AKO SPRÁVNE NANIESŤ MAKE-UP A ČOMU SA VYVAROVAŤ?

Nielen výber toho správneho make-upu je dôležitý. Keď už máte doma odtieň aj konzistenciu, ktorá vám a vašej pleti vyhovuje, ďalším dôležitým krokom je aj správne nanášanie make-upu. Ako teda na to a je lepší štetec, hubka alebo prsty?

Ešte predtým, ako sa pustíme do vysvetľovania, ako správne nanášať make-up, jedna kontrolná otázka. Ste si naozaj istá, že máte doma ten správny make-up pre vašu pleť? Ak predsa len trocha váhate, prečítajte si aj náš článok Krátky návod: ako vybrať správny make-up, kde sa dozviete viac.

Pokiaľ už ide o samotné nanášanie make-upu, najčastejšie spôsoby sú tri: aplikácia make-upu prstami, štetcom alebo hubkou.

Nanášanie make-upu prstami

Asi najčastejší spôsob, ku ktorému sa deň čo deň vracajú mnohé ženy. Na nanášaní make-upu prstami nie je nič zlé, ak to robíte správne. To znamená, že v prvom rade dbáte na hygienu rúk a pred nanášaním si ich dôkladne vyčistíte mydlom. V druhom rade je dôležité nezabúdať, že pri aplikácii make-upu prstami netreba vyvíjať veľký tlak na pleť.

Make-up by ste mali prstami ideálne len vklepkávať. Netlačte na pleť a make-up priveľmi nevtláčajte do pokožky. Práve vtláčaním make-up nezapracujete, ale ho len zotriete a narušíte aj vrstvy pod make-upom.

Ako nanášať make-up hubkou

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že hubka je precíznejší spôsob nanášania make-upu, ako keď ho na pleť aplikujete len prstami. Make-up nanesený hubkou skôr prekryje aj veľmi aknóznu pleť. Zároveň je však pravda, že nanášanie hubkou je prácnejšie, trvá dlhšie a o hubku sa navyše treba veľmi dôkladne starať. Jej pravidelné čistenie by malo byť samozrejmosťou, pretože inak sa z nej stane hotový zdroj baktérií.

Pri nanášaní make-upu hubkou by ste mali začať jemným vtláčaním make-upu pod očami smerom do stredu tváre a ďalej na hranu čeľusti a až na krk.

Ako aplikovať make-up štetcom?

Na štetce nedajú dopustiť najmä vizážisti. Hoci ide zrejme o najlepší spôsob, ako make-up nanášať, musíte si vedieť tiež zvoliť ten správny štetec. Nie každý štetec sa napríklad hodí na krémové typy make-upu. Štetce vyberajte aj podľa veľkosti. Tie menšie sa hodia pre menšie tvárové plochy a záhyby, väčšie sú zasa ideálne na použitie na tvár, líca či čelo.

Základom dobrého štetca je to, aby z neho nevypadávali štetiny, aby na vašej pleti nezanechával čiary či fľaky. Aj o štetce je, samozrejme, potrebné sa starať a ich pravidelné čistenie by takisto malo byť súčasťou vašej rutiny.

Pri nanášaní make-upu štetcom začnite v oblasti pod očami. Následne postupujte ku koreňu nosa a potom jemným vtláčaním zapracujte make-up do celej tváre tak, aby nebolo vidno prechody.

Nielen make-up je dôležitý: nezabúdajte ani na podkladovú bázu

Tak, ako je dôležitý samotný make-up či jeho spôsob nanášania, rovnako podstatné je aj to, čo aplikujete pod make-up. Bez dobrej podkladovej bázy sa môže stať, že vám make-up nedokonalosti pleti nielenže neprekryje, ale dokonca prehĺbi vrásky. Ako podkladová báza môže výborne slúžiť aj kvalitný prírodný denný krém. Ten vašu pleť ochráni počas celého dňa, hydratuje ju a zabraňuje jej vysušovaniu.

Ženy staršie ako 40 rokov by mali ako podkladovú bázu používať rôzne BB krémy alebo prírodné tónovacie krémy. Netreba zabúdať ani na to, aby váš denný krém či make-up obsahovali ochranný faktor SPF.

A to neplatí len v lete. Slnečné lúče a žiarenie pôsobia aj počas chladnejších zimných mesiacov a najmä, ak sa chystáte na lyžovačku či do hôr, ochrana pred slnečnými lúčmi by mala byť pre vás úplnou samozrejmosťou. Make-up či krém s ochranným SPF faktorom chránia pleť nielen pred nebezpečným slnečným žiarením, ale navyše slúžia aj ako prevencia vzniku vrások.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz