Čistenie kuchyne od mastnoty a špiny: Tipy na údržbu linky a lesklých plôch

Ako sa zbaviť nečistoty a špiny v kuchyni? Agresívne čistiace prostriedky plné chemikálií nemusia byť vašou jedinou voľbou. Tu sú naše tipy na čistenie kuchyne, ktoré nezahltia vašu domácnosť chemikáliami, no aj tak vám zabezpečia lesklú kuchynskú linku. 

Kuchyňa je často považovaná za srdce domova. Ako rodina v nej trávime množstvo času nielen počas prípravy jedla, ale aj počas spoločných obedov či večerí. Kuchyňa je však zároveň aj priestorom, kde sa môže veľmi rýchlo hromadiť mastnota a nečistoty.  

Udržiavanie čistej kuchyne je najmä u rodín s malými deťmi každodennou rutinou. Pomôžte si k čistej kuchyni účinnými prostriedkami, ktoré vašu domácnosť nezahltia chemikáliami.

Ocot na čistenie pracovnej dosky

Ocot je všestranný pomocník, ktorého v domácnosti využijete hneď na viacero vecí. Výrazne vám vie pomôcť aj s čistením mastnoty na pracovnej doske. Zmiešajte rovnaké diely octu a vody v rozprašovači a nastriekajte roztok na povrchy. Nechajte ho niekoľko minút pôsobiť a utrite vlhkou handričkou. Prirodzená kyslosť octu rozkladá mastnotu, dezinfikuje povrchy a zanecháva za sebou trblietavý povrch. Avšak, vyhnite sa použitiu octu na povrchoch z prírodného kameňa, pretože jeho kyslosť môže spôsobiť poškodenie. 

Náš tip: Ak hľadáte účinného pomocníka na odstránenie vodného kameňa a šmúh od vody z obkladov či bielej techniky, využite octový čistiaci prostriedok Sodasan s obsahom bio octu. Ten nielenže dokonale vyleští vaše povrchy, ale navyše aj účinne viaže pachy. Preto je vhodný aj na čistenie interiéru chladničky či kúpeľne.

Pomocník našich starých mám: Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna je ďalším klenotom v oblasti čistenia. Na odstránenie odolných mastných škvŕn na varných doskách alebo povrchoch rúry vytvorte pastu zmiešaním sódy bikarbóny s malým množstvom vody. Naneste pastu na postihnuté miesta pomocou mäkkej handričky alebo špongie a zľahka vydrhnite. Jemná abrazivita jedlej sódy pomáha odstrániť mastnotu bez poškriabania povrchov. Zvyšky pasty utrite čistou vlhkou handričkou. 

Na tvrdé povrchy, ako je smalt, nerezová oceľ, keramické alebo sklokeramické dosky môžete využiť aj tekutý piesok Sodasan. Účinný a dôkladný čistič poskytuje šetrné čistenie bez škrabancov.

Citrusová sviežosť si poradí aj s kuchynskou mastnotou

Citróny dodajú šmrnc nielen vašim receptom, ale prispievajú tiež k účinnému čisteniu kuchynských nečistôt. Nakrájajte citrón na polovicu a ponorte ho do soli, aby ste vytvorili prirodzený nástroj na drhnutie. Použite kombináciu citrón-soľ na vyleštenie mastných škvŕn. Citróny nielen pomáhajú rozkladať mastnotu, ale zároveň zanechávajú v kuchyni osviežujúcu vôňu. 

Čistiace prostriedky plné chemikálií, ktoré nájdete v klasickej drogérii, nemusia byť vašim jediným pomocníkom. Spoznajte našu ponuku čistiacich prostriedkov do kuchyne, ktoré zbytočne nezaťažujú životné prostredie. Alebo sa spoľahnite na vyššie spomenuté čisto prírodné prostriedky. Minimalizujte používanie agresívnych chemikálií vo vašej domácnosti a ďalším malým krôčikom prispejte k zdravšiemu životnému prostrediu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz