Aké sú vrstvy kože?

Poznáte stavbu ľudskej kože a jej funkcie? Najväčší orgán nášho tela, koža, má hneď niekoľko vrstiev, z ktorých každá plní špecifické úlohy. 

Koža je najväčší orgán nášho tela. Pôsobí ako ochranná bariéra pred vonkajšími vplyvmi, reguluje teplotu a zohráva dôležitú úlohu aj pri zmyslovom vnímaní. Koža sa skladá z niekoľkých vrstiev, z ktorých každá má svoje komplexné vlastnosti a potreby a tiež rôzne funkcie. 

Aké sú to?

1. Pokožka - epidermis (vrchná vrstva kože)

Vonkajšia vrstva kože - pokožka alebo aj epidermis pôsobí ako akýsi štít. Táto vrstva kože sa neustále obnovuje, pričom nové bunky postupne nahrádzajú tie staršie. Pokožka je zodpovedná za produkciu melanínu, ktorý určuje pigmentáciu kože a pomáha chrániť pred škodlivými UV lúčmi. 

Pokožku je potrebné predovšetkým hydratovať a chrániť. Vhodný je napríklad produktový rad Alga Cicosa od prestížnej značky Laboratoires de Biarritz s patentovanou zložkou Alga Sendatu, ktoré prispievajú k regenerácii epidermy a zvyšujú jej odolnosť.

2. Zamša - dermis (stredná vrstva kože)

Pod epidermou leží zamša - dermis, vrstva bohatá na krvné cievy, nervové zakončenia a rôzne štruktúry, ako sú vlasové folikuly a potné žľazy. Práve v zamši sa ukrývajú látky, ako sú kolagén a elastín, či esenciálne proteíny poskytujúce koži pevnosť a pružnosť. 

Táto vrstva je rozhodujúca pre udržanie štrukturálnej integrity pokožky a podporu celkového zdravia pokožky. Kozmetické produkty zamerané na zamšu majú za cieľ podporovať predovšetkým tvorbu kolagénu a udržiavať elasticitu. Tým prispievajú k mladistvému vzhľadu kože.

3. Podkožné väzivo - subcutis (spodná vrstva kože)

Ešte hlbšie je podkožné tkanivo, známe tiež ako subcutis alebo hypodermis. Podkožné väzivo pozostáva z tukových buniek, ktoré izolujú telo a poskytujú odpruženie. Táto vrstva pomáha regulovať telesnú teplotu a slúži aj ako energetická rezerva.

Komplexná kozmetika pre podporu zdravia kože a všetkých jej vrstiev

V oblasti starostlivosti o kožu a pleť vyniká už spomínaný produktový rad Alga Cicosa, a to práve vďaka svojim liečivým vlastnostiam. Patentovaná zložka Alga Sendat, ktorú obsahuje, je pozoruhodná najmä pre svoju schopnosť regenerovať padavé vrstvy pokožky. Táto inovatívna zložka prispieva k obnove epidermy, podporuje zdravú a odolnú kožnú bariéru. Hojivý krém Alga Cicosa je so svojimi výživnými a hojivými vlastnosťami cenným doplnkom bežnej starostlivosti o pleť, najmä pre tých, ktorí chcú riešiť špecifické problémy pleti. 

 

Krém Alga Cicosa upokojuje, redukuje začervenanie a znižuje reaktivitu citlivej pokožky bez narušenia prirodzenej fyziologickej rovnováhy kože. Krém tiež pomáha zmierniť prejavy ekzému. Navyše, je hypoalergénny, bez pridanej vône a vhodný aj pre ľudí s citlivou pokožkou či alergikov.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz