Čo spôsobuje nadmerné potenie a ako mu zabrániť?

Nadmerné potenie je problém, ktorý netrápi ľudí iba v lete. VIete, čo ho spôsobuje a či je vôbec možné mu nejako zabrániť? Poradíme vám niekoľko techník, ktoré vám s nadmerným potením pomôžu zabojovať.

Nadmerné potenie alebo hyperhidróza môže byť mätúcim a veľmi nepríjemným stavom, ktorý postihuje mnohých ľudí. Hoci v lete môže nadmerné potenie predstavovať závažnejší problém, nevyhýba sa nám ani v zimných mesiacoch. Čo spôsobuje nadmerné potenie a dá sa mu nejaké zabrániť?

Aké sú príčiny nadmerného potenia

V prvom rade je dôležité spomenúť, že pot je pre ľudský organizmus zdravý a nevyhnutný. Tým, že sa potíme, sa telo vysporadúva s vysokou vonkajšou teplotou, námahou, stresom či s inými silnými emóciami. Pot zabraňuje prehriatiu nášho organizmu a je najprirodzenejším spôsobom, ako sa telo samo ochladzuje. Aj napriek tomu, že pot je pre naše telo nevyhnutný, nadmerné potenie je problém, ktorý nie je nikomu príjemný.  

K nadmernému poteniu prispieva viacero faktorov, od vplyvov prostredia a životosprávy až po zdravotné ťažkosti. Primárna hyperhidróza, najbežnejšia forma, zvyčajne pochádza z nadmerne aktívnych potných žliaz a je často dedičná. Sekundárna hyperhidróza, na druhej strane, môže byť spojená s rôznymi zdravotnými stavmi, ako je cukrovka, problémy so štítnou žľazou alebo menopauza. Úzkosť a stres sú takisto notoricky známymi spúšťačmi zvýšeného potenia rovnako ako aj príjem pikantných či veľmi horúcich jedál.

Ako zabrániť nadmernému poteniu?

Existuje niekoľko efektívnych stratégií, ktoré vám môžu v boji s nadmerným potením pomôcť. Napríklad:

Pridajte do stravy potrebné minerály

Nadmerné potenie môže byť niekedy aj výsledkom nedostatku minerálov, ako sú zinok či horčík. Pridajte ich do stravy. Siahnuť môžete po rôznych výživových doplnkoch, alebo jednoducho stravu o tieto minerály obohatiť. Ak chcete telu dodať viac zinku, siahnite po mäse, orechoch, morských plodoch či listovej zelenine. Ak potrebujete viac horčíka, pochutnajte si na banáne, avokáde či rozličných semienkach.

Vyberte si ten správny prírodný deodorant

Výber kvalitného deodorantu môže výrazne znížiť nadmerné potenie. Skvelým pomocníkom v boji s nadmerným potením môžu byť prírodné produkty od značky Bioturm. Deodorant Bioturm obsahuje mikro striebro, ktoré účinne chráni pred telesným zápachom a vznikom baktérií, ktoré vytvárajú zápach. Taktiež jemne ošetruje citlivú pokožku – napríklad po holení. Navyše, krém možno použiť aj na chodidlá. Je úplne bez parfumov, vďaka čomu je vhodný aj pre alergikov. Tí, ktorým viac vyhovuje deodorant v spreji, môžu siahnuť po intenzívnom Deo spreji s mikro striebrom. 

V našom e-shope nájdete širokú ponuku prírodných deodorantov pre pánov aj dámy, ktoré prekryjú nepríjemné pachy a poradia si s nadmerným potením. Napríklad deodoranty od značky Bema nielen príjemne voňajú, ale veľmi dobre sa znášajú aj s citlivou pokožkou a sú vhodné aj po holení. Vybrať si môžete hneď z niekoľkých vôní, ktoré isto ulahodia každému nosu.

Obliekajte sa strategicky

Pri obliekaní si vyberajte priedušné látky, ako je bavlna a vyhnite sa tesnému alebo syntetickému oblečeniu, ktoré môže zachytávať teplo a zhoršovať potenie. Voľné oblečenie, ktoré odvádza vlhkosť, pomáha udržiavať telo v chlade a pomáha aj pri odparovaní potu.

Praktizujte zvládanie stresu

Keďže stres a úzkosť sú bežnými spúšťačmi nadmerného potenia, začlenenie techník zvládania stresu môže byť prospešné. Techniky ako meditácia, hlboké dýchacie cvičenia alebo joga môžu pomôcť regulovať nervový systém a znížiť pravdepodobnosť potenia vyvolaného stresom. Ak neviete, kde začať, skúste sa prihlásiť na hodiny jogy vo vašom okolí, čím spravíte niečo nielen pre svoje telo, ale aj mentálne zdravie.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz