LÁMU A ŠTIEPIA SA VÁM NECHTY? TU JE NIEKOĽKO RÁD, AKO ICH SPEVNIŤ

Lámavé a štiepiace sa nechty zrejme z času na čas potrápia každého. Hoci v niektorých prípadoch môže ísť o signál ochorenia, oveľa bežnejšie ide o dôsledok zlej a nedostatočnej starostlivosti či dočasný nedostatok určitých vitamínov a minerálov. Čo môže spôsobiť lámanie nechtov a ako na spevnenie nechtov? To sa dozviete v tomto článku.

PREČO SA NÁM LÁMU NECHTY?

Ako sme už spomenuli, príčin môže byť hneď niekoľko. Tu sú tie najbežnejšie:

NEDOSTATOČNÁ STAROSTLIVOSŤ O NECHTY

Nechty dokáže najviac poškodiť práve nedostatočná starostlivosť a mechanické poškodzovanie. Nechtom napríklad neprospieva ani prílišné a nikdy sa nekončiace ťukanie do klávesnice, umývanie riadu bez rukavíc, styk s rôznymi čistiacimi prostriedkami a chemikáliami, ale ani neustále namáčanie vo vode. No a v neposlednom rade, nechtom dajú „poriadne zabrať“ aj nešetrné laky na nechty či agresívne odlakovače.

NEDOSTATOK VITAMÍNOV A MINERÁLOV

Ak sa vám nechty dlhodobo lámu a štiepia, môže ísť aj o nedostatok zinku. V prípade, že sa k lámavým nechtom pridajú aj problémy s vypadávaním vlasov či kožné problémy, mali by ste uvažovať nad tým, že do stravy doplníte aj zinok, prípadne, že ho telu začnete pridávať aj vo forme rôznych výživových doplnkov.

Slabá kvalita nechtov môže byť však spôsobená napríklad aj deficitom vitamínov skupiny B. Ak vás trápi aj únava, nadmerné vypadávanie vlasov, znova to môže signalizovať deficit vitamínu B7. Ten však telu doplníte pomerne ľahko. Nájdete ho napríklad v strukovinách, obilninách či v brokolici.

AKO NA SPEVNENIE NECHTOV?

Ako sme už spomenuli, práve častý styk nechtov a rúk s čistiacimi prostriedkami, chemikáliami či agresívnymi odlakovačmi môže spôsobiť slabú kvalitu nechtov a ich lámanie či štiepenie. Dodajte vašim nechtom potrebnú výživu vo forme olejov na spevnenie nechtov.

Vyživujúci olej na spevnenie nechtov od značky Sante vaše ruky a nechty nedráždi, nevysušuje, no naopak dodáva im potrebnú hydratáciu. Vyživujúci olej Sante obsahuje vitamín E a výťažok z machovky a karambole a vďaka tejto kombinácii je pre vaše nechty dokonalým balzamom, ktorý potrebujú.

Posilniť vaše nechty môže aj kúra, ktorú si jednoducho pripravíte priamo u vás doma. Potrebujete na to len olivový olej, ktorý zmiešate s medom. Túto zmes jednoducho naneste na oslabené nechty a nechajte chvíľku pôsobiť.

POZOR AJ NA AGRESÍVNE ODLAKOVAČE A LAKY NA NECHTY

Práve odlakovače či laky na nechty, ktoré bežne obsahujú veľké množstvo chemikálií, mohli spôsobiť, že vaše nechty sa akosi priveľmi lámu a štiepia. Používajte radšej šetrné odlakovače na nechty bez rozpúšťadiel a bez silných chemikálií. Odlakovač na nechty od značky Sante obsahuje pomarančový olej a je bez acetónu. Vašim nechtom nijako neublíži, naopak, dôkladne sa o ne postará.

No a v neposlednom rade je dôležité spomenúť, že lámavosť nechtov dokážu znížiť nielen kvalitné oleje na spevnenie na nechtov, ale aj prírodné krémy na ruky, ktoré hydratujú a vyživujú nielen vaše nechty, ale aj ruky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz