE CHODIDLÁ – PORADÍME VÁM AKO NA TO!

Určite to poznáte, boľavé, unavené, ba dokonca pálivé chodidlá po dlhom dni v práci, po športe, či firemnom večierku...Sú dni, keď nachodíme a nabeháme desiatky kilometrov,  večer si nohy takmer necítime a bolí nás každý každučký krok. Okrem chôdze však existujú aj iné faktory, ktoré našim chodidlám a pokožke na nich škodia. Našťastie, na všetko existuje riešenie J. Ponúkame preto prehľad najčastejších príčin boľavých chodidiel, a súčasne niekoľko tipov na to, ako chodidlám a pokožke na nich ulahodiť..

NAJČASTEJŠIE PRÍČINY BOĽAVÝCH CHODIDIEL:

  • Abnormálna anatómia chodidiel: patrí sem napríklad problém s plochými nohami, nadmerne vysoká klenba, artritída, apod.
  • Obezita: Naše chodidlá nosia váhu celého nášho tela a prílišná záťaž spôsobená nadmernou hmotnosťou vedie k preťažovaniu väzív, svalov a kĺbov
  • Tehotenstvo: okrem zvýšenej hmotnosti sú to často aj hormóny, ktoré počas tehotenstva môžu spôsobiť napätie v oblasti šliach
  • Nevhodne zvolená obuv: Aby ste sa vyhli bolesti chodidiel, vaša obuv by mala mať správnu veľkosť a tvar. Majte na pamäti aj fakt, že typ topánky, ktorý vašim chodidlám vyhovuje sa môže časom a vekom meniť. Napríklad ak šľachy a väzivá časom strácajú elasticitu a napínajú sa. Je možné, že po istom čase budete potrebovať väčšie topánky, poprípade prejsť na nižšie opätky. Niekedy sa na chodidlách môžu vytvárať pľuzgiere, otlaky, či kurie oká, čo takisto vedie k tomu, že budete nútení siahnuť po obuvi s väčším číslom. Rovnako to však platí aj v prípade nosenia príliš veľkej obuvi, kedy dochádza k presileniu svalov. Vaša noha totiž vyslovene pláva v topánke, čo má za následok riziko vzniku pľuzgierikov a tzv. čiernych nechtov. V neposlednom rade je to aj zle tvarovaná obuv, ktorá nezabezpečuje potrebnú oporu a výstelku pre chodidlo, no a končí to opäť nepríjemným pocitom unavených a boľavých nôh.
  • Opotrebenie: Intenzívnejšia chôdza alebo dlhodobé státie, a to najmä kombinované s inými faktormi veľakrát spôsobujú bolesti aj v prípade, že vaše chodidlá sú úplne zdravé.  Rovnako tiež chôdza alebo státie na tvrdom povrchu môžu vaše chodidlá poriadne ponamáhať. Vedia o tom svoje hlavne ľudia, ktorí v práci väčšinu času stoja.

8 SPÔSOBOV AKO UVOĽNIŤ BOĽAVÉ CHODIDLÁ

Okrem vyloženia nôh na gauč a oddychu vám poradíme, čo môže pomôcť pre zmiernenie bolestí a celkové zotavenie vašich chodidiel:

  • Vlhko a teplo: Často sú boľavé nohy jednoducho výsledkom preťaženia svalov a tkanív ako dôsledok prílišnej aktivity alebo nosenia priveľkej záťaže. Jedným z najefektívnejších spôsobov ako uvoľniť unavené svalstvo je kúpeľ chodidiel. Ponorte vaše chodidlá do teplej vody, poprípade použite aj špeciálne prípravky určené na kúpeľ nôh a doprajte vašim chodidlám oddych minimálne 10 minút. Do kúpeľa môžete nasypať aj  soľ určenú na kúpeľ nôh,  ktorá celkový efekt ešte zintenzívni. Na 5 litrov vody aplikujte približne 2 polievkové lyžice tejto soli. Ak sú vaše chodidlá opuchnuté, pália a cítite, že sú unavené, použite radšej studenú vodu a po kúpeli nezabudnite chodidlá vyložiť aspoň na 30 minút.
  • Natiahnite si chodidlá: Preťažené svaly majú často tendenciu sa skracovať alebo spôsobovať kŕče. Preto vašim chodidlám okrem kúpeľa doprajte aj uvoľnenie v podobe jednoduchých cvikov. Sadnite si (ideálne na zem) do polohy, ktorá vám bude príjemná a natiahnite členky a prsty na nohách pomocou vašich rúk. Pre zapojenie lýtkového svalstva môžete vyskúšať tzv. bežecký strečing opierajúc sa proti stene. V každej polohe vydržte približne 10 až 20 sekúnd.
  • Doprajte chodidlám tréning: Existuje množstvo cvikov zameraných na oblasť členkov, chodidiel a prstov na nohách, ktoré vám ich pomôžu natiahnuť, posilniť a uvoľniť. Vyskúšajte nasledovné:
    •  Skúste dvíhať predmety pomocou prstov na nohách a presúvajte ich z jedného miesta na druhé.
    • Počas sedenia vystrite prsty na nohách dvihnutím päty
    • Precvičte aj členky a to striedavo ohybom hore a dole
    • Krúžte členkami do jednej a potom aj do druhej strany
    • Použite fľašu so zamrznutou vodou, tenisovú alebo golfovú loptičku a váľajte ich chodidlami. 
  • Aplikujte terapiu dotykom: Naneste olej alebo krém na spodnú plochu chodidiel a lýtka, jemne vymasírujte palcom hlavne boľavé miesta. Zamerajte sa pritom hlavne na oblasť päty, ktorá je dôležitou anatomickou štruktúrou, nakoľko pomáha tvarovať a podporovať klenbu hlavne pri absorbovaní otrasov pri dotyku zeme vašim chodidlom.
  • Zakúpte si vložky do topánok: Podpora klenby zmierňuje otrasy, ktorým vaše nohy čelia pri každom kroku.  Určite využite rady odborníkov v špecializovaných predajniach s týmto tovarom. Pokiaľ vaše problémy naďalej pretrvávajú, navštívte lekára so špecializáciou na choroby chodidiel a zvážte protetické pomôcky vyrobené na mieru.  
  • Skontrolujte vašu obuv: Snažte sa identifikovať topánky, ktoré nosíte a o ktorých si myslíte, že môžu najviac prispievať k bolesti nôh. Je možné, že zmena obuvi na bežeckú obuv, poprípade topánky s tuhšou podrážkou môžu pomôcť. Skontrolujte, či vaša obuv nie je príliš opotrebovaná, tzv. vychodené topánky totiž môžu negatívne pôsobiť na dynamiku vašej chôdze a hlavne došľapovanie. Pri ďalšej kúpe topánok si nechajte zmerať veľkosť chodidiel. Je pravdepodobné, že nosíte topánky nesprávnej veľkosti. Ak sa vám často tvoria pľuzgiere, tzv. kladivkový prst, alebo neuróm (bolestivé zhustené tkanivo okolo nervu), uistite sa, že vaše topánky sú dostatočne široké a hlboké v oblasti prstov. 
  • Zatvrdnutá koža: Tvrdá, suchá pokožka v oblasti chodidiel môže vyzvárať tlak v spodnej časti vašich nôh a viesť tak k popraskaniu, krvácaniu, v najhoršom prípade k vzniku infekcií. Namáčajte preto vaše chodidlá do teplej vody aspoň na pár minút, následne ich vysušte a na tvrdých miestach použite pemzu. Následne aplikujte primerané množstvo krému na nohy a zabaľte chodidlá do ponožky, zefektívnite tým celkovú hydratáciu vašich chodidiel. Na zjemnenie pokožky na chodidlách sa odporúčajú krémy s ureou.
  • Vyskúšajte akupunktúru: Pochádza z tradičnej čínskej medicíny a mnohé výskumy preukazujú jej priaznivý efekt v prípade bolestivých chodidiel.

Vo všeobecnosti platí, že z času na čas trpia bolesťou chodidiel takmer všetci, bez ohľadu na vek, pohlavie, apod.  Ak však táto bolesť naberá na intenzite a často sa opakuje, je určite namieste vyhľadať pomoc odborníka, nechať si chodidlá vyšetriť, správne identifikovať príčinu bolestí a používať správnu kozmetiku určenú na chodidlá. Boľavé chodidlá vám totiž môžu brániť v tom, aby ste si mohli naplno užívať chôdzu, prechádzky, cvičenie, jednoducho akúkoľvek fyzickú aktivitu.

Leto príchádza! Želáme vám veľa nachodených a nabehaných kilometrov. Už stačí len ošetriť bolavé nôžky, aplikovať deo krém na chodidlá a nechtíky na nôžkach nalakovať a ukázať zdravé chodídlá svetu :-)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz