AKO DODRŽIAVAŤ HYGIENU RÚK A NA ČO VŠETKO SI DÁVAŤ POZOR?

V týchto dňoch by sme mali dodržiavať hygienu dôslednejšie ako inokedy. Odvšadiaľ dostávame upozornenia, aby sme si pravidelne umývali ruky a dodržiavali základné hygienické pravidlá. Ako správne dbať na hygienu rúk a na čo všetko si dávať pozor?

SPRÁVNE UMÝVANIE RÚK

Umývanie rúk a dezinfekcia by mala byť samozrejmosťou. Avšak umývate si ruky správne? Nestačí dať ruky len na chvíľu pod prúd tečúcej vody. Dôležité je, aby ste si ruky umývali aspoň 20-30 sekúnd teplou vodou a použili mydlo s dezinfekčným účinkom. Začnite tým, že si navlhčíte ruky. Použite dostatočné množstvo mydla a začnite trieť ruky o seba. Dôkladne umyte všetky záhyby, miesta pod nechtami, chrbát ruky, spoje medzi prstami. Mydlá majú schopnosť narušiť ochrannú lipidovú vrstvu vírusu, čím ho zničia. 

Po umytí použite aj krém na ruky. Má to dva praktické dôvody. Krémy na ruky zvyčajne obsahujú alkohol, ktorý má sám o sebe dezinfekčné účinky. Druhým dôvodom je, že naša koža častým umývaním trpí, tvoria sa na nej drobné ranky, ktoré môžu byť vstupnou bránou pre vírus. Krém na ruky hydratuje a regeneruje pokožku, čím urýchľuje jej hojenie.

79(2)

KEDY SI UMÝVAŤ RUKY A AKO ČASTO?

  • keď prídete domov (aj keď ste išli len do pivnice) 
  • po vybalení nákupu a manipulovaním s potravinami, ktoré sú balené
  • vždy, keď zakašlete alebo si kýchnete
  • pred jedlom
  • po toalete
  • po manipulácii s odpadom

ODPORÚČANIA, KTORÉ BY STE MALI V TEJTO SITUÁCII DODRŽIAVAŤ

Vždy noste rúško! Či idete len do pivnice alebo musíte navštíviť obchod, dajte si rúško a ideálne aj rukavice. Noste so sebou jednorázové vreckovky. Keď máte potrebu zakašľať alebo si kýchnuť, spravne tak do vreckovky, ktorú potom vyhodíte. 

Ak je to len trochu možné, stráňte sa ľudí. Zbytočne neopúšťajte váš domov a neprijímajte návštevy. Snažte sa urobiť si väčší nákup, aby ste nemuseli často chodiť do obchodu, čím minimalizujete riziko nákazy. Odporúčame vám potraviny či drogériu objednať online. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz