Ako vyzerá zaparenina u detí či dospelých?

Myslíte si, že zapareniny sú len vecou bábätiek? Ale kdeže. So zapareninou sa môžete veľmi ľahko stretnúť aj v dospelosti. Ako vyzerajú zapareniny u dospelých a čo na ne zaberá? 

Zapareniny u dospelých nie sú ničím výnimočným. Stačí, ak sa zapotíte počas športu, turistiky, nosíte nepriedušné oblečenie alebo v lete dlhšie sedíte na koženej sedačke (auto, vlak a pod.). Zaparenina sa u vás môže objaviť skutočne veľmi ľahko. 

Ako vyzerá zaparenina u dospelých?

Sprevádzajú ju nasledovné poznávacie znaky: 

  • Podráždené miesto je citlivé, svrbí a môže až páliť,
  • koža je začervenaná,
  • pokožka je vlhká, v niektorých prípadoch môže aj mokvať.

Zapareniny sa u dospelých môžu objaviť najčastejšie v oblasti slabín, v podpazuší, u žien pod prsiami, medzi prstami na nohách, na stehnách či na vnútornej strane stehien. Zapareniny sa nevyhýbajú ani genitáliám. Našťastie, nejde o nič hrozné, a tak ľahko ako ste k zaparenine prišli, tak sa jej aj viete zbaviť. 

Netreba zabúdať ani na intímnu hygienu

Dá sa pred zapareninami nejako ochrániť? Keďže sa už blíži leto, aj riziko, že sa stretnete so zapareninou sa výrazne zvyšuje. V prvom rade je dôležité nosiť vzdušné oblečenie, ktoré vašej pokožke umožňuje dýchať. A to najmä počas športu. Takisto je hlavne v teplejších dňoch dôležité sa ihneď po cvičení osprchovať. 

Ako prevencia ale poslúži aj dokonalá hygiena najmä intímnych partií. Ženy môžu napríklad siahnuť po intímnej masti Bioturm s výťažkom z brusníc. Práve tá predstavuje vďaka svojmu prírodnému zloženiu účinnú ochranu pred plesňami, zápalmi a infekciami ženských intímnych miest. 

Čo na zapareniny?

Prvá pomoc po tom, ako sa už zapareniny objavili, je najmä dávať pozor na to, aby boľavé a zaparené miesto zostalo v suchu a mohlo „dýchať“. Pozor na tesné a nevhodné oblečenie. 

Postihnuté miesto je zároveň dobré natierať špeciálnymi produktami, ktoré vám prinesú úľavu a zbavia vás otravných zaparenín. Siahnite po rôznych hojivých produktoch. Vhodné je napríklad Alga Cicosa mlieko, ktoré upokojí a zredukuje začervenanie. Hojivé mlieko slúži najmä na vysušenie poranenej pokožky a je vhodné na ošetrenie akné, mokvajúcej pokožky, zaparenín u dospelých aj na ošetrenie plienkovej dermatitídy u najmenších. 

Keď už pokožka uschla a prestala mokvať, je vhodné pridať aj hojivý krém Alga Cicosa. Ten sa postará o bunkovú regeneráciu, takisto zredukuje začervenanie pokožky a pomáha zmierniť aj reaktivitu citlivej pokožky.

 Zapareniny u dospelých nie sú, najmä počas leta, naozaj ničím výnimočným. So správnou starostlivosťou a ošetrením prírodnými produktami sa ich však viete veľmi rýchlo a účinne zbaviť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz