Aké typy pleti poznáme?

Viete, aký máte typ pleti? Práve pochopenie toho, čo od vás vaša pleť potrebuje, je základom, aby ste jej dopriali tú správnu starostlivosť. Máte mastnú, suchú či normálnu pleť? 

Koža je najväčší orgán ľudského tela. Každá má však svoje jedinečné vlastnosti a špecifické potreby. Identifikácia vášho typu pleti je kľúčová pre správnu a efektívnu starostlivosť. Ak viete, aký je váš typ pleti, viete tomu prispôsobiť aj vašu rutinu a riešiť konkrétne problémy.  

Aké typy pleti teda poznáme a čím sa vyznačuje suchá, mastná, normálna a citlivá pleť?

1. Suchá pleť

Suchá pleť je charakterizovaná nedostatkom vlhkosti, čo môže mať za následok pocity pnutia, praskanie či šupinatenie. Ľudia so suchou pleťou si môžu na tvári všimnúť jemné linky, ale pleť ich môže aj svrbieť, môže byť začervenaná či štípať. Suchá pleť je často spôsobená genetickými faktormi, ale jej stav môžu zhoršiť aj vplyvy vonkajšieho prostredia, ako je chladné počasie či nízka vlhkosť.  

Správna starostlivosť o suchú pleť spočíva vo výbere produktov, ktoré jej poskytujú intenzívnu hydratáciu. Skvelým pomocníkom môže byť prírodná kozmetika pre suchú pleť s obsahom BIO damaskej ruže. Tú nájdete vo vyhladzujúcom dennom kréme od značky Logona, ale aj v ich tónovacom hydratačnom kréme či príjemnej hydratačnej maske, ktorú by ste si mali dopriať aspoň raz týždenne. Maska nielenže regeneruje pleť, ale stimuluje aj tvorbu kolagénu, redukuje tvorbu vrások a dodáva pleti prirodzený jas a sviežosť.

2. Mastná pleť

Mastná pleť je náchylná na nadmernú tvorbu kožného mazu, čo vedie k lesklejšej pleti a rozšíreným pórom. Ľudia s mastnou pleťou môžu byť náchylnejší na akné a čierne bodky. Svoju úlohu aj pri mastnej pleti zohrávajú genetické faktory, ale k zvýšenej mastnote môžu prispieť aj hormonálne výkyvy a tiež vplyvy vonkajšieho prostredia.  

Starostlivosť o mastnú pleť by sa mala zamerať na vyváženie produkcie mazu bez nadmerného vysušovania. Produktový rad prírodnej kozmetiky od značky Sante môže byť skvelým pomocníkom. Čistiaci gél, hydratačný krém či peelingová maska s obsahom BIO zeleného čaju a niacinamidu nielen čistí pleť, ale aj pomáha regulovať hladinu mazu, zjednocuje tón pleti a prirodzene ju zmatňuje.

3. Normálna pleť

Ako normálnu pleť označujeme vyvážený typ pleti, ktorý vykazuje len minimálne nedokonalosti. Pleť má hladkú textúru a zdravý vzhľad. Tí, ktorí sa môžu pýšiť normálnou pleťou, majú zvyčajne menej vyrážok, netrápia ich problémy s akné a ich pleť si zároveň udržiava aj optimálnu úroveň vlhkosti.

Ak máte šťastie na normálnu pleť a boli by ste radi, aby takou zostala, správna starostlivosť je kľúčová. Vyhnite sa ťažkej kozmetike a preferujte certifikovanú prírodnú kozmetiku, ktorá vašu pleť zbytočne nezaťaží. Hydratačný krém Bio Aloe Vera od značky Logona poskytne vašej pleti potrebnú hydratáciu, aby zostala aj naďalej zdravá a žiarivá. Ešte intenzívnejšie pôsobí hydratačné sérum Hydro fluid BIO aloe vera s kyselinou hyalurónovou.

4. Citlivá pleť

Citlivá pleť je často náchylná na začervenanie, podráždenie, alergie a reakcie na určité produkty či podnety vonkajšieho prostredia. Práve pri citlivej pleti je potrebné kozmetiku vyberať naozaj opatrne a dôkladne. Citlivá pleť môže byť takisto výsledkom genetiky, alergií, ale aj dlhodobého vystavenia nepriaznivým vonkajším podmienkam, či používania agresívnych produktov. 

Citlivá pleť potrebuje prírodné produkty, ktoré sú jemné, upokojujúce a bez bežných dráždivých látok. Produktový rad Logona PUR s probiotikami je špeciálne navrhnutý tak, aby upokojil a vyživil citlivú pokožku a poskytol jej potrebnú starostlivosť bez toho, aby spôsoboval ďalšie podráždenie. Hydratačný krém s probiotikami je vhodný na denné aj nočné použitie a pleť účinne chráni nielen počas dňa, ale zároveň ju regeneruje aj počas spánku.  

Pri výbere kozmetiky je nevyhnutné, aby ste si vyberali také produkty, ktoré sú v súlade s jedinečnými vlastnosťami vašej pokožky. Nezabúdajte, že len pravidelná a správna starostlivosť o váš typ pleti vám môže pomôcť zachovať si krásnu a odolnú pleť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz