6 spôsobov, ako posilniť imunitu počas celého roka

Chrípka počas jesene asi neprekvapí nikoho z nás. Dá sa jej však predísť? Máme pre vás niekoľko tipov, ako posilniť imunitu bez ohľadu na to, či je jeseň alebo polovica horúceho leta.  

Nie je žiadnym prekvapením, že udržiavanie silného imunitného systému je kľúčové pre celkové zdravie a pohodu. Zatiaľ čo vyvážená strava bohatá na ovocie a zeleninu je kľúčovou zložkou, pri celoročnej podpore imunity je potrebné zvážiť aj niekoľko ďalších faktorov. Tu je šesť spôsobov, ako posilniť imunitu a zostať zdravý počas celého roka.

1.  To najdôležitejšie: Strava bohatá na živiny

Začlenenie rôznorodých potravín bohatých na živiny je nevyhnutné, ak chcete podporiť vašu oslabenú imunitu. Zamerajte sa na farebné ovocie a zeleninu, listovú zeleninu, celozrnné výrobky, chudé bielkoviny a zdravé tuky. Tieto potraviny poskytujú základné vitamíny a minerály, ako je vitamín C, vitamín D, zinok a antioxidanty, o ktorých je známe, že posilňujú imunitu.  

Ak vaša strava nie je ideálna a potrebujete telu pomôcť doplniť základné živiny, pozrite si našu ponuku prírodných výživových doplnkov. Tie vám môžu pomôcť doplniť potrebné živiny a podporiť imunitnú funkciu, a to najmä v chorľavom jesennom období.

2.  Zostaňte aktívny

Pravidelná fyzická aktivita prospieva nielen vášmu celkovému zdraviu, ale môže tiež posilniť vašu imunitu. Cvičenie zlepšuje krvný obeh a pomáha imunitným bunkám pohybovať sa po tele efektívnejšie. Zamerajte sa na aspoň 150 minút cvičenia strednej intenzity týždenne. Môže ísť o svižnejšiu prechádzku, bicyklovanie, či jogu priamo v pohodlí vašej obývačky.

3.  Nepodceňujte spánok

Kvalitný spánok je pre silný imunitný systém priam životne dôležitý. Zamerajte sa na 7 až 9 hodín regeneračného spánku každú noc. Spánok podporuje produkciu cytokínov posilňujúcich imunitu, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám.

4.  Hydratácia

Potreba zostať počas dňa hydratovaný sa často prehliada, ale pritom je rozhodujúca pre celkové zdravie a imunitné funkcie vášho tela. Voda pomáha transportovať živiny do buniek a vyplavuje toxíny. Snažte sa vypiť aspoň 8 pohárov vody denne.

5.  Esenciálne oleje uľavia od stresu

Esenciálne oleje ako napríklad levanduľa či pelargónia majú upokojujúce vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť stres a podporiť relaxáciu. Je známe, že stres oslabuje imunitný systém, takže začlenenie esenciálnych či éterických olejov do vašej rutiny starostlivosti môže byť prospešné. Môžete ich použiť do difuzérov, ako masážne oleje alebo do kúpeľových prípravkov. 

Náš tip: Vedeli ste, že esenciálne oleje s upokojujúcimi účinkami obsahujú aj prírodné telové mlieka? Spoznajte telové mlieka od značky Primavera, ktoré vám príjemnou vôňou pomôžu uľaviť od stresu a nájsť vnútorný balans.

6.  A v neposlednom rade: Dbajte na hygienu

Dodržiavanie správnej osobnej hygieny, ako je pravidelné umývanie rúk, môže zabrániť šíreniu infekcií. Okrem toho udržiavanie čistého a dezinfikovaného prostredia doma a v práci môže znížiť riziko vystavenia patogénom.  

Nezaťažujte zbytočne životné prostredie ani vašu domácnosť agresívnymi chemikáliami. Aj vaša domácnosť môže byť ekologickejšia, a to aj vďaka čisteniu a umývaniu prírodnou eko drogériou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz