VÁŠ SPRIEVODCA STAROSTLIVOSTI O PLEŤ POČAS TEHOTENSTVA.

Čo sa deje s vašou pleťou počas tehotenstva a aké produkty pleť v tomto období potrebuje?
Pokiaľ ste kedykoľvek predtým pochybovali o význame a vplyvoch hormónov na vašu pleť, s nástupom tehotenstva sa to určite zmení. Ak budete jednou zo šťastnejších, vaša pleť sa počas tehotenstva môže rozžiariť spolu s vami a vaším krásnym pocitom, že vo svojom tele nosíte bábätko. Ak však nepatríte do tejto skupiny budúcich mamičiek, nie je vylúčené, že vás potrápi akné, zvýšená citlivosť pleti a strašiak zvaný hyperpigmentácia. V najbližších riadkoch vám ponúkame prehľad o tom, akým spôsobom môže tehotenstvo ovplyvniť stav vašej pleti a tiež pár tipov, ako sa o pleť starať.

Tzv. tehotenská maska (pigmentové škvrny)
Ruka v ruke so zvýšenou citlivosťou vašej pleti na slnko môžu hormóny stimulujúce pigment počas tehotenstva spôsobiť tzv. melazmu. Jedná sa o lokálne nepravidelné tmavé sfarbenie pleti tváre a krku. Zvyčajne je genetického pôvodu a často sa po uplynutí tehotenstva vytráca.
Aké produkty aplikovať:
Počas celého trvania tehotenstva je veľmi dôležité obmedziť pobyt na priamom slnku, rovnako tiež aplikovať opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom (SPF50) UVB a UVA ochrany. Treba vyhľadávať produkty, ktoré obsahujú 100% minerálny filter, ktorý na pleti nezanecháva mastný film alebo bledý povlak. Štúdie dokazujú, že pleť v tehotenstve môže na nové typy produktov reagovať citlivejšie, preto sa odporúča každý nový kozmetický prípravok najprv odskúšať na malej ploche a až potom aplikovať na celú pokožku pleti a krku.

 
Hormonálne akné
Mnohé ženy počas tehotenstva zaznamenávajú zvýšenú tvorbu mazu, najmä v oblasti brady, líc a čeľustnej kosti.
 
Aké produkty aplikovať: Tradičné produkty určeným na aknóznu pleť s obsahom retinolu (vitamín A) a kyseliny salicylovej. Vyhýbajte sa produktom obsahujúcim alkohol a rôzne parfumy, tie totiž môžu samotný zápal v pleti ešte zhoršiť.

Zvýšená citlivosť pleti.
Hormonálne zmeny v tehotenstve môžu mať na následok zvýšenú citlivosť pleti na slnko alebo produkty, na ktoré ste boli pred tehotenstvom zvyknutá vám zrazu môžu prestať vyhovovať. Je to možno práve spôsob, akým sa naša pleť, naše telo a súčasne plod v našom tele chránia pred rôznymi infekciami a ochoreniami. Rovnako ako v prípade akné sa môžu zhoršiť aj prejavy tzv. ekzémov.
Aké produkty aplikovaťPoužívajte upokojujúcu masku raz za týždeň, vyhýbajte sa produktom s obsahom parfumov a parabénov. Uistite sa, že čistiaca pleťová voda, ktorú používate je určená na citlivú pleť a neobsahuje dráždiace látky.
Intenzívnejšie začervenanie pleti
Počas tehotenstva je objem krvi v tele matky takmer zdvojnásobený. Je preto možné, že aj prirodzený rumenec našej pleti sa môže zmeniť na intenzívne začervenanie. Mnohé budúce mamičky pociťujú návaly tepla a následné silné začervenanie pleti. Teplo spolu so zvýšenou citlivosťou pleti môžu viditeľne zhoršiť prejavy tzv. ružienky (nazývanej tiež rubeola), pokiaľ ste sa s ňou už v živote stretli. Jedná sa o stav pleti, ktorý poväčšine nastáva u ľudí medzi tridsiatym a šesťdesiatym rokom života. Častejšie sa vyskytuje u žien než u mužov, a postihuje hlavne ľudí so svetlou pleťou, modrými očami, alebo keltským pôvodom. Prejavuje sa ako jemné začervenanie v tvári, ktoré sa po chvíli vytráca, časom sa ale v pleti zafixuje a zostáva viditeľné. Medzi hlavné symptómy patria citlivosť pleti, začervenanie, nával tepla, drobné červené nerovnosti pleti, niekedy až bradavice. Skutočný pôvod tohto ochorenia nie je úplne známy, zdá sa, že sa jedná o súhru viacerých faktorov ako genetiky, životného prostredia, zápalových ochorení, apod.

 
Aké produkty aplikovať: Pre lepšie zvládanie návalov tepla sa odporúčajú pleťové mlieka obsahujúce chladiace aloe vera a oleje s chladivým účinkom, ktorý napomáha vylepšovať celkový vzhľad pleti a redukuje vrásky aj hnedé škvrny.


Suchá pokožka

Zatiaľ čo niektoré ženy sa počas tehotenstva sťažujú na mastnejšiu pokožku, iné čelia práve opačnému problému, a ním je príliš suchá pokožka. Vedci a odborníci to vysvetľujú tým, že príroda to zabezpečila tak, aby hydratácia v tele budúcej mamičky počas tehotenstva bola v prvom rade sústredená na bábätko, a až v druhom rade na telo matky.
 
Aké produkty aplikovaťUrčite sa najprv uistite, že svojmu telu zabezpečujete dostatočný príjem vody, zamerajte sa hlavne na zeleninu, ovocie a oriešky, ktoré napomôžu hydratovať vaše telo zvnútra. Pre hydratáciu pokožky zvonka odporúčame: Hydratačný krém s olejom inca inchi s 24 hodinovým hydratačným efektom.
 
Čomu sa počas tehotenstva vyhnúť:
Sú rôzne ingrediencie v kozmetických produktoch, či úž prírodného alebo syntetického charakteru, ktorým by sa ženy počas tehotenstva mali úplne vyhnúť, uvádzame pár príkladov:
 
Ftaláty, formaldehyd, toluén – overte si, či vaše kozmetické prípravky, najmä parfumy a laky na nechty neobsahujú uvedené látky, momentálne prebiehajú rôzne výskumy zamerané na skúmanie súvislosti medzi vadami pri narodení dieťaťa a vplyvom uvedených látok.
 
Amoniak – používa sa najmä ako zložka farieb na vlasy, má karcinogénne vlastnosti. Vaša kaderníčka by mala byť schopná vám odporučiť inú alternatívu pre farbenie vlasov bez obsahu amoniaku a tiež posúdiť, či je pre vás farbenie vlasov bezpečné, a to najmä počas prvého trimestra. 
 
Dihydroxyacetón – jedná sa o aktívnu netoxickú zložku samo-opaľovacích produktov, ktorá sa síce nedostáva do tela cez pokožku, ale dôsledky inhalácie tejto látky nie sú známe, a preto rovnako aj tu radíme vyhnúť sa jej.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz