Včelí propolis: Účinky, použitie a jeho využitie v kozmetike

Na čo sa používa včelí propolis a aké využitie našiel v kozmetike? Zistite, aké sú účinky včelieho propolisu a ako vám vie pomôcť zabojovať s problematickou pleťou náchylnou na akné. 

Včelí propolis je pozoruhodná prírodná látka, ktorú produkujú včely na utesnenie a ochranu svojich úľov. Ide o živicovú zmes, ktorú včely získavajú z púčikov stromov, miazgy a iných zdrojov. Následne ju kombinujú s včelím voskom a ich enzýmami. Propolis je už po stáročia cenený vďaka svojim rôznym zdravotným benefitom a jeho využitie sa rozšírilo za hranice tradičnej medicíny aj do oblasti starostlivosti o pleť a kozmetiky.

Antibakteriálne účinky včelieho propolisu

Jednou z najvýznamnejších vlastností včelieho propolisu sú jeho silné antibakteriálne vlastnosti. Včely používajú propolis na vytvorenie sterilného prostredia v úli, ktoré ho chráni pred škodlivými patogénmi. Rovnaký antibakteriálny účinok možno využiť aj u ľudí na boj proti baktériám na povrchu pokožky. 

Propolis obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ako sú flavonoidy, fenolové kyseliny a terpenoidy, u ktorých bolo preukázané, že potláčajú rast baktérií, vrátane tých, ktoré sú spojené s akné. Vďaka tomu si včelí propolis získal pozornosť ako prirodzená alternatíva v starostlivosti o pleť pre tých, ktorí majú pleť náchylnú na akné. 

Ak vás trápi opakujúce sa akné a problematická pleť, odskúšajte zinkovú masť BIOTURM s BIO včelím voskom.

Použitie včelieho propolisu v starostlivosti o pleť so sklonom k akné

Antibakteriálne a protizápalové vlastnosti včelieho propolisu z neho robia vynikajúci doplnok k produktom starostlivosti o pleť zameraných na aknóznu pleť. Včelí propolis môže pomôcť znížiť rast baktérií spôsobujúcich akné a upokojiť zápal. Mnohé prípravky starostlivosti o pleť, vrátane čistiacich prostriedkov či sér obsahujú včelí propolis ako svoju kľúčovú zložku. 

Antibakteriálne vlastnosti včelích produktov a medu ako takého sú v kozmetike čoraz populárnejšie. BIO med obsahuje aj naša peelingová maska na problematickú pleť od značky BIOTURM.

Liečivé a ochranné vlastnosti propolisu

Včelí propolis má okrem antibakteriálnych účinkov aj liečivé a ochranné vlastnosti. Pomáha pri hojení rán tým, že podporuje regeneráciu tkanív a produkciu kolagénu, čo môže byť prospešné pre tých, ktorí majú pleť náchylnú na akné, ktorá sa potýka s pozápalovou hyperpigmentáciou alebo zjazvením. 

Okrem toho propolis pôsobí ako antioxidant, ktorý chráni pokožku pred oxidačným stresom spôsobeným environmentálnymi faktormi, ako je znečistenie a UV žiarenie. 

Včelí propolis je všestranná prírodná látka, ktorá ponúka pozoruhodné účinky pre zdravie aj pre starostlivosť o pleť. Jeho silné antibakteriálne vlastnosti, vyplývajúce z prítomnosti bioaktívnych zlúčenín, ho robia obzvlášť užitočným pre ľudí s pokožkou náchylnou na akné.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz