AKO ÚČINNE ODSTRÁNIŤ VODNÝ KAMEŇ? TU SÚ NAJLEPŠIE RADY

 

Vodný kameň potrápi nejednu domácnosť. Nejde len o to, že kazí celkový estetický dojem z kúpeľne či kuchyne, ale aj ničí vaše spotrebiče či vybavenie. Kde sa najčastejšie tvorí vodný kameň a ako sa ho účinne zbaviť?

Viac ako 90 % slovenských domácností má tvrdú vodu. Najtvrdšia voda je prevažne v krajoch západného Slovenska a na v severných častiach východného Slovenska. Ani iné kraje to však nemajú jednoduché a tvrdá voda je jednoducho fakt, s ktorým na Slovensku odjakživa žijeme. Preto asi nebude žiadnym prekvapením, že aj vašu domácnosť trápi vodný kameň.

KDE SA NAJČASTEJŠIE TVORÍ VODNÝ KAMEŇ?

Vodný kameň je usadenina nerozpustných minerálov, ako sú vápnik či horčík, ktorá sa môže objaviť na akomkoľvek mieste, ktoré často prichádza do styku s vodou. Najčastejšie sa s vodným kameňom stretnete na vlhkých miestach, kde pravidelne dochádza k teplotným zmenám.

Ide teda prevažne o kuchyne, toalety či kúpeľne. Vodný kameň si najčastejšie všimnete práve na vodovodných batériách (kuchynských, vaňových či sprchových), na drezoch, v sprchovom kúte, vo vani, na umývadlách, v toalete či na sprchových hlaviciach. Rovnako ako sa vodný kameň usádza napríklad na vodovodných batériách, usádza sa aj vo vnútri vašich spotrebičov, ako sú umývačka riadu, kanvica či práčka.

AKO ODSTRÁNIŤ VODNÝ KAMEŇ?

Vaša babička by vám určite poradila ocot alebo kyselinu citrónovú. Kyselina citrónová je skutočne účinná nielen pri odstraňovaní vodného kameňa, ale aj pri čistení škvŕn z koberca, poslúži aj ako skvelé domáce čistidlo toalety, či si z nej viete vyrobiť vlastnú domácu aviváž. Jej nevýhodou však bola jej tuhá forma. To už je však minulosťou.

Kyselinu citrónovú nájdete aj v Odstraňovači vodného kameňa Sodasan. Ide o koncentrovanú tekutinu s vysokou koncentráciou kyseliny citrónovej, ktorá je ideálna práve na vyčistenie kávovarov, kanvíc, žehličiek, umývačiek či sanitárnych zariadení. Ak sa už teda u vás rozmohol vodný kameň, nečakajte, kým vám spotrebiče vypovedia službu, vyčistite ich s kyselinou citrónovou v tekutej forme.

OCOT NA VŠETKO? A ČO SO ZÁPACHOM?

Ocot je bez pochýb jedným z najznámejších účinných odstraňovačov vodného kameňa v domácnosti. Hoci jeho účinky sú nepopierateľné, nie každý sa zmieri so zápachom, ktorý ocot prirodzene má. Ak sa ani vy neviete zmieriť s tým, že kanvica po čistení smrdí octom, siahnite po Octovom čistiacom prostriedku Sodasan. Ten obsahuje bio ocot, ktorý je v prírode ľahko a rýchlo odbúrateľný, je bezfarebný a nezapácha. Octový čistiaci prostriedok je ideálny na intenzívne čistenie kúpeľne a kuchyne. Odstraňuje vodný kameň, šmuhy od vody, zvyšky mydla zo zariadení či obkladov a navyše aj účinne odstráni rušivé pachy - napríklad v chladničke.

Nenechajte vašu domácnosť, aby v nej vládol vodný kameň. Zbavte sa ho s našimi prírodnými odstraňovačmi vodného kameňa, vďaka ktorým predĺžite životnosť spotrebičov a vaše drezy či batérie sa budú znova lesknúť bez bielych šmúh či nánosov vodného kameňa.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz