AKNÉ

Akné ako kožne ochorenie je spájané hlavne s pleťou mladých ľudí a tínedžerov, veľakrát sa však zabúda na fakt, že vie potrápiť aj ženy a mužov všetkých vekových kategórií. Príznaky tohto ochorenia môžu prepuknúť z času na čas u každého z nás, preto je namieste otázka...čo spôsobuje akné u dospelých ľudí?

Jedným z hlavných faktorov, ktoré môžu mať vplyv na vznik a prepuknutie akné sú hormóny. Ľudia s mastným typom pleti mávajú väčší sklon k tvorbe akné, nakoľko vo väčšine prípadov, nadmerná tvorba kožného mazu prispieva k vzniku tohto chronického ochorenia, pričom tvorba mazu je riadená hormónmi.

Niektoré ženy sa stretávajú s tým, že sa im akné prejavuje pred alebo súbežne s ich menštruačným cyklom. U iných sa môže prejaviť ako súčasť začiatku menopauzy, na čo majú opäť vplyv hormóny, resp. hormonálne zmeny.

Iné hormonálne výkyvy, v dôsledku napríklad rôznych druhov liečebných kúr, užívania hormonálnej antikoncepcie a tehotenstva rovnako môžu mať za následok vznik akné. Okrem nich sú to však ešte aj stres a rôzne druhy diét, ktoré môžu mať výrazný vplyv na stav našej pleti a prejavov akné ochorenia.

Akné nie je samozrejme nič, za čo by sme sa mali hanbiť, každý z nás predsa zažil viac či menej výrazné vyrážky, škvrny,  fľaky, či iné chybičky krásy a výnimkou nie sú ani známe osobnosti, herci a pod. Niektorí z nich sa k tomuto kožnému problému otvorene priznávajú. Nájdu sa medzi nimi aj takí, ktorí dokázali prekonať frustráciu a nepríjemné pocity z prejavov akné a začali ho brať ako svoju prirodzenú súčasť, ba dokonca vyzývajú ostatných k zmene pohľadu na samého seba a zmierením sa s akné ako s ich súčasťou.

Nech už sú naše postoje, pocity a dojmy z nás samých akékoľvek, akné ako kožné ochorenie môže mať až bolestivé a nepríjemné prejavy. Pokiaľ ste sa teda rozhodli začať s akné bojovať, ponúkame niekoľko rád.

Samotná starostlivosti o pleť

Prvou a najdôležitejšou vecou pri starostlivosti o problematickú pleť je to, aby samotná starostlivosť bola systematická, konzistentná a dôsledná. Odborníci na pleť vedia už z prvého pohľadu na pleť poukázať na to, že pleť je ošetrovaná príliš širokým spektrom rôznych kozmetických prípravkov rôznych značiek. Najlepšou radou akú na tomto mieste môžeme dať všetkým tým, ktorých trápi akné je nájsť také ošetrenie pleti, ktoré jej najviac vyhovuje a zostať pri ňom. Časté striedanie či miešanie rôznych druhov kozmetických prípravkov môže našu pokožku viac zmiasť a situáciu zhoršiť, než problém s akné vyriešiť, v ideálnom prípade sa ho úplne zbaviť. Aj pri starostlivosti o pleť teda platí, že niekedy je menej viac.

Aký druh a typ produktov teda aplikovať? Veľmi podstatným krokom pri starostlivosti o pleť je jej čistenie, ktorým sa zbavujeme nečistôt, mazu a tuku. Jednou z najväčších chýb, ktorých sa dopúšťame je nedôsledne vyčistená pleť a neodstránený mejkap večer pred spaním. I keď teda máme za sebou náročný a únavný deň, nezabúdajme, že naša pleť potrebuje poriadne očistiť a dôkladne zbaviť všetkých zvyškov mejkapu, aby sme zamedzili vzniku akné. Na trhu sa nachádza hneď niekoľko druhov prípravkov, ktoré efektívne, a súčasne veľmi jemne čistia našu pleť. Obsahujú pritom zložky, ktoré zabezpečia odstránia odumreté bunky. Póry vyčistí kyselina salicylová. Dávajte však pritom pozor, aby ste vašu pleť nenamáhali príliš. Super silné kyseliny môžu podráždiť akné viac, než ho zjemniť. Preto sa odporúča nájsť radšej šetrnejší salicylový čistiaci prípravok na pleť, následne aplikovať ľahké sérum a denný fluidový krém.  Niekedy je najvhodnejšie aplikovať veľmi jednoduché prípravky, aby sa pleť rozjasnila.

Diéta a zdravá výživa

Zatiaľ čo je všeobecne známe, že tzv. fast food a jedlá podobné majú priamy podiel na vzniku akné, je vždy namieste spomenúť, aj fakt, že existuje spôsob, ako pleti naopak pomôcť, a síce zvnútra. Zásadou je udržiavať pleť dostatočne hydratovanú vďaka pravidelnému pitnému režimu a prísunu jedla bohatého na vodu. Hlavne zelenina, napríklad uhorky či vodný melón je výbornou voľbou. Pleť, ktorá je dehydratovaná totiž reaguje nadmernou produkciou kožného mazu. Čo pleti pomáha sú okrem iného aj losos (a iné druhy rýb), avokádo a vlašské orechy, ktoré pleti dodávajú vitamíny a pleti prospešné tuky.

Terapia svetlom

Tento špeciálny druh terapie využíva svetlo rôznej farby (zvyčajne modré a červené) pre zneškodnenie baktérií nachádzajúcich sa na pleti a spôsobujúcich zápal.

Tonikum a jeho aplikácia

Je Vám pojem tonikum ešte stále neznámy? Jedná sa o prostriedok určený na ošetrovanie pleti, na ktorý sa veľmi často zabúda alebo sa jeho účel nie vždy celkom a správne chápe. Kedy ho teda použiť? Skutočne zaberá? Je až prekvapivé, koľkí z nás nevedia na tieto otázky správne odpovedať...Nuž, zatiaľ čo aplikácia tonika nie je vždy nutná, má veľa ráz mnoho výhod, a preto stojí za to ho zahrnúť do starostlivosti o vašu pleť (aplikuje sa po očistení pleti, pred použitím séra, krému a hydratačného prípravku). V prvom rade, tonikum je určené pre doladenie čistenia pleti, nakoľko tonikum v podstate dočistí pleť od zvyškov mejkapu a neželaných mastnôt z pleti. Rovnako tiež slúži na zmenšenie veľkosti pórov, a ako už napovedá jeho názov, zlepšuje celkový vzhľad, resp. tón vašej pleti.

V závislosti od toho, pre aký typ produktu sa rozhodnete, tonikum prispieva mnohými spôsobmi, od exfoliačného, cez zvlhčenie až po ukľudnenie pleti. Tonikum sa výborne hodí pre pleť so sklonom k nadmernej tvorbe mazu, nakoľko stiera neželanú mastnotu a nečistoty, čo na druhej strane prispieva k zmenšovaniu veľkosti pórov. Mnohé toniká, ktoré sú v súčasnosti na trhu okrem toho pomáhajú chrániť pleť pred vonkajšími negatívnymi vplyvmi, ktorými sú napríklad znečistené ovzdušie.

Pokiaľ máte suchší typ pleti, odporúčame vyhnúť sa tonerom s obsahom alkoholu, pretože jeho aplikácia by mohla spôsobiť pocit stiahnutia až zdrsnenia pokožky. Pre tento typ pleti je vhodné siahnuť po zvlhčujúcich a zjemňujúcich typoch tonika, obsahujúcim damaskú ružu a aloe vera.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz