HYPERTROFICKÉ JAZVY ČASTO SVRBIA A SÚ BOLESTIVÉ. AKO ZABRÁNIŤ ICH VZNIKU?

Starajte sa o vaše jazvy a zabráňte tomu, aby sa z nich stali bolestivé a nepekné hypertrofické jazvy. Viete, ako na to?

Jazva je prirodzeným výsledkom hojenia kože. Bežná jazva po operácii či zranení sa zahojí za približne dva týždne po tom, ako vám vyberú stehy. Jazva je po úspešnom zahojení zvyčajne nenápadná a tenká a vy možno občas aj zabudnete, že existuje. Práve vtedy často podceníme starostlivosť o jazvy, čo môže mať v tých horších prípadoch za následok až vytvorenie hypertrofických jaziev.

ČO JE TO HYPERTROFICKÁ JAZVA

Hoci sa vám zdá, že jazva už sa zahojila, proces, kedy dozrieva, trvá oveľa dlhšie. Práve počas toho môže jazva začať hrubnúť, môže sčervenať a vystúpiť nad okolitú kožu. Hypertrofické jazvy nezblednú, sú hrubé a červené a na dotyk tvrdé. Navyše môžu často svrbieť a pobolievať. Odstránenie takýchto jaziev je najčastejšie laserom alebo chirurgicky.

AKO ZABRÁNIŤ VZNIKU HYPERTROFICKÝCH JAZIEV

Hypertrofické jazvy sa môžu vytvoriť, keď zanedbáme starostlivosť o čerstvé jazvy, alebo naopak, keď sa nevenujeme starým jazvám, na ktoré sme už úplne zabudli. Jazvy je však potrebné pravidelne hydratovať, a to ideálne rôznymi výživnými olejmi, ktoré zlepšujú elasticitu pokožky, prípadne telovými mliekami s obsahom bambuckého masla.

Jazvy (ako nové, tak aj staré) je mimoriadne dôležité chrániť aj pred slnečným žiarením. Čerstvé jazvy by sme slnku nemali vystavovať vôbec, tie staršie sa odporúča buď zakrývať oblečením, alebo chrániť opaľovacím krémom s ochranným faktorom minimálne 50+.

STARAJTE SA O JAZVY S KVALITNOU PRÍRODNOU KOZMETIKOU

Poškodená pokožka si zaslúži len tú najkvalitnejšiu starostlivosť. Preto sa vyvarujte rôznym prípravkom s obsahom farbív, parfumov a chemikálií, ale verte radšej kvalitnej prírodnej kozmetike. Starajte sa o vaše jazvy a úspešne sa tak vyhnete riziku toho, že by sa časom zmenili na hypertrofické.

V našej ponuke môžete nájsť Bioturm telové mlieko s ureou. Urea sa prirodzene nachádza v zdravej ľudskej pokožke, no pri rôznych poškodeniach jej začne v pokožke ubúdať. Koža nemôže viazať toľko vlhkosti, ako by mala a to má za následok rôzne ochorenia. S telovým mliekom Bioturm ureu pokožke doplníte a okrem toho ju obohatíte aj o jojobový olej, ktorý ju zvláčni a zjemní. Mlieko navyše zbavuje nepríjemného pocitu svrbenia a napätia, ktoré často sprevádzajú práve hypertrofické jazvy.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz