3 JEDNODUCHÉ TIPY PRE ŽENY, AKO BYŤ ZERO-WASTE

Zero-waste domácnosť je novodobým fenoménom, ktorý sa mnohí z nás rozhodli nasledovať. Presviedčajú nás k tomu aj mnohí vplyvní influenceri, ktorí nám denne dávajú tipy, ako žiť viac eko a bez odpadu. Ale povedzme si otvorene, nie je to úplne jednoduché. Ide o rapídnu zmenu životného štýlu, ktorému treba prispôsobiť celú domácnosť a aj naše návyky. Keďže BIOR vám prináša ekologické a prírodné produkty, rozhodne máme k zero-waste veľmi blízko.

AKO ZAČAŤ SO ZERO-WASTE

Najjednoduchší spôsob, ako začať so zero-waste, je pokúsiť sa produkovať menej odpadu. Šetriť vodu a aj energie v domácnosti. A veľmi jednoduchá, ale za to podstatná vec, za žiadnych okolností nevyhadzujte jedlo. Snažte sa využiť maximum potravín, ktoré máte v chladničke a choďte na nákup až vtedy, keď vaša chladnička zíva prázdnotou.

3 TIPOV, BYŤ VIAC ZERO-WASTE

1.OBMEDZUJTE NÁKUP NOVÉHO OBLEČENIA

Teraz si väčšina z vás asi povzdychla, ale neberte to tak tragicky. Samozrejme, že nebudete do konca života nosiť to, čo máte aktuálne v skrini. Ale každý nákup si dobre rozmyslite. Plánujte dopredu, aké oblečenie potrebujete na nasledujúcu sezónu. Keď už si budete nejaký kúsok kupovať, nech to nie je len sezónna záležitosť. Uprednostňujte slow fashion. 

2.NAUČTE SA NAKUPOVAŤ POTRAVINY BEZ OBALOV

Vo veľkých mestách vznikajú bezobalové obchody. Že vy žijete v malom mestečku, kde o takom niečom ešte ani nepočuli? Jediné miesto, kde môžete nakúpiť potraviny, je najbližší supermarket? Aj s tým sa dá pracovať. Noste si vlastné vrecúška na ovocie a zeleninu, rožky si môžete tiež preniesť tiež vo vlastnom rúšku. Ako sme hovorili v predchádzajúcom kroku, predvídajte a plánujte každý nákup. 

Ako to aplikovať do drogérie a prostriedkov, ktoré používate v domácnosti? Naša značka Sodasan má v portfóliu 5 litrové balenia, ktoré su eco-friendly. Keď produkt miniete, zostane vám len papierová krabica a sáčok vo vnútri. V súčasnosti sa to považuje za najšetrnejší obal k životnému prostrediu :) 

88(2)

3.OBMEDZTE DENNE NÁKUPY 

Chodíte nakupovať každý deň? Snažte sa to minimalizovať a určiť si napríklad dva dni v týždni, kedy spravíte veľký nákup. Okrem toho, že sa vyhnete nákupu zbytočností, ušetríte životné prostredie aj tým, že auto ostane doma. Určite máte v chladničke ešte nejaké potraviny, z ktorých sa dá vykúzliť večera. Pravidlo hneď z úvodu - nákupy, až keď je chladnička úplne prázdna! :) 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz