PRÍRODNÁ INTÍMNA STAROSTLIVOSŤ.

Na ľudskej pokožke rovnako ako aj slizniciach sú rôzne baktérie, ktoré sú ich prirodzenou súčasťou. Úlohou týchto baktérií je udržiavať pokožku zdravú, napomáhať a zabezpečovať prirodzené funkcie.
Baktérie vaginálnej flóry boli objavené nemeckým gynekológom Albertom Döderleinom. Tieto baktérie sa prevažne skladajú z laktobacilov a sú súhrnne označované ako vaginálna flóra. Uvedené baktérie rovnako ako kyselina mliečna, ktorú produkujú majú významný vplyv na celkovom zdraví žien. pH zdravej pošvy sa pohybuje v tzv. kyslých hodnotách, v rozmedzí 3 až 4, a je výsledkom činnosti baktérií ako sú napríklad už spomínané lactobacily. Ich prítomnosť v pošve je nevyhnutná. Kyslé prostredie a prítomnosť lactobacilov plní funkciu akéhosi imunitného mikrosystému intímnych oblastí. V prípade aj mierneho zvýšenia pH na hodnotu 5, dochádza premnoženie nie práve žiaducich mikroorganizmov.

Zdravá vaginálna flóra je prvým krokom na obranu ženského organizmu pred rôznymi urologickými infekciami. Rovnako ako ostatné orgány v ľudskom tele, aj vagína má svoju vlastnú flóru, ktorá je vytváraná rôznymi druhmi baktérií. Hlavným druhom týchto baktérií, ktoré sa vo vagíne nachádzajú je laktobacil, ktorý zohráva kľúčovú rolu pri ochrane vaginálnej flóry. Pomáha totiž v ochrane proti vonkajším mikróbam (ako napríklad mikróbam prenášaným počas pohlavného styku) rovnako ako proti premnoženiu mikrób, ktoré sa za normálnych okolností nachádzajú vo vagíne. Tieto infekcie môžu vyústiť do nepríjemných symptómov (podráždenie, svrbenie, pocit pálenia, nepríjemné opuchy, abnormálne alebo zvýšená citlivosť až bolestivosť počas pohlavného styku).

Existuje niekoľko faktorov, ktoré zvyšujú riziko narušenia rovnováhy vaginálnej flóry:

  • Užívanie antibiotík
  • Nedostatočná alebo prílišná hygiena
  • Hormonálne zmeny (spôsobené napríklad tehotenstvom, menopauzou, zmenou antikoncepcie, atď.)
  • Umelým oblečením, príliš tesným oblečením ako aj praním spodného prádla s použitím rôznych zmäkčovadiel
  • Nechránený pohlavný styk
  • Kúpanie sa v bazénoch, saunovanie
  • Stres

Pred a po menštruácii, rovnako ako počas tehotenstva sa zvyčajne zvyšuje riziko zápalového ochorenia. Rôzne choroby môžu zapríčiniť vznik kvasinkovej infekcie. Antibiotiká, ktoré sa predpisujú z rôznych dôvodov môžu narušiť tak črevnú, ako aj vaginálnu flóru, a ako sprievodný jav sa môžu vyskytnúť hnačky alebo plesňová infekcia.

Chlórovaná voda v bazénoch, saunách alebo jacuzzi, vlhké intímne utierky alebo parfemované intímne vložky môžu podráždiť a narušiť vaginálnu flóru. Hormonálne zmeny počas a po menopauze majú dlhotrvajúci vplyv na vaginálnu flóru. Hlavnou príčinou vaginálnych zápalov a vaginálnych výtokov je rovnako tiež prehnaná hygiena. Mydlá, sprchové gély a šampóny s vysokým pH negatívne vplývajú na rovnováhu pH intímnej časti tela. Preto je veľmi dôležité udržiavať pH hodnoty medzi 3 a 4, pre zachovanie obrannej funkcie vaginálnej flóry.

Tkanivo v okolí intímnych partií je extrémne citlivé. Nedostatočná, alebo na opačnej strane prehnaná hygiena rovnako ako aj používanie nevhodných produktov môže mať za následok narušenie prirodzenej rovnováhy a pH v oblasti ohanbia a vagíny. Veľa krát to potom vedie k podráždeniu a infekciám.

Pokiaľ by ste mali kedykoľvek pocit nepohodlia a diskomfortu v intímnych partiách (ako napríklad pálenie, svrbenie, apod.) je veľmi dôležité nielen užívanie liekov, poprípade vkladanie vaginálnych čipov predpísaných vašim gynekológom, ale tiež aplikovať vhodné hygienické návyky, medzi ktoré patria hlavne:

  1. Umývanie intímnych partií maximálne dva krát denne (ráno a večer). Prílišná hygiena často spôsobuje podráždenie.
  2. Nepoužívajte sprchové gély na telo. Tvrdá voda, opakované mydlenie ako aj agresívne produkty môžu narušiť ochranný film v okolí vagíny.
  3. Dôležité je dôkladné opláchnutie po sprchovaní.
  4. Dôsledné a opatrné osušenie intímnych oblastí.
  5. Pokiaľ je to nutné, aplikovanie upokojujúcich produktov.
  6. Vyhýbanie sa antiseptickým produktom a používajte jemné a šetrné prípravky na intímnu hygienu, ktoré neobsahujú mydlo.
  7. Umývanie intímnych partií rukou, rôzne sprchovacie hubky a špongie sa mikróbmi len tak hemžia.
  8. Používanie čistého spodného prádla každý deň. Najlepšie urobíte, pokiaľ budete namiesto umelých materiálov používať výhradne bavlnené spodné prádlo.
  9. Vylúčenie príliš obtiahnutého a tesného oblečenia, mohlo by totiž spôsobovať trenie a zamedziť pokožke voľne dýchať.
  10. Pravidelná výmena vložiek a tampónov počas menštruácie

Po období puberty sa starostlivosť o intímne partie stane trochu náročnejšou.

Preto je veľmi podstatné mať nastavené určité zvyky a rutinu, aby ste vašu tzv. V-zónu udržiavali čistú a zdravú. Nikdy neviete, čo vám život do cesty prinesie, a je preto veľmi dôležité cítiť sa vždy svieža a byť v pohodlí.

Pre uľahčenie starostlivosti o intímnu hygienu už existuje niekoľko skvelých produktov, ktoré vám poskytnú takú starostlivosť, akú vaša V-zóna potrebuje. Ponúkame hneď niekoľko tipov:

Umývanie intímnych partií

Je veľmi dôležité umývať intímne partie produktmi, ktoré nemajú negatívny vplyv na citlivé pH prostredie vagíny, ako napríklad parfumované mydlá a peny do kúpeľa. Uprednostnite preto špecifické prípravky intímnej hygieny. Na trhu existuje hneď niekoľko druhov, niektoré majú za úlohu eliminovať nepríjemný zápach, zatiaľ čo iné ukľudňujú zapálenú pokožku a napomáhajú ju hydratovať. Produkty intímnej hygieny sú ponúkané vo forme gélov, krémov alebo pien, je len na vás akú z nich si zvolíte.

Utierky na intímnu hygienu

Utierky na intímnu hygienu osviežia vašu V-zónu, takže sa budete cítiť viac pohodne po každej návšteve toalety. Sú vhodné hlavne počas vašej menštruácie, nakoľko okamžite osviežujú okolité partie. Rovnako sú tiež vhodné ak trávite celý deň mimo domova, napríklad pri návšteve festivalov, pri cestovaní alebo počas dlhých a náročných pracovných dní.

Intímne vložky

Používanie „intímiek“ každý deň vám pomôže udržiavať vaše oblečenie bez stôp po výtokoch, a zabezpečia pocit čistoty a sebavedomia.

Na trhu je momentálne ponúkané obrovské množstvo produktov intímnej hygieny, vyberie si z nich teda každý

Pokiaľ ste športovo založená, potrebujete teda produkty intímnej hygieny, ktoré sa vedia postarať s väčším množstvom potu vo vašej V-zóne, zabezpečia tak ochranu proti premnoženiu baktériámi, čo by mohlo viesť ku vzniku infekcií. 

Ak máte rýchly a hektický život, produkty intímnej hygieny BIOTURM vám môžu pomôcť cítiť sa vždy svieža i po návšteve verejných toaliet a hodinách strávených mimo domova a možnosti sa osprchovať.

Blíži sa obdobie vašej menopauzy? Produkty intímnej hygieny BIOTURM s hydratačným účinkom vám zaiste pomôžu udržať potrebnú hydratáciu vagínu.

Existuje dokonca špeciálna rada výrobkov intímnej hygieny, ktorá je určená pre ženy, ktoré odstraňujú neželané ochlpenie V-zóny či už holením alebo voskovaním. Intímny holiaci krém BIOTURM sa optimálne sa prispôsobuje pH pokožky v intímnych oblastiach. Tieto prípravky totiž napomáhajú zmierniť pocit podráždenia a sú výbornou prevenciou proti podráždeniu po depilácii.

108(1)

108(2)

108(3)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz