Ako správne zaviesť tampón?

Tampón môže byť skvelou alternatívou ku klasickým hygienickým vložkám najmä počas letných mesiacov. Nenechajte sa obmedzovať menštruáciou a neodkladajte kvôli nej svoje plánované aktivity. Ak s tým ešte nemáte skúsenosti, poradíme vám, ako tampón zaviesť a ako ho správne používať.

Ako zaviesť tampón po prvý raz

Tampóny môžete používať už od vašej úplne prvej menštruácie alebo na ne prejsť kedykoľvek počas života. Ich zavádzanie skutočne nie je nijako komplikované a po pár opakovaniach vám nebude robiť žiadny problém. 

Ako zaviesť tampón krok po kroku: 

  • Uvoľnite sa a čupnite si do mierneho podrepu.
  • Tampón odbaľte a jeho šnúrku potiahnite tak, aby trčala.
  • Čistým prstom (ukazovák alebo prostredník) chyťte tampón v jeho spodnej časti, odkiaľ visí šnúrka.
  • Pomaly ho zaveďte do otvoru pošvy.
  • Tampón zasuňte tak hlboko, ako máte dlhý prst.
  • Šnúrka musí zostať trčať von. Je určená na to, aby ste tampón neskôr vytiahli.
  • Postavte sa a zistite, či tampón v tele cítite alebo nie. Ak ho cítite, znamená to, že sa neuložil na správne miesto a treba ho potlačiť ešte hlbšie.
  • Tampón vymieňajte každých 4 až 6 hodín. Ku koncu menštruácie a v noci je vhodné používať hygienické vložky, prípadne menštruačné nohavičky.

Ako tampón vytiahnuť: 

  • Aby ste tampón ľahko vytiahli, musí byť dostatočne nasiaknutý. Tampón sa odporúča vymeniť približne po 4 až 6 hodinách, závisí však aj od toho, ako máte silnú menštruáciu.
  • Sadnite si na toaletu a slabo potlačte.
  • Chyťte šnúrku a tampón potiahnite von.
  • Tampón bude väčší, ako keď ste ho zavádzali, je to tak úplne v poriadku. Nemusíte sa báť, že by sa kvôli tomu vyťahoval ťažšie.

Aký tampón si vybrať?

Ak ste nikdy nepoužívali tampóny, vyberajte si tampóny malej veľkosti. V prípade, že máte predsa len problémy pri ich zavádzaní, je vhodné poobzerať sa po tampónoch s aplikátorom. Ten zavádzanie ešte zjednoduší. Prípadne sa odporúča tampón pred zavedením zľahka navlhčiť lubrikačným gélom určeným práve na zavádzanie tampónov.

Tampón počas plávania?

Tampóny sú populárne najmä počas teplých mesiacov, kedy si ženy chcú vychutnať leto naplno. Mnohé sa obracajú na tampóny práve počas letných dovoleniek či výletov na kúpalisko. Tampóny je bezpečné používať počas plávania. Nemusíte sa báť, že by sa vám vo vode uvoľnil von alebo že by sa nasiakol vodou z bazéna. Je však vhodné zaviesť nový tampón pred plávaním a po ňom ho zase vytiahnuť.

Najmä v lete dbajte aj na intímnu hygienu

Práve v lete mnohé ženy potrápia zápaly alebo nepríjemné svrbenie. Sezóna tesného oblečenia, vlhkých plaviek a vysokých teplôt často spôsobuje mnohé problémy v intímnych partiách. Preto je vhodné myslieť aj na správnu intímnu hygienu. Na cestách, výletoch a dovolenkách je dobré mať so sebou intímne bambusové obrúsky Gentle Day s obsahom upokojujúcich a hydratačných látok. 

V ponuke nášho e-shopu Bior.sk nájdete široké portfólio produktov pre dámsku intímnu hygienu, ktoré sú rastlinného pôvodu, nijako nezaťažia vaše telo ani životné prostredie. Ak vás trápi zápal, vyskúšajte produkty s obsahom brusníc, prípadne s harmančekom na upokojenie. Nedajte si pokaziť leto nepríjemnými zápalmi. Predchádzajte im správnou intímnou hygienou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz