ČO JE PSORIÁZA A AKO SA LIEČI?

Psoriáza, nazývaná aj lupienka, patrí medzi chronické autoimúnne ochorenia pokožky. V čom je problém? Pokožka sa namiesto prirodzených 28 dní regeneruje už každých 3-6 dní. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie WHO trpí psoriázou 2% svetovej populácie. Podľa niektorých zdrojov ide až o číslo 4,6%. Keďže ide o autoimúnne chronické ochorenie pokožky, dá sa psoriáza vôbec liečiť? 

AKO SA PSORIÁZA PREJAVUJE?

Keďže sa pokožka pri psoriáze regeneruje až 7x rýchlejšie ako pokožka u zdravých ľudí, vznikajú na týchto miestach vyvýšené a začervenané ložiská šupinatej a zhrubnutej pokožky, na ktorých nájdete šupinky v podstate striebornej farby. Ložiská sa najčastejšie vyskytujú vo vlasoch, na lakťoch a v prednej časti kolien.  

Ide o geneticky podmienené ochorenie, ktoré sa najčastejšie prejavy po 15. až  30. roku života, pričom spúšťačom môže byť stres, infekcia, lieky či úraz. 

Psoriáza so sebou prináša nadmerné suchú, začervenanú pokožku, ktorá je posiata šupinkami. Sprievodnými príznakmi je svrbenie pokožky, podráždenie a často aj bolesť. 

45(1)

JE MOŽNÉ PSORIÁZU VYLIEČIŤ?

Ako sme už spomínali, psoriáza je chronické ochorenie, ktoré žiaľ nie je možné liečiť. Je možné iba dosiahnuť stav, ktorý človek postihnutý psoriázou dokáže akceptovať a žiť s ním. Najčastejšie majú ľudia mierny priebeh ochorenia, ktoré má len niekoľko kožných ložísk. Napriek tomu jej priebeh nedokážeme predvídať. Preto je dôležité zvoliť s odborníkom vhodnú terapiu, ktorá pokrýva potreby pacienta. Zároveň nájsť upokojujúcu starostlivosť, ktorá lokálne zmierni priebeh. 

45(2)

STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU SO PSORIÁZOU OD ZNAČKY BIOTURM 

Značka lekárenskej prírodnej kozmetiky BIOTURM prináša upokojujúcu, sprievodnú starostlivosť o pokožku, ktorú trápi psoriáza. Prírodné zloženie a upokojujúce rastlinné ingrediencie zmierňujú priebeh a uľavujú od nepríjemného svrbenia.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz